Wat kost een (multi) split airco plaatsen?

Pascal van de Beek
Content Specialist
6 minuten
Minimale kosten € 1.500
Gemiddelde kosten € 2.100
Maximale kosten € 3.500
Gemiddelde prijs (multi) split airco inclusief plaatsen.
slimster
Split airco prijzen vergelijken sinds 2011
Bij Slimster vergelijken we al sinds 2011 de kosten van split airco’s voor onze bezoekers. We hebben al tienduizenden mensen geholpen met het aanvragen van airco offertes.

Waarom kiezen voor een split airco?

 • Kan koelen ÉN verwarmen
 • Maakt weinig geluid
 • Energiezuinig
 • Goed te combineren met zonnepanelen
 • Veel modellen beschikbaar

Waar moet je op letten?

 • Onderhoud nodig
 • Moet geplaatst worden door vakman

Wat kost een (multi) split airco inclusief montage?

Soort split airco Gem. prijs¹

Split airco 2,5 kW

€ 1.500 - 1.800
Split airco 3,5 kW € 1.700 - 2.000
Split airco 5,0 kW € 2.000 - 2.400
Split airco 7,0 kW € 2.400 - 2.800

Multi split airco 2,5 kW (met 2 binnenunits)

€ 1.800 - 2.200
Multi split airco 3,5 kW (met 2 binnenunits) € 2.100 - 2.600
Multi split airco 5,0 kW (met 2 binnenunits) € 3.000 - 3.500
Multi split airco 7,0 kW (met 2 binnenunits) € 3.500 - 4.000
Extra opties
Extra binnenunit € 700 - 950 meerprijs
Met Wifi € 100 - 200 meerprijs
Design multi split airco € 300 - 500 per unit
Onderhoudscontract € 125 - 150 per jaar

¹ Gemiddelde prijs split airco inclusief montage en btw.

Wat kost een split airco die ook kan verwarmen? De prijs van een airco multi split kan variëren, afhankelijk van het model, het vermogen en het aantal binnenunits. Op 1 buitenunit kunnen 2 tot 5 binnenunits worden aangesloten. Ga je voor 2 binnenunits? Dan wordt er gesproken over een duo split airco. Bij 3 binnenunits is het een triple split airco.

Ook speelt de montage een rol. Benieuwd naar de multi split airco kosten? Vraag gratis airco offertes aan of bekijk de algemene airconditioning prijzen inclusief montage.

Hoe is de prijs van een split airco opgebouwd?

Installatiemateriaal
Montage door vakman
Voorrijkosten

De prijzen voor het plaatsen en installeren van een (multi) split airco is bepaald aan de hand van prijzen van aangesloten airco-specialisten. De prijs op de split airco-offerte bestaat het meest uit de prijs van de split airco zelf met installatiemateriaal. Denk hierbij aan de binnenunits, leidingen tussen de units en de buitenunit.

De airco moet verplicht door een specialist met een f-gassen certificering geplaatst en geïnstalleerd worden. Daarom is de prijs ook grotendeels afhankelijk van de montageprijs van de vakman. Tenslotte worden er ook nog eventuele voorrijkosten genoemd op de offerte.

Gratis split airco offertes vergelijken?

split unit airco

Wat is een split airco?

Een split airco bestaat uit 2 delen: een binnenunit en een buitenunit. Deze delen zijn verbonden via koelleidingen. Wil je meerdere ruimtes koelen/verwarmen? Ga dan voor een multi split airco.

Een moderne split airco kan koelen én verwarmen: een moderne airco is in feite een lucht-lucht warmtepomp. Bij koelen wordt er warmte uit de binnenlucht onttrokken, en deze warmte wordt buiten afgegeven. Bij verwarmen draait het proces om.

Wat zijn de voordelen van een single split airco?

 • Kan koelen en verwarmen
 • Maakt weinig geluid
 • Energiezuinig
 • Veel modellen verkrijgbaar
 • Goedkoper dan multi split airco

Waar moet je op letten bij een single split airco?

 • Kan slechts 1 ruimte koelen
 • Duurder dan mobiele airco
 • Moet geplaatst worden door vakman
Single split airco laten plaatsen?
Gratis airco offertes
Hoe werkt een airco split unit?

Hoe werkt een airco split unit?

Een (multi) split airco systeem maakt gebruik van de koelmiddel-kringloop om een ruimte te koelen of te verwarmen. Dit systeem werkt in een gesloten circuit, wat betekent dat het koelmiddel voortdurend wordt hergebruikt en niet in direct contact komt met de buitenlucht. 1. Ventilatoren In de binnenunit van een airco bevindt zich een warmtewisselaar met een koudemiddel. De ventilatoren van een airco zuigen warme lucht uit de kamer en voeren deze over de verdamper. 2. Verdamper De verdamper bevat het koudemiddel, dat op dit punt een lage druk en temperatuur heeft. Wanneer de warme binnenlucht over de verdamper stroomt, neemt het koudemiddel de warmte op en verdampt het. Dit proces onttrekt warmte uit de lucht, waardoor deze afkoelt. De nu gekoelde lucht wordt terug de kamer ingeblazen. 3. Compressor De compressor zuigt het verdampte koudemiddel aan uit de verdamper en perst het samen, waardoor zowel de druk als de temperatuur van het koudemiddel stijgt. In dit deel van het proces wordt de meeste elektriciteit gebruikt. Het koelmiddel wordt nu als hete gas naar de condensor getransporteerd. De compressor maakt doorgaans het meeste geluid en zit daarom vaak in de buitenunit verwerkt. 4. Condensor In de condensor geeft het hete koelmiddel gas de opgenomen warmte af aan de buitenlucht. Dit gebeurt meestal in de buitenunit van het airconditioningsysteem, waar ventilatoren de warme lucht afvoeren. Tijdens dit proces condenseert het koelmiddel en wordt het koudemiddel weer vloeibaar gemaakt. 5. Ventilatoren in buitenunit De ventilatoren van de airco helpen bij het afvoeren van de warme lucht naar buiten. 6. Expansieventiel Het expansieventiel verlaagt de druk van het vloeibare koudemiddel aanzienlijk. Dit proces zorgt ervoor dat het koelmiddel weer afkoelt voordat het terugkeert naar de verdamper, waarna de cyclus opnieuw begint.
Hoe werkt een airco?
airco multi split unit

Wat is een multisplit airco?

Een multi split airco is een airco met 1 buitenunit en meerdere binnenunits (2-5). Iedere binnenunit kan een eigen ruimte koelen / verwarmen. Je kunt de airco in iedere ruimte afzonderlijk aan- of uitschakelen en de temperatuur instellen. Het is niet mogelijk om met 1 buitenunit tegelijkertijd te koelen én verwarmen.

Wat zijn de voordelen van een multi split airco?

 • Meerdere ruimtes koelen of verwarmen
 • Maakt weinig geluid
 • Energiezuinig
 • Veel modellen verkrijgbaar
 • Gaat tot 25 jaar mee

Waar op letten bij een multi split airco?

 • Duurder dan split airco
 • Onderhoud nodig
 • Moet geplaatst worden door vakman

Wat is het benodigde vermogen voor (multi) split airco?

Hoeveel vermogen heb je nodig voor een multi split airco? Bij een gewone split airco is het vermogen van de binnen- en buitenunit hetzelfde. Maar bij een multi split airco is het vermogen van de binnenunits én het vermogen van de buitenunit belangrijk.

Vermogen Oppervlak ruimte
(Multi) split airco 2,5 kW Tot 70 m3
(Multi) split airco 3,5 kW 70 - 120 m3
(Multi) split airco 5,0 kW 120 - 170 m3
(Multi) split airco 7,0 kW 170 - 240 m3

Heb je veel ramen of veel elektronica in de ruimte staan? Dan heb je gemiddeld meer vermogen nodig om de ruimte te koelen.

 • Bepaal het benodigde vermogen per ruimte/binnenunit
 • Moeten alle binnenunits tegelijk op vol vermogen kunnen draaien? Hoeveel vermogen heb je tegelijkertijd écht nodig? Het maximale vermogen van de binnenunits is afhankelijk van het vermogen van de buitenunit.

Heb je 3 binnenunits met 2,5 kW, dan heb je in principe een buitenunit van 7,5 kW nodig. Maar alleen als je wilt dat alle binnenunits tegelijkertijd op vol vermogen draaien. Heb je nooit meer dan 2 airco's tegelijk aan, of draaien ze nooit allemaal op vol vermogen? Dan is een buitenunit van 5 kW ook voldoende.

Laat je altijd goed adviseren over het airco vermogen door een ervaren installateur. Zo weet je zeker dat je de juiste airco laat plaatsen.

Multi split airco laten installeren?
Gratis airco offertes

Energiezuinige multi split airco installeren

Ben je op zoek naar een energiezuinige (multi) split airco? Let op het energielabel voor je een airco aanschaft. Voor een zuinige airco kies je een airco met A - A +++ energielabel. De beste split airco's hebben een laag energieverbruik.

Tegenwoordig zijn de meeste airco's uitgerust met de inverter technologie. Dit houdt in dat de compressor uitschakelt als een bepaalde temperatuur bereikt wordt. Oudere aan/uit airco's hebben slechts 2 standen: ingeschakeld op een vast toerental of uitgeschakeld.

 • Deze airco is zuiniger dan een aan/uit airco
 • Deze multi split airco is stiller

Welke soorten split airco’s zijn er?

Een split airco is in verschillende modellen verkrijgbaar, zoals:

Meer informatie over soorten airco's?
Soorten airco’s
Mobiele split airco
Tegenwoordig zijn er ook mobiele split airco's verkrijgbaar, maar worden deze nog niet heel veel verkocht. Dit soort split airco's zijn ook erg prijzig, waardoor het interessanter is om te kiezen voor een vaste split airco. Ben je op zoek naar een goedkopere optie, dan kun je alsnog kiezen voor een mobiele airco met slang.
airco multi split inclusief montage

Mag je zelf een split airco installeren?

Nee, je mag niet zomaar een airco plaatsen en installeren. Een airco moet namelijk verplicht door een gecertificeerde specialist geïnstalleerd worden. Daarbij is het ook verstandig om deze door een vakman te laten plaatsen, omdat het plaatsen van een airco veel vakkennis nodig heeft.

Tip! Een mobiele airco is een uitzondering op deze regel en mag je wel zelf plaatsen. Ook zijn dit soort airco’s een stuk goedkoper, maar werken ze minder goed dan een split airco.

Schakel voor de installatie de hulp in van een professional. Zo profiteer je ook van garantie. Via Slimster kun je verschillende airco-specialisten vergelijken, waardoor je eenvoudig kunt besparen op de kosten van een split airco.

Slim besparen op split airco kosten?
Zorg dan dat je het voorbereidende werk doet: maak de ruimte vrij voor de binnenunits en zorg dat de vakman makkelijk bij de locatie van de buitenunit kan komen.

Airco split unit laten monteren door installateur

Een multi split airco vraagt om vakmanschap. Voor een optimale werking is het belangrijk dat je de juiste airco laat installeren én dat de installatie goed gebeurt. Maar wat doet een airco installateur allemaal voor je?

 • Adviseren over beste airco & locatie
 • Adviseren over capaciteit
 • Airco binnenunits bevestigen
 • Leidingen leggen tussen units
 • Airco buitenunit bevestigen
 • Airco instellen/afstellen
 • Werking van airco uitleggen

(Multi) split airco onderhouden: hoe doe je dat?

Hoe kun je een airco onderhouden? Goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur en optimale werking. Bepaalde werkzaamheden, zoals het bijvullen van de multi split airco, moeten uitgevoerd worden door een gecertificeerde installateur. Sluit daarom een onderhoudscontract af, zodat je zeker weet dat je split airco lang meegaat.

Meer weten over airco onderhoud?
Airco onderhouden

Beste deal voor nieuwe (multi) split airco?

Kosten (multi) split airco

Vraag gratis en vrijblijvend airco offertes aan en kom in contact met installateurs die in jouw regio actief zijn. Deze installateurs kunnen je adviseren over de mogelijkheden en helpen bij de keuze voor de beste multi split airco. Je vergelijkt de installateurs op prijs, kwaliteit en service en beslist wie de beste deal heeft. Vergelijk de multi split airco kosten inclusief montage en bespaar direct op jouw airconditioner.

Veelgestelde vragen over split airco’s

Direct 452 airco installateurs vergelijken

123 Koeltechniek
abo technisch beheer
aircomakelaar
airconditioning zaanstreek
nukoel
qubiqs airco
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis airco offertes?
Geheel vrijblijvend
Wat kost een (multi) split airco plaatsen?