Energie vergelijken

Energie vergelijken en besparen op de energiekosten? Vul onderstaande energie vergelijker in en vergelijk energie aanbiedingen met elkaar. Zo vind je eenvoudig de beste en goedkoopste energieleverancier voor jou.

Energie vergelijken & energie besparen

Je woning verduurzamen zorgt voor een lager energieverbruik, maar wil je ook de energiekosten verlagen? Zorg dan dat je overstapt naar de beste energie aanbieder voor jouw situatie. Hoe doe je dit? Door het vergelijken van energieleveranciers.

Waarom energie vergelijken via Slimster?

 • In slechts enkele minuten overstappen;
 • Filter eenvoudig energie aanbiedingen die bij jou passen;
 • Je krijgt de beste energie aanbiedingen in handig overzicht;
 • Het overstappen is gratis en wordt voor je geregeld;
 • Vaak goedkoper dan op de website van de aanbieder
 • Elk jaar overstappen = geld besparen op energie

Energie vergelijken in 3 stappen

Gebruik onze energie vergelijker voor het onafhankelijk vergelijken van energie aanbiedingen. Hoe kan je eenvoudig energie vergelijken?

 1. Vul je gegevens in, zoals postcode + huisnummer en gemiddeld energieverbruik
 2. Gebruik de filters om aan te geven wat je zoekt
 3. Vergelijk energie aanbiedingen

Onafhankelijke energievergelijker

Onze energievergelijker is onafhankelijk en vindt voor jou de beste energieprijs van betrouwbare aanbieders. De energietarieven van de energieleveranciers kunnen verschillen en bij het overstappen kun je vaak profiteren van een overstapkorting. Dit is een welkomstkorting of actietarief voor nieuwe klanten van soms wel honderden euro’s die meestal wordt verrekend met het jaarbedrag.

Als je energievergelijkers gebruikt krijg je vaak energiecontracten aangeboden met een lagere prijs dan op de website van de energiemaatschappijen en soms met een cadeau. Het energie vergelijken is dus zeer voordelig!

Energie aanbiedingen die bij jou passen

Met onze energievergelijker gaan wij op zoek naar de beste energie aanbiedingen voor jouw situatie. Om je goed te helpen hebben we wel wat gegevens nodig, zoals je energieverbruik. Je kan in onze energievergelijker aangeven hoeveel gas (m3) en elektriciteit (kWh) je jaarlijks verbruikt. Aan de hand van het aantal personen in het huishouden kun je berekenen wat de maandelijkse kosten worden. Daarna kan je de goedkoopste energieprijzen vergelijken en kiezen voor de energieaanbieder met de beste deal.

Groene energie vergelijken

Wil je graag alleen aanbiedingen met groene energie vergelijken? Je kunt in onze energie vergelijker filteren op groene stroom:

 • Geen voorkeur
 • Groene stroom uit NL
 • Groene stroom uit EU

Wil je weten waar de stroom vandaan komt? Bij iedere energieleverancier vind je meer uitleg onder de knop ‘meer info’. In percentages staat aangegeven waar de stroom vandaan komt, bijvoorbeeld: 100% windkracht, 56% zonne-energie en 44% windkracht, 100% aardgas etc.

Ben jij een ondernemer? Bekijk dan onze speciale zakelijke energie vergelijker.

Veelgestelde vragen over energie vergelijken

Wanneer kan ik overstappen van energie aanbieder?

Wanneer kan je overstappen van energieleverancier? De meeste mensen hebben een energiecontract voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat je op elk moment kan overstappen. Heb je een energiecontract met een einddatum? Dan kan je pas overstappen aan het einde van het contract.

Hoelang van te voren moet ik overstappen van energie aanbieder?

Heb je een energiecontract voor bepaalde tijd(met einddatum)? De beste termijn voor het overstappen is 6 tot 8 weken voor de einddatum van het energiecontract.

Als je een energiecontract voor onbepaalde tijd hebt, kan je altijd overstappen naar een nieuwe energieaanbieder. Houd wel rekening met de opzegtermijn (max. 1 maand) van je oude energieleverancier.

Kan ik kosteloos overstappen van energie leverancier?

Wil je overstappen van energieleverancier? Of dit kosteloos kan is afhankelijk van jouw contract. Energiecontracten voor onbepaalde tijd kan je kosteloos opzeggen. Bij een contract voor bepaalde tijd kan je het beste 6 tot 8 weken voor de einddatum overstappen.

Loopt je huidige contract (voor bepaalde tijd) niet binnen 2 maanden af? Wacht dan nog even, om geen opzegboete te riskeren. Controleer altijd hoe jouw energieleverancier omgaat met overstappen en opzegboetes, voordat je echt overstapt.

Moet ik mijn oude energieleverancier bij overstap zelf opzeggen?

Stap je via onze energievergelijker over op een nieuwe energieleverancier? Dan hoef je niet zelf je oude energiecontract op te zeggen. De nieuwe energieleverancier regelt dit namelijk voor je. 

Let op: controleer zelf voordat je overstapt hoelang je contract nog loopt en of je kosteloos kunt overstappen.

Stap je niet over, maar wil je jouw energiecontract opzeggen (bv. bij emigreren of samenwonen)? Dan moet je wel zelf het energiecontract stopzetten.

Kan ik mijn energie overstap annuleren?

Na het versturen van de energie aanvraag heb je nog 14 dagen bedenktijd en kun je binnen deze tijd altijd nog annuleren. 

Kan ik ieder jaar overstappen van energie leverancier?

Ja, je kan ieder jaar overstappen naar een nieuwe energie aanbieder. Waarom zou je dat doen? Het antwoord is simpel: omdat je nog steeds het meeste bespaart op je energierekening door over te stappen. Leveranciers proberen bestaande klanten te houden door mooie aanbiedingen en cadeaus, maar overstappen blijft nog steeds het meest voordelig.