Mijn airco stinkt

Marvin Grouw
Content Manager
3 minuten

Waarom stinkt mijn airco?

Weten waarom jouw airco stinkt? Een stinkende airconditioning kan twee verschillende oorzaken hebben, namelijk:

 • Slecht onderhoud
 • Kapot filter

Als eerst is het belangrijk om je aircosysteem regelmatig te (laten) onderhouden. Hieronder valt ook het schoonhouden van alle onderdelen en het controleren van de werking. Door gebrekkig onderhoud kan er schimmel in het aircosysteem ontstaan. Hierdoor blaast de airco een vieze lucht jouw kamer in.

Een andere reden voor een stinkende airco is een kapot filter. Als het filter kapot is kan stof zich vermengen met vocht, waardoor de lucht gaat stinken. Deze stanklucht wordt vervolgens weer de ruimte in geblazen.

Stinkende airco voorkomen

Wil jij voorkomen dat je airco gaat stinken? Dan is het dus belangrijk om de airco goed te onderhouden, regelmatig schoon te maken en de filters te controleren. De airco reinigen kan je zelf doen, voor airco onderhoud raden we aan om dit door een vakman te laten doen. De specialist kan het aircosysteem dan namelijk direct bijvullen en vacumeren.

Airco laten onderhouden?
Airco onderhoud
airco stinkt

Airconditioner schoonmaken

Om een stinkende airco te voorkomen is het belangrijk om hem regelmatig schoon te maken. We raden aan om in ieder geval elk kwartaal het aircosysteem een grondige reinigingsbeurt te geven. De filters kun je maandelijks schoonmaken voor een optimale werking.

Door de airconditioner goed schoon te maken voorkom je de vorming van schimmel. Een schone airco ruikt niet alleen lekkerder, de hogere luchtkwaliteit is ook beter voor je gezondheid.

Wil jij de airco reinigen? Volg onze stappenplan voor airco onderhoud.

Maak de airco regelmatig schoon om een stinkende airco te voorkomen
Om geurtjes te voorkomen, kun je overwegen om na de schoonmaakbeurt een airco-reiniger met een frisse geur te gebruiken. Deze producten zijn ontworpen om de groei van bacteriën en schimmels tegen te gaan en laten je airco heerlijk ruiken.

Airco onderhoud door specialist

Een stinkende airco voorkom je door goed onderhoud en regelmatig schoonmaken. Schoonmaken kun je zelf, maar een volledige onderhoudsbeurt kun je het best overlaten aan een specialist. Tijdens jaarlijks airco onderhoud voert de vakman verschillende inspecties uit rondom je airco installatie. Zo verleng je de levensduur, zorg je voor een optimale werking en voorkom je problemen.

 • Controle of airco naar behoren werkt
 • Controle van instellingen & programma’s
 • Controle van filters en koelmiddelen
 • Controle van koelleidingen
 • Reinigen van filters
 • Reinigen van lekbak en verdamper
 • Inspectie van de buitenunit
 • Meten stroomverbruik (energetische keuring)
Meer informatie?
Airco onderhoud

Airco bijvullen en vacumeren

De airco werkt op een koudemiddel, wat ervoor zorgt dat lucht gekoeld wordt. Ook als je airco goed werkt, verdampt er altijd een deel van dit koudemiddel. Het is daarom belangrijk de airco regelmatig te vullen. Merk je dat de koeling van de airco afneemt, dan kan je tussendoor een vakman inschakelen.

De airco bijvullen is gemiddeld 1 keer per 2 jaar nodig.

De airco bijvullen is geen doe-het-zelf klus. Het is wettelijk vastgelegd dat alleen STEK-gecertificeerde vakmensen de airco mogen afvullen of vacumeren. Dit komt door de koeltechniek van de airco, niet iedereen mag zomaar met een koudemiddel werken.

Airco onderhoud offertes vergelijken

Mijn airco stinkt

Ben je op zoek naar een erkende installateur die jouw airco onderhoud uitvoert? Vraag gratis en vrijblijvend airco offertes aan bij Slimster en kom in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Vergelijk deze specialisten met elkaar en beslis wie de beste deal heeft voor jouw airco onderhoud.

Direct 482 airco installateurs vergelijken

123 Koeltechniek
abo technisch beheer
aircomakelaar
airconditioning zaanstreek
nukoel
qubiqs airco
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis airco offertes?
Geheel vrijblijvend
Mijn airco stinkt