Hoe werkt een airco?
Steeds meer mensen in Nederland kiezen ervoor om een airco in huis te installeren. Maar hoe werkt zo'n airconditioning eigenlijk? Slimster legt uit hoe een airco functioneert, wat de belangrijkste onderdelen zijn en hoe je met een airco optimaal kunt verkoelen.
Wat is een airco?
Een airco is een apparaat dat de lucht in een ruimte koelt. Vooral in de warme zomermaanden kan een airco voor een aangename temperatuur in huis zorgen. De airconditioning haalt de warmte uit de lucht, koelt deze af en blaast de gekoelde lucht weer de kamer in. Dit zorgt voor een prettig binnenklimaat, zelfs als het buiten heel warm is.
In de wintermaanden kun je een airco gebruiken om te verwarmen. Dit is goedkoper dan verwarmen op gas. Hier lees je alles over verwarmen met een airco.
Werking airco systeem voor verkoelen
Een (multi) split airco systeem maakt gebruik van de koelmiddel-kringloop om een ruimte te koelen of te verwarmen. Dit systeem werkt in een gesloten circuit, wat betekent dat het koelmiddel voortdurend wordt hergebruikt en niet in direct contact komt met de buitenlucht. Wij hebben de airco werking hieronder stapsgewijs uitgelegd. De nummers 1 t/m 6 corresponderen met de nummers op de afbeelding hierboven.
1. Ventilatoren
In de binnenunit van een airco bevindt zich een warmtewisselaar met een koudemiddel. De ventilatoren van een airco zuigen warme lucht uit de kamer en voeren deze over de verdamper.
2. Verdamper
De verdamper bevat het koudemiddel, dat op dit punt een lage druk en temperatuur heeft. Wanneer de warme binnenlucht over de verdamper stroomt, neemt het koudemiddel de warmte op en verdampt het. Dit proces onttrekt warmte uit de lucht, waardoor deze afkoelt. De nu gekoelde lucht wordt terug de kamer ingeblazen.
3. Compressor
De compressor zuigt het verdampte koudemiddel aan uit de verdamper en perst het samen, waardoor zowel de druk als de temperatuur van het koudemiddel stijgt. In dit deel van het proces wordt de meeste elektriciteit gebruikt. Het koelmiddel wordt nu als hete gas naar de condensor getransporteerd.
De compressor maakt doorgaans het meeste geluid en zit daarom vaak in de buitenunit verwerkt.
4. Condensor
In de condensor geeft het hete koelmiddel gas de opgenomen warmte af aan de buitenlucht. Dit gebeurt meestal in de buitenunit van het airconditioningsysteem, waar ventilatoren de warme lucht afvoeren.
Tijdens dit proces condenseert het koelmiddel en wordt het koudemiddel weer vloeibaar gemaakt.
5. Ventilatoren in buitenunit
De ventilatoren van de airco helpen bij het afvoeren van de warme lucht naar buiten.
6. Expansieventiel
Het expansieventiel verlaagt de druk van het vloeibare koudemiddel aanzienlijk. Dit proces zorgt ervoor dat het koelmiddel weer afkoelt voordat het terugkeert naar de verdamper, waarna de cyclus opnieuw begint.
De onderdelen van een airco
Een airco bestaat uit een aantal belangrijke onderdelen die samenwerken om de lucht te koelen:
- Compressor: pompt het koelmiddel door de airco en zorgt voor het koelproces.
- Condenser: hier wordt de warmte uit de lucht gehaald en naar buiten afgevoerd.
- Verdamper: dit is waar het koelmiddel de warmte uit de lucht opneemt.
- Ventilator: zorgt ervoor dat de gekoelde lucht de kamer in wordt geblazen.
Hoe werkt de compressor motor?
Een airco is voorzien van een warmtepomp (compressor). Deze warmtepomp zorgt dat er warmte uit de ruimte onttrokken wordt. Deze compressor kan op verschillende manieren werken:
- Aan/uit airco (traditioneel)
- Airco met inverter technologie
Aan/uit airco
Traditionele airco's hebben 2 standen: aan of uit.
- Aan: maximaal koelen
- Uit: helemaal niet koelen
De aan/uit techniek zorgt voor veel fluctuatie in temperatuur, dit probleem zien we ook terug bij aan/uit cv ketels.
Airco met inverter technologie
Om deze reden is de airco met inverter technologie ontwikkeld: een airco die zich aanpast aan het benodigde vermogen. Hierdoor is de binnentemperatuur constanter en maakt de warmtepomp doorgaans minder lawaai dan op vol vermogen. Een airco met inverter technologie is stiller, energiezuiniger en houdt de temperatuur in huis stabieler.
Airco laten plaatsen door een erkende installateur?
Hoe werkt een airco video uitleg
In onderstaande video wordt de airco werking op een visuele wijze uitgelegd. Zo weet jij precies hoe elk onderdeel in een airconditioner werkt.
Let op: deze uitleg is in het Engels, maar de ondertiteling kan worden vertaald naar Nederlands.
Hoe werkt een airco optimaal?
Een airco laten installeren is een flinke investering. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw airco optimaal werkt. We hebben je reeds de airco werking uitgelegd, nu gaan we dieper in op het maximaliseren van de koelprestaties. Pas de volgende tips toe om de beste werking van je airco systeem te behouden.
- Regelmatig onderhoud
- Juiste temperatuurinstelling
- Goede isolatie
- Gebruik de nachtstand
- Zorg voor vrije luchtstromen
1. Airco onderhoud
Om een goede airco werking te garanderen is het belangrijk om het systeem te onderhouden. Maak elke 3 maanden de buitenkant van de airco schoon en maak de filters vrij van stof en vuil. Verstopte filters verhinderen namelijk een goede luchtcirculatie. Voor optimale prestaties raden wij aan om jaarlijks airco onderhoud door een specialist te laten plegen.
2. De juiste temperatuur
Het instellen van een te lage temperatuur kost onnodig veel energie en vermindert de efficiëntie. Zet de airconditioning niet lager dan 8 graden onder de buitentemperatuur voor een optimale verkoeling in huis.
3. Isolatie
Als je ramen en deuren open laat staan of als er veel warmte van buiten binnenkomt, moet de airco harder werken om de ruimte koel te houden. Dit verhoogt het energieverbruik en vermindert de koelcapaciteit. Met vloerisolatie, spouwmuurisolatie en andere isolerende maatregelen zorg je voor de beste airco werking.
4. Nachtstand en timer
Door de airco slim te gebruiken met een timer, zorg je ervoor dat deze niet onnodig aanstaat. De nachtstand vermindert het geluidsniveau en zorgt voor een geleidelijke temperatuurverhoging, wat energie bespaart tijdens de nacht.
5. Vrije luchtstromen
Het blokkeren van de luchtstroom van de binnen- of buitenunit (bijvoorbeeld door meubels of planten) kan de efficiëntie van de airco verminderen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is rondom de binnenunit en dat de buitenunit niet geblokkeerd wordt door objecten, vuil of bladeren.
Airco laten installeren door erkende vakman
Wil je een nieuwe airco laten installeren en ben je op zoek naar een ervaren vakman? Vraag gratis airco offertes aan bij Slimster en kom in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Vergelijk de vakmannen op prijs, kwaliteit en service en vind de deal die het beste bij je past. Wij werken enkel met erkende en gecertificeerde airco installateurs. Zo weet je zeker dat jouw airco optimaal werkt en op de beste manier wordt geïnstalleerd.
Veelgestelde vragen over de werking van een airco
Een airco koelt actief: met behulp van de compressor wordt het koudemiddel rondgepompt en de lucht gekoeld. Hier is veel elektriciteit voor nodig.
Met een passief systeem kan je ook koelen zonder de compressor te laten draaien. Je verbruikt dan weinig elektriciteit. Passief koelen is niet mogelijk met een airco, maar wel met bepaalde warmtepompen. Een bodemwarmtepomp kan passief koelen (water-water warmtepomp of grond-water warmtepomp).
Een airco werkt volgens de koelmiddel-kringloop in een gesloten circuit:
-
Ventilatoren in de binnenunit: Deze ventilatoren zuigen warme lucht uit de kamer en voeren deze over de verdamper.
-
Verdamper: De verdamper bevat het koelmiddel, dat op dit punt een lage druk en temperatuur heeft. Wanneer de warme binnenlucht over de verdamper stroomt, neemt het koelmiddel de warmte op en verdampt het. Dit proces onttrekt warmte uit de lucht, waardoor deze afkoelt. De nu gekoelde lucht wordt terug de kamer ingeblazen.
-
Compressor: De compressor zuigt het verdampte koelmiddel aan uit de verdamper en comprimeert het, waardoor zowel de druk als de temperatuur van het koelmiddel stijgen. Het koelmiddel wordt nu als een hete gas naar de condensor getransporteerd.
-
Condensor: In de condensor geeft het hete koelmiddelgas de opgenomen warmte af aan de buitenlucht. Dit gebeurt meestal in de buitenunit van het airconditioningsysteem, waar ventilatoren de warme lucht afvoeren. Tijdens dit proces condenseert het koelmiddel en verandert het terug in een vloeistof.
-
Ventilatoren in de buitenunit: Deze helpen bij het afvoeren van de warme lucht naar buiten, waardoor de efficiëntie van de condensor verbetert.
-
Expansieventiel: Het expansieventiel verlaagt de druk van het vloeibare koelmiddel aanzienlijk. Dit proces zorgt ervoor dat het koelmiddel weer afkoelt voordat het terugkeert naar de verdamper, waarna de cyclus opnieuw begint.
Het koelmiddel dat door de leidingen van de airco stroomt verlaat de leidingen niet en maakt geen direct contact met de buitenlucht.
Benieuwd naar meer info? Bekijk de werking van een airco.
Ja, sommige airco’s, zoals die met een warmtepomp, kunnen ook verwarmen. Dit maakt ze veelzijdig en geschikt voor zowel de zomer als winter. De airco werking wordt als het ware omgekeerd:
- De condensor wordt de verdamper en de verdamper wordt de condensor.
Een goed onderhouden airco kan tussen de 10 en 15 jaar meegaan. Om de levensduur te verlengen is het belangrijk om de airconditioning regelmatig schoon te maken en onderhoud te laten plegen door een vakman.
Direct 530 airco installateurs vergelijken
- Vraag binnen 1 minuut aan
- Ontvang vrijblijvende offertes
- Kies de beste deal
Meer over
- A
- Airco koelt niet meer
- Airco offerte
- Airco omkasting
- Airco onderhoud
- Airco op dakkapel
- Airco soorten
- Airco verwarmen en koelen
- Aircoolers