Gratis warmtepomp offertes?
Gratis & vrijblijvend

Water-water warmtepomp plaatsen

Pascal van de Beek
Content Specialist
5 minuten

Wil je je woning verduurzamen met een water-water warmtepomp? Met aan water/water-warmtepomp haal je warmte uit (grond)water om hiermee vervolgens je woning te verwarmen. Hiermee kun je eenvoudig besparen op je energierekening.

Minimale kosten € 18.000
Gemiddelde kosten € 20.000
Maximale kosten € 24.000
Gemiddelde prijs water water warmtepomp met installatie.
water water warmtepomp

Wat is een water warmtepomp?

Een water-water warmtepomp is een warmtepomp die energie haalt uit het bodemwater, waardoor je je woning kunt verwarmen. Zo krijg je koud water in de zomer (waarbij het bodemwater koeler is dan het oppervlakte) en warm water in de winter (waarbij het bodemwater warmer is dan het oppervlakte).

Bij een water-water warmtepomp kun je vaak alleen kiezen uit de verticale putboring:

 • Verticale boring: 2 of meerdere buizen die tot wel 150 meter diep geboord worden.

Voordelen

 • Verwarmen én koelen
 • Hoogste rendement
 • Hoog coëfficiënt of performance (COP)
 • Weinig oppervlakte nodig
 • Geen buitenunit nodig
 • Weinig geluidsoverlast van warmtepomp
 • Vooral geschikt voor vrijstaande woningen

Nadelen

 • Putboringen zijn erg prijzig
 • Vaak putboring onderzoek nodig
slimster
Warmtepompen vergelijken sinds 2011
Bij Slimster vergelijken we al sinds 2011 de prijzen van een water-water warmtepomp voor onze bezoekers. We hebben al tienduizenden mensen geholpen met het aanvragen van warmtepomp offertes.

Wat kost een water-water-warmtepomp?

Gemiddeld ligt de water-water warmtepomp prijs tussen de € 18.000 en € 24.000. Dit is zonder warmtepomp subsidie, waarmee je extra kunt besparen op de kosten van een brine-water warmtepomp.

Soort warmtepomp Gem. prijs¹
Brine-warmtepomp met verticale boring € 18.000 - 24.000
Alleen boringen (putboringen) € 4.000 - 9.000

¹ Gemiddelde kosten water water warmtepomp met installatie, zonder subsidie.

Een water-water-warmtepomp is een flinke investering, maar heeft een snelle terugverdientijd. Liever de exacte prijs weten voor een brine/water warmtepomp? Vraag gratis & vrijblijvend warmtepomp offertes aan en kom in contact met specialisten die jou hierin kunnen adviseren.

Hoe zijn de water water warmtepomp kosten berekend?
De prijzen & subsidies van een brine water warmtepomp zijn gebaseerd op informatie van de RVO. De exacte prijzen & subsidies voor een water water warmtepomp kunnen verschillen per installateur of per vermogen van de warmtepomp.

Vraag vrijblijvend warmtepomp offertes aan voor een prijs op maat voor jouw situatie of raadpleeg onze subsidiepagina's voor de exacte subsidiebedragen.

Vergelijk direct 324 warmtepomp installateurs

warmtepomp water water

Hoe werkt een water-water warmtepomp?

Een water water warmtepomp werkt bijna hetzelfde als een grond-water warmtepomp. Alleen de warmtebron is anders. Een water water warmtepomp haalt warmte uit bodemwater, rivier/sloot of meer. Het gebruikte water gaat vervolgens weer terug, vandaar vaak de term “open bron”, omdat het water weer terug de natuur in gaat.

 • Woning dicht bij het water: Als je huis dichtbij water ligt, kan een water-water warmtepomp het water gebruiken. Het water gaat door de pomp en dan weer terug in het water geloosd. Het rendement van dit soort warmtepompen blijft vaak hoog, omdat het water van rivieren of meren niet helemaal bevriest in de winter.
 • Bodemwater (meest gekozen): Hierbij worden er twee gaten geboord: één om warm water op te pompen en één om het afgekoelde water terug in de bodem te stoppen. Deze warmtepomp wordt vaak gekozen, omdat het je woning in de zomer ook kan afkoelen.

Vaak wordt een water-water warmtepomp onder de tuin of oprit geplaatst, waardoor je er niets meer van ziet en nog wel makkelijk bij kan voor onderhoud of eventuele lekkage.

Is mijn woning geschikt voor een brine/water-warmtepomp?

 • Heb je woning isolatie?
  Is jouw woning nog niet geïsoleerd? Dan is een warmtepomp sowieso nog geen goed idee, aangezien er veel warmte verloren gaat. Zorg eerst voor goede isolatie voordat je andere duurzame oplossingen gaat toepassen.
 • Geschikte bron?
  Mag er geboord worden rondom je huis? Dit is vaak bij bestaande woningen niet mogelijk. Daarom is een watergebonden warmtepomp meestal enkel een optie bij nieuwbouwwoningen. Mag je niet boren of wil je een warmtepomp in je bestaande woning? Dan is een lucht-water warmtepomp of lucht-lucht warmtepomp ook vaak een goede optie.
Water-water warmtepomp prijs vergelijken
Gratis offertes

Alternatieven voor een water-water warmtepomp

Is je woning niet geschikt voor een water-water warmtepomp of zoek je een goedkopere optie? Bekijk dan de volgende alternatieven voor een brine-water warmtepomp.

Wat is het rendement van de water-water warmtepomp?

Het rendement van de waterwarmtepomp is afhankelijk van de temperatuur van het (grond)water en is afhankelijk van de waterbron. Ook de mate van isolatie in je woning speelt een grote rol. Het rendement van een water-water warmtepomp ligt vaak op 400% (1 kWh aan elektriciteit levert gemiddeld 4 kWh aan warmte op).

Benieuwd naar het rendement?
Warmtepomp rendement
water water warmtepomp kopen

Modulerende warmtepomp of aan/uit?

Voorheen werden warmtepompen steeds aan en uit gezet, maar tegenwoordig wordt er steeds meer gekozen voor een modulerende warmtepomp. Dit betekent dat de warmtepomp schaalt naar hoeveel warmte je huis op dat moment nodig heeft. Soms heb je maar een klein beetje warmte nodig, en dat kan zo'n pomp precies leveren.

Laat je altijd vrijblijvend adviseren over de beste water-water warmtepomp voor jouw woning en situatie.

Brine warmtepomp installeren door erkende vakman

Het installeren van een water-water warmtepomp is een flinke investering, welke bron je ook gebruikt. Er zijn altijd bronboringen of graafwerkzaamheden nodig. Laat de installatie altijd uitvoeren door een gecertificeerde vakman. Dit heeft verschillende redenen:

 • Vakman kijkt wat beste warmtepomp en vermogen is voor jou
 • Verzekerd van vakkundige installatie
 • Alleen recht op subsidie bij installatie door gecertificeerde vakman
Bespaar op reiskosten
Bij Slimster kom je alleen in contact met vakmannen die in jouw regio werken. Zo houd je de voorrijkosten eenvoudig in de hand.

Beste deal voor nieuwe water-water warmtepomp?

Water-water warmtepomp

Vraag nu gratis en vrijblijvend warmtepomp offertes aan. Zo kom je in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn en bij jouw wensen aansluiten. Vergelijk deze erkende vakmannen en bepaal zelf wie het beste bij je past.

Veelgestelde vragen over een water-water warmtepomp

Direct 324 erkende vakmannen vergelijken

Zonnepanelenhuis
Warmtepomp Benelux
SmartClimate Systems
Metis Green
Dok88Projects
DLE
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal