• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 127.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Kruipruimte isolatie

Kruipruimte isolatie

Ga naar
Minimale kosten € 1.400,- Maximale kosten € 2.100,- Gemiddeld Gemiddelde kosten € 1.750,-
Prijsindicatie kruipruimte isolatie.

Wil je jouw vloer laten isoleren, dan is een isolatie van je kruipruimte een veelvoorkomende optie. De kruipruimte is onverwarmd en trekt vocht aan. Door deze ruimte te isoleren, voorkom je dat vocht en kou via de vloer jouw woning in kunnen trekken. Is kruipruimte isolatie niet mogelijk? Ga dan voor vloerisolatie van bovenaf.

Waarom kruipruimte isoleren?

 • Geen tocht/vocht vanuit vloer in woning
 • Hoog rendement
 • Beter energielabel
 • Eenvoudig aan te brengen door vakman

Nadelen kruipruimte isolatie

Wat kost kruipruimte isolatie?

Kruipruimte isoleren kosten € 30 per m2

Laat je een vakman jouw vloer isoleren via de kruipruimte, dan betaal je gemiddeld 30 euro per vierkante meter. Wat kost een kruipruimte isolatie gemiddeld per woning?

Soort woning
Prijs*
Besparing per jaar**
Tussenwoning € 1.400 € 160
Hoekwoning € 1.600 € 180
Vrijstaande woning € 2.100 € 320

*Gemiddelde prijs isolatie kruipruimte, incl. btw en materiaal.
** Besparing gebaseerd op cijfers van Milieucentraal.

Kruipruimte isolatie is een goede manier om de warmte in huis te houden en te genieten van warme voeten. De prijs van deze isolatie is afhankelijk van verschillende factoren: is de kruipruimte makkelijk bereikbaar, wat voor vloer heb je en welk isolatiemateriaal laat je plaatsen? Ook speelt een rol of jouw kruipruimte vochtig is of dat er water in blijft staan. Benieuwd naar de prijs van jouw kruipruimte isolatie?

Kruipruimte isoleren

Hoe laat ik mijn kruipruimte isoleren?

Een kruipruimte isolatie is een soort vloerisolatie: het isolatiemateriaal wordt in de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer geplaatst. Is jouw kruipruimte te laag, niet (goed) bereikbaar of erg vochtig? Dan zijn er 2 andere mogelijkheden om je vloer te isoleren:

 • Bodemisolatie: de bodem van de kruipruimte wordt van isolatie voorzien, ideaal bij lastig toegankelijke of vochtige kruipruimtes.
 • Vloerisolatie van bovenaf: de bovenkant van de vloer wordt geïsoleerd.

Prijsopbouw kruipruimte isoleren

Kruipruimte isoleren: soort vloerisolatie

Wil je jouw vloer isoleren, dan gaat de voorkeur meestal uit naar het isoleren via de kruipruimte. Met behulp van kruipruimte isolatie wordt de onderkant van de vloer van isolatie voorzien. Bij een vloerisolatie of kruipruimte isolatie wil je een minimale isolatiewaarde bereiken van Rc=3,5. Wil je een energieneutraal huis of vloerverwarming plaatsen? Ga dan voor Rc=5.

Hoogte kruipruimte

Vloerisolatie is relatief eenvoudig aan te brengen in de kruipruimte, als deze ruimte maar hoog genoeg is. De kruipruimte moet minimaal 35 cm hoog zijn, maar de vakman kan overal nog beter bij als de ruimte minimaal 50 cm hoog is.

Wil je een vochtige kruipruimte laten isoleren? Dan maakt de vakman waarschijnlijk ook gebruik van een bodemfolie. Deze bodemfolie gaat de verdamping tegen van vocht in de kruipruimte, waardoor er minder vochtproblemen ontstaan en het klimaat in je kruipruimte verbetert.

Betonvloer isoleren in kruipruimte

Nieuwere huizen hebben vaak een gestorte betonvloer, die wordt afgewerkt met iedere wenselijke vloer. Onder deze betonvloer zit vaak een kruipruimte. Je wilt niet dat kou en vocht uit deze kruipruimte optrekt naar de woning, laat daarom de kruipruimte isoleren.

Materialen isolatie betonvloer

Gespoten PUR schuim

Geen kieren of naden, uitstekende isolatie

Icynene

Duurzaam alternatief voor PUR schuim

Isolatieplaten
(PIR, EPS, glaswol, steenwol)

Makkelijk demonteren

Wel kans op kieren en naden

Kruipruimte minimaal 50 cm

Isolatiematrassen

Tegen onderkant vloer

In combinatie met korrels/parels

Isolatiefolie

Folie tegen onderkant vloer

In combinatie met dampdichte folie op bodem

Alle isolatiematerialen hebben hun eigen voordelen en nadelen. Welk materiaal het meest geschikt is voor jouw kruipruimte is afhankelijk van jouw situatie. Laat je daarom altijd adviseren over de mogelijkheden door een betrouwbare vakman.

Betonvloer kruipruimte isoleren

Houten vloer isoleren in kruipruimte

Vocht en kou gaan niet goed samen met een houten vloer. Bij een ongeïsoleerde kruipruimte heb je vaak last van tocht in huis, koude voeten en vochtproblemen. Houd bij de isolatie van een kruipruimte bij een houten vloer altijd rekening met de vochtige omstandigheden: ventilatie en dampopen materialen zijn nodig om houtrot te voorkomen. Laat de kruipruimte isoleren door een ervaren vakman, zodat je zeker weet dat de juiste isolatiematerialen worden gebruikt.

Materialen isolatie houten vloer

Glaswol/ steenwol platen Tussen balkenlaag aanbrengen
PIR platen Alleen als bovenkant vloer niet dampdicht is, dan kan vocht nergens heen
Isolatiematrassen Aan onderkant vloer
Parels, korrels worden in matras gespoten
Isolatiefolie Alleen bij lage luchtvochtigheid
In combinatie met folie op bodem
Icynene Dampopen variant van PUR schuim

Waarom geen PUR schuim?

PUR schuim is een goede isolatie in een kruipruimte, maar heeft doorgaans niet de voorkeur bij houten vloeren. PUR schuim is namelijk dampdicht, wat voor vochtproblemen kan zorgen bij hout. Wel kan er gekozen worden voor Icynene, een dampopen variant.

Houten vloer kruipruimte isoleren

Bodemisolatie van kruipruimte

Een bodemisolatie van de kruipruimte is technisch gezien geen vloerisolatie, want het isolatiemateriaal wordt niet tegen de vloer van de woning geplaatst. Bij een bodemisolatie wordt het materiaal op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Nadeel is hier dat je nog steeds warmte verlies via de vloer. Waarom kies je dan toch voor bodemisolatie?

Wanneer bodemisolatie?

 • Er is geen kruipluik (te maken)
 • Kruipruimte is lager dan 35 cm en uitgraven geen optie
 • Kruipruimte is vochtig
 • Kruipruimte staat (deels) onder water

Materialen isolatie bodem

EPS parels, chips of korrels Dikke laag van min. 20 cm op bodem
Isolatiematrassen Voor kleine, vochtige ruimtes
Bodemfolie Stopt verdamping, is geen isolatie op zichzelf
Isolatiechips Ideaal als kruipruimte onder water staat

Ook hier geldt weer: iedere situatie vraagt om een andere aanpak en ander isolatiemateriaal. Laat je daarom altijd adviseren over het beste materiaal voor jouw situatie en kruipruimte.

Bodem kruipruimte isoleren

Bestaande isolatie kruipruimte verbeteren

Is jouw kruipruimte al eens geïsoleerd, maar is dit al een tijd geleden gebeurd? De kans is groot dat de isolatie verbeterd kan worden, vooral als de isolatielaag tussen de 4 en 7 centimeter is. Het is dan belangrijk om te achterhalen of je wel of geen dampremmende isolatie hebt: schakel hiervoor de hulp in van een vakman. Deze vakman kan je adviseren over de beste optie om jouw kruipruimte isolatie te verbeteren.

Dan kun je een extra laag isolatiemateriaal aanbrengen. Dampremmend isolatiemateriaal is EPS-piepschuim, een ander hardschuim materiaal, geëxpandeerd kurk of een dunne laag thermoskussens. De vakman zal ook folie op de bodem van de kruipruimte leggen en zorgen voor voldoende ventilatie.

Zijn er damp-open isolatiematerialen aanwezig onder de vloer, zoals glaswol, steenwol, hennep of vlasvezel? Dan kun je alleen een laag isolatie aanbrengen van hetzelfde materiaal, als het bestaande materiaal nog in goede staat is. Is het materiaal beschadigd, beschimmeld of gescheurd? Laat dan al het materiaal verwijderen en de ruimte opnieuw isoleren. Ook hier is bodemfolie en ventilatie weer van groot belang.

Kruipruimte isoleren hand in hand met ventilatie

Moet je een goed geïsoleerde kruipruimte ventileren? Er zal minder snel condensatie voorkomen, maar toch wordt aangeraden om de kruipruimte te ventileren.

 • Eventuele schadelijke gassen (zoals Radongas) worden veilig afgevoerd
 • Minder kans op vieze geurtjes
 • Isolatiemateriaal wordt minder snel vochtig en behoudt langer zijn isolatiewaarde
Wat is Radongas? Radongas is een natuurlijk gas en komt voor in de aardbodem, maar ook in bouwmaterialen als baksteen en beton. Hoge concentraties kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom wordt altijd aangeraden om de woning (met name de kruipruimte) goed te ventileren.

Hoeveel ventilatieroosters nodig in kruipruimte?

Gemiddeld heeft een woning 4 tot 6 ventilatieroosters nodig. Is er kruipruimte ventilatie nodig, dan maakt een isolatiebedrijf net boven het maaiweld ventilatiegaten in de buitenmuren. Hier worden ventilatiekokers en -roosters in geplaatst.

Kruipruimte isoleren door ervaren vakman

Wil je jouw kruipruimte isoleren en zo meer comfort in huis krijgen én voor een lagere energierekening zorgen? Schakel bij isolatie van de kruipruimte de hulp in van een ervaren en vakkundig bedrijf. Vakkundige isolatiebedrijven weten precies wat er belangrijk is en waarop gelet moet worden. Een groot voordeel van de kruipruimte isolatie uitbesteden, is dat je garantie hebt op de plaatsing.

Bespaar op voorrijkosten Bij Slimster kom je alleen in contact met vakmannen die actief zijn in jouw regio. Op deze manier houd je de voorrijkosten eenvoudig in de hand.

Beste deal vinden voor isolatie kruipruimte

Vraag gratis en vrijblijvend isolatie offertes aan bij Slimster. Zo kom je in contact met maximaal 5 isolatiebedrijven die in jouw regio actief zijn. Vergelijk de bedrijven en maak een vrijblijvende afspraak met de bedrijven die je het meeste aanspreken. Kies vervolgens zelf welk bedrijf het beste bij je past en de kruipruimte isolatie krijgt.

Kruipruimte isoleren door vakkundig isolatiebedrijf

Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal