Hoe kun je een airco onderhouden?

Marvin Grouw
Content Manager
6 minuten

Waarom airco onderhouden?

Heb jij een airco laten plaatsen in huis, dan zal je ook aan het onderhoud moeten denken. Gelukkig is een aircosysteem redelijk onderhoudsarm. Echter is airco onderhoud in sommige gevallen verplicht, maar wordt het sowieso aangeraden om een jaarlijkse airco controle te laten uitvoeren door een erkende installateur. Zelf kun je de airco onderhouden door stof en vuil te verwijderen. Dit is belangrijk omdat de airco anders vuile lucht de woonkamer in blaast. Een lage luchtkwaliteit in huis kan slecht zijn voor je gezondheid.

Regelmatig onderhoud heeft diverse voordelen:

 • Levensduur airco verlengen
 • Gezond binnenklimaat in huis
 • Optimale werking en rendement
 • Houd het stroomverbruik laag

Gemiddelde kosten airco onderhoud?

Soort onderhoud Frequentie Gemiddelde prijs¹
Eenmalig onderhoud Eenmalig € 130 - 160 per beurt
Onderhoudscontract Elk jaar € 120 - 150 per jaar
Groot onderhoud
Incl. bijvullen van de airco.
Elk 2 jaar € 150 - 350 per beurt

¹ Gemiddelde prijs voor airco onderhouden, inclusief btw.

Beste deal voor airco onderhoud?
Gratis airco offertes

Wanneer is airco onderhoud verplicht?

In sommige gevallen is onderhoud aan de airco verplicht. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid koelmiddel die je airco bevat. Bij minder dan 7,5 kg koelmiddel is onderhoud niet verplicht. Vaak staat de frequentie van onderhoud op de (buiten)unit van de airco, maar in andere gevallen kun je de volgende regels aanhouden:

 • Minder dan 5 ton CO2eq en meer dan 50 ton CO2eq: onderhoud is jaarlijks verplicht.
 • Minder dan 50 ton CO2eq en meer dan 500 ton CO2eq: onderhoud is elke zes maanden verplicht.
 • Meer dan 500 ton CO2eq: onderhoud is elke drie maanden verplicht.

Levensduur airco: hoe lang gaat airco mee?

Hoe lang gaat een airco mee? De levensduur van een airco is gemiddeld 10 - 15 jaar. Dit is de gemiddelde (multi) split airco levensduur. Een goed onderhouden airco gaat langer mee dan een airco met achterstallig onderhoud. Door het aircosysteem goed schoon te houden en jaarlijks onderhoud te laten uitvoeren verleng je de airco levensduur.

Gemiddelde levensduur bij goed onderhoud airco

 • Mobiele airco: 5 - 7 jaar
 • Vaste airco: 10 - 15 jaar

Waarom onderhoudscontract voor airco afsluiten?

Goed onderhoud is belangrijk voor de levensduur van de airco. Een onderhoudscontract afsluiten voor je airco heeft verschillende voordelen:

 • Installateur herinnert je aan benodigde onderhoudsbeurt
 • Korting op de jaarlijkse airco onderhoudsbeurt
 • Je blijft hogere reparatiekosten voor, voorkomen is beter dan genezen

Slim besparen? Combineer het airco onderhoud met cv ketel onderhoud. Dit scheelt voorrijkosten.

Onderhoudscontract afsluiten bij specialist?
Gratis airco offertes
airco filters reinigen

Airco laten bijvullen

De airco werkt op een koudemiddel, wat ervoor zorgt dat lucht gekoeld wordt. Ook als je airco goed werkt, verdampt er altijd een deel van dit koudemiddel. Het is daarom belangrijk de airco regelmatig te vullen. De airco bijvullen is gemiddeld 1 keer per 2 jaar nodig. Merk je dat de koeling van de airco afneemt, dan kan je tussendoor een vakman inschakelen.

De airco bijvullen is geen doe-het-zelf klus. Het is wettelijk vastgelegd dat alleen STEK-gecertificeerde vakmensen de airco mogen afvullen of vacumeren. Dit komt door de koeltechniek van de airco, niet iedereen mag zomaar met een koudemiddel werken.

Airco afvullen: hoe werkt een vakman?

Bij het onderhoud van een airconditioningsysteem verwijdert een vakman eerst het oude koudemiddel om vervuiling te voorkomen, waarna het systeem wordt gevacumeerd om alle vocht uit de leidingen te onttrekken en de efficiëntie te verhogen. De vakman controleert vervolgens alle verbindingen op beschadigingen en dichtheid en gebruikt gespecialiseerde apparatuur om het systeem op lekkages te inspecteren.

Na het controleren en verzekeren dat er geen lekkages zijn, wordt de airco afgevuld met nieuw koudemiddel, afgestemd op de specificaties van het systeem. Tot slot voert de vakman een laatste check uit om te zorgen dat de airco correct functioneert en de koelcapaciteit optimaal is.

Airco laten bijvullen door specialist
Je mag een airco niet zelf bijvullen en moet altijd uitgevoerd worden door een STEK-gecertificeerde vakman. Begin daarom nooit zelf met het bijvullen van de airco, maar schakel de hulp in van een specialist!

Hoe vaak een airco onderhouden?

Regelmatig airco onderhoud is belangrijk voor de levensduur, de kwaliteit van de lucht in huis én het energieverbruik van het aircosysteem. Maar wat verstaan we onder 'regelmatig onderhoud'?

Maandelijks

 • Stoffilters schoonmaken
 • Binnenunit afnemen met doek
 • Buitenunit afnemen met doek

Jaarlijks

 • Controle door erkende installateur + onderhoudsbeurt

1 keer per 2 jaar

 • Bijvullen en vacumeren airco (door specialist)
Maak elke maand de filters van de airconditioner schoon en laat jaarlijks een onderhoudsbeurt uitvoeren. De airco bijvullen en vacumeren moet eenmaal per twee jaar gedaan worden door een erkend installateur.

Kan ik zelf de split airco onderhouden/schoonmaken?

Wil je besparen op de onderhoudskosten van de airco? Een airco bijvullen of vacumeren mag alleen door een erkende vakman worden gedaan. Maar er zijn ook onderhoudswerkzaamheden die je zelf kunt uitvoeren. Zo kun je onder andere een stinkende airco voorkomen. Benieuwd hoe je een airco zelf kunt reinigen? Bekijk onderstaande stappenplan:

airco schoonmaken
 1. Airco uitschakelen
  Zorg ervoor dat je de airco uitschakelt voordat je begint met schoonmaken. Veiligheid voorop!
 2. Filters verwijderen
  Open de voorkant van je airco en haal de filters eruit. Bij de meeste modellen kan dit heel eenvoudig zonder gereedschap.
 3. Filter(s) schoonmaken
  Gebruik een stofzuiger om los vuil en stof van de filters te verwijderen. Als ze erg vuil zijn, kun je ze ook wassen met warm water en een mild afwasmiddel. Let op: gebruik geen harde borstels of schuurmiddelen, want dat kan de filters beschadigen.
 4. Filter(s) laten drogen
  Laat de filters volledig drogen voordat je ze weer terugplaatst. Plaats geen vochtige filters terug in de airco. Dit voorkomt de groei van schimmels.
 5. Binnenunit reinigen
  Stof de buitenkant (omkasting) van de binnenunit van een airconditioner af met een zachte, droge doek en gebruik een licht vochtige doek voor hardnekkige vlekken, vermijd agressieve schoonmaakmiddelen. Bij een mobiele airco is het ook belangrijk om de slang van de airco schoon te maken. Hier kan namelijk ook stof en vuiligheid in gaan zitten.
 6. Buitenunit schoonmaken
  Heb je een (multi) split unit airco en wil je deze schoonmaken? Dan mag je natuurlijk de buitenunit niet vergeten. Met een sopje en vochtige doek kun je al het vuil van de buitenunit verwijderen. Maak alles daarna goed droog met een doek en controleer de airco direct op eventuele beschadigingen.
 7. Airco laten ventileren
  Voordat je de airco weer gaat gebruiken om te verkoelen, zet je deze 4 uur lang op de ventilatorstand. Hierdoor droogt het hele systeem van binnen goed.
Liever airco laten schoonmaken/onderhouden?
Gratis airco offertes
airco onderhouden

Wat gebeurt er tijdens jaarlijks airco onderhoud?

Een airco onderhouden verlengt de levensduur, voorkomt hoge reparatiekosten en zorgt voor een optimale werking. Het advies is om de airco jaarlijks te onderhouden. Maar wat doet de vakman tijdens dit jaarlijkse airco onderhoud?

 • Controle of airco naar behoren werkt
 • Controle van instellingen & programma’s
 • Controle van filters en koelmiddelen
 • Controle van koelleidingen
 • Reinigen van filters
 • Reinigen van lekbak en verdamper
 • Inspectie van de buitenunit
 • Meten stroomverbruik (energetische keuring)

Wanneer er bij de controle van een onderdeel een defect naar voren komt, wordt dit uiteraard gerepareerd of vervangen. Is het nodig om grote onderdelen te vervangen? Dan wordt er gesproken van groot airco onderhoud. Hiervoor worden extra kosten in rekening gebracht.

Veelvoorkomende problemen met airco

Beste deal voor airco onderhoud

Airco onderhoud

Ben je op zoek naar een erkende installateur die jouw airco onderhoud uitvoert? Vraag gratis en vrijblijvend airco offertes aan bij Slimster en kom in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Vergelijk deze specialisten met elkaar en beslis wie de beste deal heeft voor jouw airco onderhoud. Zo geniet jij extra lang van alle voordelen van een goede airconditioner in huis!

Direct 4 airco onderhoud offertes aanvragen

123 Koeltechniek
abo technisch beheer
aircomakelaar
airconditioning zaanstreek
nukoel
qubiqs airco
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis airco offertes?
Geheel vrijblijvend
Hoe kun je een airco onderhouden?