Beste (multi) split airco 2024

Pascal van de Beek
Content Specialist
5 minuten

Hoe werkt een split unit airco?

Zoals de naam al doet vermoeden bestaat een split airco uit twee delen, namelijk een binnenunit en buitenunit. Beide delen zijn met elkaar verbonden via koelleidingen.

De binnenunit van de airco zuigt met een ventilator de warme lucht uit de woonruimte. Deze wordt vervolgens naar een warmtewisselaar met koelvloeistof gebracht. Hier wordt de warme lucht afgekoeld en vervolgens weer terug de kamer in geblazen.

Het koelmiddel wordt door de compressor naar de condensor geleid. Hier geeft het koelmiddel haar warmte af en dit wordt door de buitenunit afgevoerd. Daarna stroomt het koelmiddel weer naar de binnenunit van de split airco.

Hoe werkt een airco?

Voordelen (multi) split airco

 • Kan een ruimte koelen en verwarmen
 • Vaak ook een ontvochtigingsfunctie
 • Stiller en zuiniger dan mobiele airco
 • Groot koelvermogen

Nadelen (multi) split airco

 • Duurder in aanschaf
 • Kan slechts 1 ruimte koelen
 • Moet geplaatst worden door specialist
Een split airco met 1 binnenunit kan slechts 1 ruimte koelen. Wil jij meerdere kamers kunnen koelen (of verwarmen)? Dan heb je een multi split airco nodig, deze heeft namelijk meerdere binnenunits.
beste split airco

Airco split airco merken

Ben jij op zoek naar de beste split airco van dit moment? Dan zijn er een aantal merken waar je op kunt vertrouwen. Deze A-merken airco's zijn duurder in de aanschaf, maar bieden wel de allerhoogste kwaliteit en betrouwbaarheid.

Met deze beste airco merken verzeker jij jezelf van een airconditioning met hoog koelvermogen en lange levensduur. Bovendien hebben ze vaak extra functies, zoals bediening via smartphone app.

 • Daikin airconditioning
 • Mitsubishi airconditioning
 • Panasonic airconditioning
 • LG airconditioning
 • Samsung airconditioning
 • Gree airconditioning

Beste split airco voor jouw woning?

Zoek je de beste split airco voor jouw woning? Dan zijn er een aantal factoren op basis waarvan jij een gedegen keuze kunt maken. Je kunt natuurlijk kiezen voor de goedkoopste split unit airco, maar goedkoop betekent vaak duurkoop.

Investeer liever in een aircosysteem van de hoogste kwaliteit (en met een hoger prijskaartje). De lange levensduur, hogere gebruikscomfort en het lagere energieverbruik maken deze beste split airco's uiteindelijk een betere investering.

Maar goed, hoe ga jij dan de beste split airco vinden voor jouw huis? Hieronder vertellen we je meer over onder andere het;

 • Maximale koelvermogen
 • Energieverbruik
 • Geluidsniveau
 • Smart functies

Direct beste (multi) split airco vergelijken?

beste split unit airco

Zo vind jij de beste split unit airco 2024

Ben je op zoek naar de beste split airco van 2024? We helpen je hier graag bij! Wanneer je een split airco gaat kopen, dan kun je rekening houden met de volgende punten:

 • Vermogen: Bepaal de grootte van de te koelen ruimte voor het juiste koelvermogen (in BTU/kW).
 • Energielabel: Zoek naar airco's met een hoge energieklasse (A+++) en hoge SCOP (>5,1) en SEER (>8,5) waarden voor energiezuinigheid.
 • Zonnepanelen: Overweeg een combinatie met zonnepanelen voor een duurzame en kostenefficiënte verwarmings- en koeloplossing.
 • Geluidsniveau: Kies voor een model dat minder dan 45 dB produceert voor een hoog wooncomfort.
 • Extra functies: Controleer op extra functies zoals smartphone bediening, ontvochtiging, nachtstand/timer, en instelbare ventilatiestanden voor extra gemak en comfort.

Vermogen

Voordat je een vaste airco gaat kopen is het slim om te bepalen hoe groot de ruimte is die je wil koelen (in vierkante meters). Op basis hiervan kun je bepalen welke split airco de beste koop is. Het koelvermogen van een airco wordt weergegeven in BTU en hoe hoger dit getal is, hoe groter de koelcapaciteit. Je kunt ook kijken naar het totale vermogen in kW. Voor een slaapkamer heb je een split airco met 2,5 kW nodig. Een grote woonkamer vereist een airco met 3 tot 5 kW vermogen.

Energieverbruik split airco

Het energieverbruik van een airco split unit is natuurlijk afhankelijk van jouw gebruik. Laat je de airco dag en nacht aan staan, dan zal deze flink wat stroom verbruiken. Gelukkig zijn de beste split airco's steeds energiezuiniger en beschikken ze over slimme functies om energie te besparen. Kies een aircosysteem met een zo hoog mogelijke energieklasse (A+++) en een zo hoog mogelijke SCOP (hoger dan 5,1) en SEER (hoger dan 8,5).

Extra tip: met zonnepanelen kun je zelf de energie opwekken voor de airco. Een split airco in combinatie met zonnepanelen is daarom een duurzame keus. Op deze manier kun jij in de winter verwarmen met een airco en zonnepanelen. Je bespaart hiermee flink op je energierekening.

geluidsniveau split airco

Geluidsniveau

Vergelijk de airco's ook op geluidsniveau. De best geteste stille split airco maakt weinig lawaai (minder dan 45 dB) en zorgt er zo voor dat je wooncomfort hoog blijft. Omdat een split airco een buitenunit heeft, maakt deze minder lawaai dan een mobiele airco of een monoblock airco zonder buitenunit. Hoe lager het aantal dB, hoe stiller de airco.

Tot slot kun je jouw keus baseren op extra functies. Denk hierbij aan een smartphone app om de split airco unit te bedienen op je telefoon, maar ook aan een ontvochtigingsfunctie om de luchtkwaliteit te verbeteren in huis. Veel split airco's beschikken ook over een nachtstand of timer en instelbare ventilatiestanden.

Liever advies van een ervaren vakman?
Gratis offertes

Split unit airco kosten

Benieuwd naar de prijs voor een split airco unit inclusief montage? De totale (multi) split airco kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het koelvermogen, het merk en model, extra opties en natuurlijk het uurtarief van de installateur.

Zelf split airco installeren?

Besparen op de airconditioning prijzen inclusief montage door de beste split airco zelf te installeren? Helaas, het is niet toegestaan om zelf een split unit airco te monteren. Er wordt namelijk gewerkt met gassen waarvoor je als installateur gecertificeerd moet zijn.

Bij Slimster werken we daarom alleen samen met ervaren en erkende vakmannen. Zo weten wij zeker dat zij de vaste airco en buitenunit bij jou op de beste wijze installeren. Bovendien krijg je garantie op de werkzaamheden van de specialist, zowel op materiaal als de montage zelf.

Een erkende airco installateur is F-gassen gecertificeerd. Hierdoor heb je de garantie op een optimale aansluiting, volgens de laatste technische eisen. Alleen STEK-gecertificeerde / F-gassen gecertificeerde bedrijven mogen met koelinstallaties (zoals airco) werken.

Gratis 4 airconditioning offertes vergelijken

Beste (multi) split airco

Wil jij de beste split airco kopen en laten installeren door een erkende specialist? Bij Slimster kun je direct gratis airco offertes aanvragen van airconditioning installateurs die werkzaam zijn in jouw regio. Op basis van jouw wensen en woonsituatie kunnen zij je een concrete prijsopgave bieden. Vergelijk de split unit airco prijzen en kies zelf de beste airco deal!

Direct 465 split airco installateurs vergelijken

123 Koeltechniek
abo technisch beheer
aircomakelaar
airconditioning zaanstreek
nukoel
qubiqs airco
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis airco offertes?
Geheel vrijblijvend
Beste (multi) split airco 2024