Welke soorten airco's zijn er?

Pascal van de Beek
Product Specialist
4 minuten

Er zijn verschillende soorten airco’s te onderscheiden. Je kunt airco systemen op diverse manieren van elkaar onderscheiden:

 • Vast of mobiel
 • Plek van binnenunit
 • Aantal ruimtes koelen/verwarmen

Vaste airco of mobiele airco?

Ga je voor een mobiele airco of kies je voor een vaste airco?

 • Mobiele airco: kan verplaatst worden, wat zijn voordelen heeft. Toch is een mobiele airco doorgaans een tijdelijke oplossing. Waarom? Ontdek alles over de beste mobiele airco of vergelijk alle mobiele airco's.
 • Vaste airco: verbruikt minder energie, maakt minder geluid en heeft een langere levensduur. Is ook wel duurder dan een mobiele airco.

Plek van binnenunit

Op welke plek laat je de binnenunit van de airco installeren? Je hebt verschillende opties:

 • Wandairco
 • Plafondairco
 • Vloerairco

Wandairco

soorten airco's

De wandairco is een van de meest populaire aircosystemen, vooral in huis en in kleine bedrijfsruimtes. In een slaapkamer of zolderkamer is de wandairco geliefd, net als in middelgrote kantoren, hotelkamers en kleine winkelpanden.

Beste plek voor wandairco

 • Nooit vlakbij een warmtebron, zoals dakraam, verwarmingstoestel of lamp
 • Zorg dat de (koude) luchtstroom nooit recht in het gezicht blaast of voor tocht zorgt
 • Plaats de binnenunit zo hoog mogelijk, zo wordt de koude lucht beter verspreid

Populaire soorten wandairco

Airco laten plaatsen?
Gratis airco offertes

Plafondairco

plafond airco

Een plafond airco unit heeft verschillende voordelen:

 • Nemen weinig ruimte in
 • Energiezuinig & stil
 • Lucht wordt goed verspreid

Soorten plafond airco

 1. Onderbouw airco
 2. Inbouw cassette airco
 3. Kanaal airco

Onderbouw plafond airco

De onderbouw plafond airco is vergelijkbaar met een wandairco. De binnenunit wordt aan het plafond bevestigd en de buitenunit wordt buiten geplaatst. Het gewicht van de binnenunit van de plafondairco is gemiddeld 20-30 kg.

Cassettemodel airco

Het cassettemodel is geschikt voor systeemplafonds, valse plafonds of verlaagde plafonds. Bij dit aircosysteem is alleen het rooster zichtbaar, waardoor (koele) lucht wordt geblazen. Zorg wel dat er boven het valse plafond gemiddeld 25 cm hoogteverschil is, dit is nodig voor een optimale werking.

Plafond kanaal airco

Een kanaal airco bestaat uit een luchtkanaal met roosters. Het luchtkanaal is weggewerkt achter een vals plafond (of wand), alleen het rooster is zichtbaar. Kanaal airco wordt veel gebruikt bij grotere airco installaties, bijvoorbeeld voor hotelkamers of winkelcentra.

Airco laten plaatsen
Vind beste vakman

Vloerairco

airco soorten

Wil je een minder opvallende airco dan een wandairco, plaats dan een vloer airco. Een airco vloermodel is ideaal in woonruimtes en kleinere kantoorruimtes. Vloerairco’s zijn verkrijgbaar met een binnen- en buitenunit, net als een wandmodel. Je kunt een vloerairco op verschillende manieren installeren:

 • Vlak boven de grond ophangen (zwevend effect, makkelijk bij schoonmaken)
 • Staand vloermodel
 • Airco wegwerken achter valse wand of lambrisering

Een vloermodel airco lijkt veel op een klassieke verwarmingsradiator, je monteert hem namelijk laag tegen de muur. Vooral handig als je airco ook kan verwarmen.

Airco kopen en laten monteren?
Gratis airco offertes
soorten airco systemen

Split unit airco

Een split airco bestaat uit 2 delen: een binnenunit en een buitenunit. Deze delen zijn verbonden via koelleidingen. Wil je meerdere ruimtes koelen/verwarmen? Ga dan voor een multi split airco. De beste split unit airco's zijn energiezuinig en maken weinig geluid.

Een moderne split airco kan koelen én verwarmen: een moderne airco is in feite een warmtepomp. Bij koelen wordt er warmte uit de binnenlucht onttrokken, en deze warmte wordt buiten afgegeven. Bij verwarmen draait het proces om.

Monoblock airco zonder buitenunit

Een monoblock airco is een airco zonder buitenunit. Waar een split airco een binnenunit en buitenunit heeft, bestaat een monoblock airco uit 1 toestel. Dit betekent dat alle componenten in dat toestel verwerkt zitten. Nadeel is wel dat het toestel meer geluid maakt in huis.

Wanneer we spreken over een airco zonder buitenunit, doelen we op een vaste airco zonder buitenunit. Een mobiele airco heeft óók geen buitenunit, maar is vooral een tijdelijke oplossing. Een vaste monoblock airco is een langetermijn oplossing en investering.

split unit airco soort
soort airco monoblock

Hoeveel ruimtes koelen met airco?

Hoeveel ruimtes wil je koelen met jouw nieuwe airco systeem? Wil je slechts 1 ruimte koelen, zoals je slaapkamer of een zolder ruimte? Dan kun je gaan voor een monoblock airco of een split airco unit.

Wil je meerdere ruimtes koelen in je woning of kantoor? Ga dan voor een multi split airco, deze airco heeft 1 buitenunit en 2 tot 5 binnenunits. Zo kun je tot wel 5 verschillende ruimtes koelen (of verwarmen).

Tip: Op zoek naar een airco voor je bedrijf? Ontdek dan de mogelijkheden voor een airco voor bedrijfspanden.

Beste deal voor nieuwe airco plaatsen

Verschillende soorten airco's

Op zoek naar een nieuwe airco én een vakkundige installateur? Vraag gratis en vrijblijvend airco offertes aan bij Slimster en kom in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Vergelijk de vakmannen op prijs, kwaliteit en service en beslis wie de beste deal heeft. Wij helpen jou bij het besparen op de airco kosten!

Direct 330 airco installateurs vergelijken

123 Koeltechniek
abo technisch beheer
aircomakelaar
airconditioning zaanstreek
nukoel
qubiqs airco
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis airco offertes?
Geheel vrijblijvend
Welke soorten airco's zijn er?