Wat doe ik straks met mijn overproductie van zonnepanelen (zonder thuisbatterij)?

Wat doe ik straks met mijn overproductie van zonnepanelen (zonder thuisbatterij)?
Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Dan profiteer je van je zelf opgewekte stroom. De overproductie van zonnepanelen kun je nu nog terugleveren aan het stroomnet of opslaan in een thuisaccu. Maar hoe zit dit straks als de salderingsregeling stopt? Dat vertellen we je in dit artikel!

Hoe werkt de salderingsregeling?

De salderingsregeling van zonnepanelen houdt in dat de stroom die je opwekt en teruglevert aan het net, wordt verrekend met de geleverde energie. Lever je meer terug dan dat je geleverd krijgt? Dan ontvang je een redelijke terugleververgoeding.

Op onze pagina over salderen zonnepanelen & salderingsregeling 2024 vind je meer informatie hoe het salderen met zonnepanelen werkt en wat je hiervoor nodig hebt.

Plan: Hoe zit het met de afbouw salderingsregeling zonnepanelen?

Vanaf 2025 (tot 2031) wil het kabinet stoppen met de saldering van zonnepanelen. Momenteel kunnen eigenaren van zonnepanelen met deze regeling de elektriciteit die ze zelf opwekken en niet gebruiken, terugleveren aan het elektriciteitsnet en dat verrekenen met hun eigen elektriciteitsverbruik. Volgens het voorstel krijgen mensen die zonnepanelen hebben een vergoeding voor de elektriciteit die ze niet kunnen verrekenen.

Vanaf 2025 kunnen huishoudens en kleine bedrijven met zonnepanelen minder salderen. Dit zal stapsgewijs gaan, totdat je in 2031 niets meer kunt terugleveren.

Jaar Percentage salderen
2023 100%
2024 100%
2025 64%
2026 64%
2027 55%
2028 46%
2029 37%
2030 28%
2031 0%

Na 1 januari 2031 is er dan geen salderingsregeling meer. Je kunt de overproductie van je zonnepanelen dan niet meer afstrepen met je eigen verbruik. Wel krijg je nog steeds een terugleververgoeding van je energieleverancier (en dit kan per stroomleverancier verschillen).

afbouw teruglevering stroom
salderingsregeling na 2023 rijksoverheid

Waarom wordt salderen afgeschaft?

De reden waarom zonnepanelen salderen stopt, is dat het ook zonder deze regeling interessant blijft om zonnepanelen te laten plaatsen. Zonnepanelen worden namelijk steeds goedkoper en beter in het opwekken van elektriciteit.

Beter rendement & opbrengst
Gemiddeld hebben zonnepanelen van 12 jaar geleden 250 WP per zonnepaneel. Tegenwoordig kun je een zonnepaneel laten plaatsen van 410 WP per zonnepaneel en dit verschil zal de komende jaren toenemen.

De huidige regels zorgen ervoor dat je geen belasting hoeft te betalen over de elektriciteit die je aan het elektriciteitsnet teruggeeft. Maar dit zorgt ervoor dat de overheid minder belastinggeld ontvangt. Ook moeten energiebedrijven extra kosten maken, die ze doorberekenen aan alle klanten. Daardoor stijgt de energierekening voor iedereen, zelfs als je geen zonnepanelen hebt.

Maar zelfs zonder de huidige salderingsregeling verdienen zonnepanelen zich snel terug. Bekijk de opbrengst & rendement zonnepanelen.

Minder salderen? Verbruik meer zonnestroom

Wat doe ik straks met mijn overproductie van zonnepanelen (zonder thuisbatterij)?

Vanaf 2025 ontvang je minder geld voor de zonnestroom die je aan het elektriciteitsnet teruglevert. Dit betekent dat het verstandiger wordt om meer van je eigen opgewekte stroom te gebruiken. Een handige tip is om bijvoorbeeld de wasmachine of vaatwasser overdag aan te zetten wanneer je zonnepanelen elektriciteit opwekken. Op die manier hoef je geen stroom van de energieleverancier te kopen, omdat je je eigen opgewekte stroom kunt gebruiken.

Een andere oplossing die je kunt overwegen, is alsnog het installeren van een thuisaccu. Overdag ben je vaak niet thuis, waardoor je niet kunt profiteren van de stroom die je zonnepanelen opwekken. Door de stroom in een thuisaccu op te slaan en 's avonds te gebruiken, kun je onafhankelijk zijn van het elektriciteitsnet en toch je eigen opgewekte stroom gebruiken wanneer je die nodig hebt. Dit helpt je om efficiënter met je zonne-energie om te gaan en meer zelfvoorzienend te worden.

In België is het terugleveren van opgewekte zonne-energie sinds 2021 niet meer toegestaan, waardoor het plaatsen van thuisaccu’s is toegenomen.