Mijn airco stinkt

Marvin Grouw
Product Specialist
4 minuten

Tijdens de warme zomermaanden gebruik je een airco om jouw woning te verkoelen. Het is heet in huis en met de airconditioner kun je de temperatuur verlagen. Na het aanzetten begin je echter een vieze geur te ruiken in de kamer. De stank komt uit je aircosysteem, die een vieze lucht door je woonkamer verspreidt. Hoe komt het dat je airco stinkt? En nog belangrijker; wat kun je doen tegen een stinkende airco? Slimster legt het je uit in dit artikel!

Waarom stinkt mijn airco? (oorzaken)

Weten waarom jouw airco stinkt? Een stinkende airconditioning kan twee verschillende oorzaken hebben, namelijk;

 • Slecht onderhoud
 • Kapot filter

Als eerst is het belangrijk om je aircosysteem regelmatig te (laten) onderhouden. Hieronder valt ook het schoonhouden van alle onderdelen en het controleren van de werking. Door gebrekkig onderhoud kan er schimmel in het aircosysteem ontstaan. Hierdoor blaast de airco een vieze lucht jouw kamer in.

Een andere reden voor een stinkende airco is een kapot filter. Als het filter kapot is kan stof zich vermengen met vocht, waardoor de lucht gaat stinken. Deze stanklucht wordt vervolgens weer de ruimte in geblazen.

Stinkende airco voorkomen

Wil jij voorkomen dat je airco gaat stinken? Dan is het dus belangrijk om de airco goed te onderhouden, regelmatig schoon te maken en de filters te controleren. De airco reinigen kan je zelf doen, voor airco onderhoud raden we aan om dit door een vakman te laten doen. De specialist kan het aircosysteem dan namelijk direct bijvullen en vacumeren.

Airco laten onderhouden?
Airco onderhoud
airco stinkt

Airconditioner schoonmaken

Om een stinkende airco te voorkomen is het belangrijk om hem regelmatig schoon te maken. We raden aan om in ieder geval elk kwartaal het aircosysteem een grondige reinigingsbeurt te geven. De filters kun je maandelijks schoonmaken voor een optimale werking.

Door de airconditioner goed schoon te maken voorkom je de vorming van schimmel. Een schone airco ruikt niet alleen lekkerder, de hogere luchtkwaliteit is ook beter voor je gezondheid.

Wil jij de airco reinigen? Zo pak je dit aan:

 1. Filter schoonmaken
 2. Onderdelen laten drogen
 3. Buitenkant reinigen
 4. Buitenunit schoonmaken
airco schoonmaken

Filter schoonmaken

Het airco filter speelt een belangrijke rol bij het tegenhouden van bacteriën, stof en vieze luchtjes. Bij het schoonmaken van de airco is het dus belangrijk om de filters goed te reinigen. Je haalt de buitenkant van de airco eraf en haalt vervolgens de filters eruit. Met een stofzuiger en stofdoek kun je deze goed schoonmaken. Zijn de filters te erg vervuild? Dan kun je het best nieuwe filters kopen.

Interne onderdelen laten drogen

Na het schoonmaken van alle onderdelen is het zaak om deze goed te laten drogen. Door de interne onderdelen te laten drogen verwijder je definitief alle nare geuren en voorkom je schimmelvorming. Voordat je de airco weer gaat gebruiken om te verkoelen zet je deze 4 uur lang op de ventilatorstand. Hierdoor droogt het hele systeem van binnen goed.

Buitenkant reinigen

De buitenkant (omkasting) van de airconditioner kun je reinigen met een vochtige doek en vervolgens droogwrijven met een droge doek. Bij een mobiele airco is het ook belangrijk om de slang van de airco schoon te maken. Hier kan namelijk ook stof en vuiligheid in gaan zitten.

Buitenunit schoonmaken

Heb je een split unit airco en wil je deze schoonmaken? Dan mag je natuurlijk de buitenunit niet vergeten. Na het reinigen van de filters en binnenunit, ga je naar buiten voor de laatste stap. Met een sopje en vochtige doek kun je al het vuil van de buitenunit verwijderen. Maak alles daarna goed droog met een doek.

Door de airco regelmatig goed schoon te maken voorkom je een stinkende airco door schimmelvorming.

Airco onderhoud door specialist

Een stinkende airco voorkom je door goed onderhoud en regelmatig schoonmaken. Schoonmaken kun je zelf, maar een volledige onderhoudsbeurt kun je het best overlaten aan een specialist. Tijdens jaarlijks airco onderhoud voert de vakman verschillende inspecties uit rondom je airco installatie. Zo verleng je de levensduur, zorg je voor een optimale werking en voorkom je problemen.

 • Controle of airco naar behoren werkt
 • Controle van instellingen & programma’s
 • Controle van filters en koelmiddelen
 • Controle van koelleidingen
 • Reinigen van filters
 • Reinigen van lekbak en verdamper
 • Inspectie van de buitenunit
 • Meten stroomverbruik (energetische keuring)

Airco bijvullen en vacumeren

De airco werkt op een koudemiddel, wat ervoor zorgt dat lucht gekoeld wordt. Ook als je airco goed werkt, verdampt er altijd een deel van dit koudemiddel. Het is daarom belangrijk de airco regelmatig te vullen. De airco bijvullen is gemiddeld 1 keer per 2 jaar nodig. Merk je dat de koeling van de airco afneemt, dan kan je tussendoor een vakman inschakelen.

De airco bijvullen is geen doe-het-zelf klus. Het is wettelijk vastgelegd dat alleen STEK-gecertificeerde vakmensen de airco mogen afvullen of vacumeren. Dit komt door de koeltechniek van de airco, niet iedereen mag zomaar met een koudemiddel werken.

Bij Slimster

Airco onderhoud offertes vergelijken

Mijn airco stinkt

Ben je op zoek naar een erkende installateur die jouw airco onderhoud uitvoert? Vraag gratis en vrijblijvend airco offertes aan bij Slimster en kom in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Vergelijk deze specialisten met elkaar en beslis wie de beste deal heeft voor jouw airco onderhoud.

Direct 358 airco installateurs vergelijken

123 Koeltechniek
abo technisch beheer
aircomakelaar
airconditioning zaanstreek
nukoel
qubiqs airco
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis airco offertes?
Geheel vrijblijvend
Mijn airco stinkt