Terugverdientijd zonnepanelen stijgt met 2,8 jaar door afschaffen salderingsregeling

Terugverdientijd zonnepanelen stijgt met 2,8 jaar door afschaffen salderingsregeling
Marvin Grouw
Content Manager
2 minuten

AMERSFOORT - Als het aan het aantredende kabinet ligt, wordt de salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen vanaf 2027 afgeschaft. Duurzaamheidsplatform Slimster becijfert dat hierdoor de terugverdientijd van een doorsnee set zonnepanelen met een kleine drie jaar oploopt. Een forse toename, maar Slimster noemt zonnepanelen met de nieuwe terugverdientijd van iets meer dan acht jaar “nog altijd een slimme investering”.

Vooral huiseigenaren met een groter dak hoeven zich weinig zorgen te maken. Waar de terugverdientijd van vijf zonnepanelen op een kleine woning bijna verdubbelt, gaat het bij twintig panelen om een toename van slechts 1,7 jaar. Dat komt doordat je binnen de salderingsregeling nu al alleen je totale verbruik mag wegstrepen tegen je de stroom die je teruglevert. Lever je nog meer terug, dan ontvang je nu vaak slechts een vergoeding van zo’n vijf cent. Die wordt straks waarschijnlijk een stuk hoger.

impact afschaffen salderingsregeling terugverdientijd zonnepanelen

Concurrentie op teruglevertarief

Dat zit zo: als de salderingsregeling wordt afgeschaft, betekent dit dat huishoudens voor teruggeleverde stroom geen energiebelasting meer terugkrijgen. Wat overblijft - de kale terugleverprijs - mogen energieleveranciers zelf bepalen. Maar bij de meest recente poging de salderingsregeling af te schaffen was het uitgangspunt dat deze terugleverprijs minstens 80 procent van het kale leveringstarief zou moeten bedragen. Momenteel zou dit iets meer dan 14 cent zijn, ook het bedrag waarmee Slimster rekende.

Bovendien zal er veel meer concurrentie ontstaan op deze teruglevertarieven, zo verwacht Slimster-eigenaar Marco Schuurman. “Bijna een derde van de huizen heeft zonnepanelen, dus energiebedrijven kunnen deze potentiële klanten moeilijk links laten liggen. De consument die nu nog kan salderen zal straks op zoek gaan naar de aanbieder met de hoogste terugleververgoeding. Dat zal leiden tot aanzienlijk gunstigere tarieven. Al is het maar omdat de Eerste en Tweede Kamer die garantie te zijner tijd zonder twijfel opnieuw zullen eisen, als het tot een wetsvoorstel komt.”

Slimmer omgaan met zonnestroom

Terugverdientijd zonnepanelen stijgt met 2,8 jaar door afschaffen salderingsregeling

Zonnepanelen zijn dus ook zonder salderingsregeling nog altijd een slimme investering, zo luidt de conclusie. Desondanks wordt het steeds belangrijker om slimmer gebruik te maken van zelfopgewekte stroom. “De wasmachine en vaatwasser ‘s middags laten draaien zijn de voor de hand liggende tips. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een airco. Daarmee kun je ‘s winters relatief goedkoop verwarmen ten opzichte van een cv-ketel. En in de zomer biedt een airco je verkoeling, terwijl hij op die warme momenten vrijwel altijd op de stroom van je panelen draait. Zo combineer je een financiële besparing met het nodige comfort”, aldus Schuurman.

Besparen op je energiekosten: gebruik zonnepanelen met een thuisaccu!
Je kunt besparen op je energierekening door zelf je zonnestroom te gebruiken. Dit kun je ook 's avonds doen door je opgewekte energie (tijdelijk) op te slaan in een thuisaccu. Hiermee leg je de focus op zelfconsumptie en minder op het terugleveren.