• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 125.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Feiten en fabels over zonnepanelen

Feiten en fabels over zonnepanelen

We proberen steeds duurzamer te leven en zonnepanelen zijn een goede manier om milieuvriendelijk geld te besparen. Er gaan wel nogal wat fabels rond over zonnepanelen. Wil je zonnepanelen aanschaffen, dan is het belangrijk om te weten wat er waar is over zonnepanelen en wat niet. We zetten 10 fabels voor je op een rij en vertellen je waarom ze niet kloppen.

1. In Nederland is niet genoeg zon voor zonnepanelen

fabel zonnepanelen

Zonnepanelen leveren wel degelijk genoeg op in Nederland. Zonnepanelen wekken in de zomer meer energie op dan in de winter vanwege de zonuren. Hoewel het in Nederland niet altijd erg warm is, hebben we voldoende zonuren om flink wat energie op te wekken. Zo kan je jouw huishouden voorzien van zelf opgewekte energie.

In Nederland zijn er gemiddeld 1.500 zonuren en wordt de meeste energie opgewekt tussen april en september.

Zonnepanelen werken niet alleen bij zonlicht, maar ook bij normaal daglicht. De panelen wekken dus ook op bewolkte dagen en in de winter energie op. Voor het beste rendement richt je de zonnepanelen op het zuiden, maar het oosten of westen zijn ook nog rendabele posities. Plaats zonnepanelen wel zoveel mogelijk op een schaduwvrije plek. Zodra 1 paneel in de schaduw ligt, heeft dit effect op alle andere zonnepanelen.

Wat leveren zonnepanelen op?

2. Zonnepanelen zijn lelijk

uiterlijk zonnepanelen

De één vindt zonnepanelen geen fraai gezicht en de ander kan er juist geen genoeg van krijgen. Maar met de snelle innovatie van zonnepanelen komen er steeds mooiere en minder opvallende modellen op de markt. Zo zijn monokristallijn zonnepanelen niet alleen rendabel, maar ook mooi zwart van kleur. Daarnaast zijn ook de volgende mogelijkheden beschikbaar:

  • Dak met volledig geïntegreerde zonnepanelen
  • Doorgetrokken zonnepanelen tot aan de rand van het dak
  • Zonnepanelen verwerkt rondom jouw dakkapel
  • Driehoekvormige zonnepanelen
  • Zonnedakpannen

Benieuwd naar de uitstraling van panelen?

3. Zonnepanelen zijn te duur

Het kopen van zonnepanelen is een flinke investering, maar de prijzen zijn de laatste aantal jaren flink gedaald. Een oorzaak hiervan is de toenemende vraag naar zonnepanelen, waardoor ook de productie is gestegen. Hoe meer zonnepanelen er geproduceerd worden, hoe goedkoper de productie is: de aanschafprijs is hierdoor gehalveerd in de afgelopen 5 jaar.

De prijs van zonnepanelen wordt bepaald door het materiaal (zonnepanelen, omvormer) en de arbeid van de vakman. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat je zonnepanelen kan terugverdienen na een aantal jaar en dat ze zelfs geld kunnen opleveren.

Benieuwd naar de prijzen?

Installateurs vergelijken?

4. Het duurt lang om zonnepanelen terug te verdienen

Waar het vroeger lang duurde om zonnepanelen terug te verdienen, is dit tegenwoordig een ander verhaal dankzij de innoverende techniek en dalende aanschafprijs. Gemiddeld is de terugverdientijd 7 à 8 jaar. Heb je jouw zonnepanelen terugverdiend? Dan is alles daarna pure winst. Hoeveel zonnepanelen opwekken is afhankelijk van het vermogen van het paneel, de opbrengst in kWh en de stroomprijs van de leverancier.

Wil je jouw terugverdientijd weten?

5. Je kan beter wachten tot de technologie verder is

Zonnepanelen ontwikkelen zich nog steeds door en er komen continu nieuwe en betere modellen op de markt. Dit neemt niet weg dat de huidige zonnepanelen ook al heel rendabel zijn. Waarom dus wachten? Met zonnepanelen wek je groene stroom op, wat je voor je eigen huishouden kan gebruiken of teruglevert aan het net.

Benieuwd naar de verschillende zonnepanelen?

6. Zonne-energie kan nooit concurreren met grijze stroom

mythes zonnepanelen

In Nederland is er groene stroom en grijze stroom. Grijze stroom is lang de standaard (geweest).

Groene stroom

Groene stroom wordt opgewekt door duurzame bronnen zoals de wind, water en zon.

Grijze stroom

Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen, zoals aardolie, aardgas of steenkool, of uit kernenergie.

Zonne-energie kost op dit moment nog wat meer dan grijze stroom, maar in andere landen (zoals India) wordt zonnestroom al opgewekt voor 5 cent kWh. In Nederland (en veel andere landen) bepaalt grijze stroom nog steeds de prijs van zonne-energie. Maar dit kan op de lange termijn ook omdraaien. Waar zonnepanelen eerst schaars waren op de Nederlandse daken, zie je deze duurzame optie steeds meer terugkomen in het straatbeeld.

7. Zonnepanelen vergen veel onderhoud en gaan niet lang mee

zonnepanelen feiten en fabels

Hoewel je zonnepanelen natuurlijk moet onderhouden, vergen ze niet erg veel onderhoud. Het is verstandig om de zonnepanelen periodiek schoon te maken om te voorkomen dat vuil aan de panelen hecht. Is er een winter met veel sneeuw? Dan kan het wel verstandig zijn om de panelen sneeuwvrij te maken, zodat ze nog energie kunnen opwekken. Gezien de risico’s raden wij je aan om de zonnepanelen door een specialist schoon laten maken.

Door de panelen te reinigen, verleng je hun levensduur. De meeste fabrikanten garanderen sowieso dat zonnepanelen na 25 jaar nog minimaal 80% kunnen opwekken. De omvormer moet wel om de 10 tot 15 jaar vervangen worden.

8. Voor zonnepanelen heb je een vergunning nodig

Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je niet altijd een vergunning nodig, maar natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel. Woon je in een monumentaal huis of is jouw woning beschermd stads- /dorpsgezicht? Dan moet je wel een bouwvergunning aanvragen om de panelen te kunnen plaatsen.

Alles weten over vergunningen?

9. Zonnepanelen kunnen leiden tot brandgevaar

Zonnepanelen zijn niet meer risicovol dan een televisie of magnetron. In 2010 waren er berichten over brandgevaar bij zonnepanelen, maar zonnepanelen vliegen niet zomaar in brand. Laat de zonnepanelen installeren door een ervaren vakman, zodat je weet dat alle bekabeling correct is gemonteerd. Breekt er onverhoopt brand uit in je woning, informeer de brandweer dan over de zonnepanelen in verband met het blussen van het dak.

10. Zonnepanelen kunnen nooit de hele wereld voorzien van energie

zonnepanelen blog

Op dit moment kunnen de zonnepanelen nog niet de hele wereld van energie voorzien. Maar dit is puur een kwestie van tijd. Van de 16,6 miljard kWh is 2,1 miljard kWh van zonnestroom, dit is ruim 12,7%. Door de innovatie van zonnepanelen en de dalende aanschafprijs, zal dit aandeel de komende jaren blijven groeien. De zon is namelijk een duurzame bron van energie en er komen ook steeds betere accu’s om energie in op te slaan. In de komende 10 jaar zal het aandeel van zonnepanelen in het opwekken van energie blijven stijgen.

Zonnepanelen laten plaatsen op jouw dak?

Wil je meer informatie over zonnepanelen of wil je deze direct kopen en laten plaatsen? Bij Slimster kom je eenvoudig in contact met vakmannen die in jouw regio werkzaam zijn. Door zonnepaneel offertes aan te vragen kan je tot maximaal 5 bedrijven vergelijken op prijs en kwaliteit. Zo beslis jij welke specialist jouw opdracht krijgt en ben jij verzekerd van de beste deal.

182 zonnepaneel-specialisten vergelijken

Energiecontrol
Kroon Zonnepanelen
Direct Zonnepanelen
Greentastic Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal
Deel deze pagina