9 Fabels over zonnepanelen

9 Fabels over zonnepanelen
Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

We proberen steeds duurzamer te leven en zonnepanelen zijn een goede manier om milieuvriendelijk geld te besparen. Er gaan wel nogal wat fabels rond over zonnepanelen. We zetten 9 fabels voor je op een rij en vertellen je waarom ze niet kloppen.

Fabel 1. In Nederland is niet genoeg zon voor zonnepanelen

Zonnepanelen wekken in de zomer meer energie op dan in de winter vanwege de hoeveelheid zonuren. Hoewel het in Nederland niet altijd erg warm is, hebben we voldoende zonuren om flink wat energie op te wekken. Zo kan je jouw huishouden voorzien van zelf opgewekte energie.

In Nederland zijn er gemiddeld 1.500 zonuren en wordt de meeste energie opgewekt tussen april en september.

Zonnepanelen werken niet alleen bij direct zonlicht, maar ook bij normaal daglicht. De panelen wekken ook op bewolkte dagen en in de winter energie op. Benieuwd hoe je het hoogste rendement haalt met zonnepanelen?

Wat leveren zonnepanelen op?
Opbrengst zonnepanelen

Fabel 2. Zonnepanelen zijn lelijk

fabel zonnepanelen

Met de snelle innovatie van zonnepanelen komen er steeds mooiere en minder opvallende modellen op de markt. Zo zijn monokristallijn zonnepanelen niet alleen rendabel, maar ook mooi zwart van kleur. Daarnaast zijn ook de volgende mogelijkheden beschikbaar:

  • Dak met volledig geïntegreerde zonnepanelen
  • Zonnepanelen verwerkt rondom jouw dakkapel
  • Zonnedakpannen

Fabel 3. Zonnepanelen zijn te duur

Het kopen van zonnepanelen is een flinke investering, maar de prijzen zijn de laatste jaren flink gedaald. Een oorzaak hiervan is de toenemende vraag naar zonnepanelen. Hoe meer zonnepanelen er geproduceerd worden, hoe goedkoper de productie is: de aanschafprijs is hierdoor gehalveerd in de afgelopen 5 jaar.

De zonnepanelen prijs wordt bepaald door het materiaal (zonnepanelen, omvormer) en de arbeid van de vakman. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat je zonnepanelen kan terugverdienen na een aantal jaar en dat ze zelfs geld kunnen opleveren.

Installateurs vergelijken?
Zonnepanelen offerte

Fabel 4. Het duurt lang om zonnepanelen terug te verdienen

Waar het vroeger lang duurde om zonnepanelen terug te verdienen, is dit tegenwoordig een ander verhaal dankzij de innoverende techniek en dalende aanschafprijs. Gemiddeld is de zonnepanelen terugverdientijd 7 à 8 jaar. Heb je jouw zonnepanelen terugverdiend? Dan is alles daarna pure winst. Hoeveel zonnepanelen opwekken is afhankelijk van het vermogen van het paneel, de opbrengst in kWh en de stroomprijs van de leverancier.

Fabel 5. Je kunt beter wachten tot de technologie verder is

Zonnepanelen ontwikkelen zich nog steeds door en er komen continu nieuwe en betere modellen op de markt. Dit neemt niet weg dat de huidige zonnepanelen ook al heel rendabel zijn. Waarom dus wachten? Met zonnepanelen wek je groene stroom op, wat je voor je eigen huishouden kan gebruiken of teruglevert aan het net.

Fabel 6. Zonne-energie kan nooit concurreren met grijze stroom

mythes zonnepanelen

In Nederland is er groene stroom en grijze stroom. Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen, zoals aardgas, aardolie, steenkolen of kernenergie. Groene stroom wordt daarentegen opgewekt uit duurzame bronnen, zoals wind, water en zon.

In andere landen (zoals India) wordt zonnestroom al opgewekt voor 5 cent kWh. In Nederland (en veel andere landen) bepaalt grijze stroom nog steeds de prijs van zonne-energie. Maar dit kan op de lange termijn ook omdraaien. Waar zonnepanelen eerst schaars waren op de Nederlandse daken, zie je deze duurzame optie steeds meer terugkomen in het straatbeeld. Wist je dat je met zonne-energie ook je huis kunt verwarmen, met behulp van een zonneboiler?

Fabel 7. Zonnepanelen vergen veel onderhoud en gaan niet lang mee

zonnepanelen lelijk

Zonnepanelen vergen geen enorm onderhoud. Het is verstandig om de zonnepanelen periodiek schoon te maken om te voorkomen dat vuil aan de panelen hecht. Is er een winter met veel sneeuw? Dan kan het wel verstandig zijn om de panelen sneeuwvrij te maken, zodat ze nog energie kunnen opwekken. Gezien de risico’s raden wij je aan om de zonnepanelen door een specialist schoon laten maken.

Door de panelen te reinigen, verleng je hun levensduur. De meeste fabrikanten garanderen sowieso dat zonnepanelen na 25 jaar nog minimaal 80% kunnen opwekken. De omvormer moet wel om de 10 tot 15 jaar vervangen worden.

Fabel 8. Voor zonnepanelen heb je altijd een vergunning nodig

Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je niet altijd een vergunning nodig, maar natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel. Woon je in een monumentaal huis of is jouw woning beschermd stads- /dorpsgezicht? Dan moet je wel een bouwvergunning aanvragen om de panelen te kunnen plaatsen.

Alles weten over vergunningen?
Zonnepaneel vergunning

Fabel 9. Zonnepanelen leiden tot brandgevaar

Zonnepanelen zijn niet meer risicovol dan een televisie of magnetron. In 2010 waren er berichten over brandgevaar bij zonnepanelen, maar zonnepanelen vliegen niet zomaar in brand. Het brandgevaar kan ontstaan bij een incorrecte installatie. Laat de zonnepanelen daarom altijd installeren door een ervaren vakman, zodat je weet dat alle bekabeling correct is gemonteerd. Breekt er onverhoopt brand uit in je woning, informeer de brandweer dan over de zonnepanelen in verband met het blussen van het dak.

Zonnepanelen laten plaatsen op jouw dak?

9 Fabels over zonnepanelen

Wil je meer informatie over zonnepanelen of wil je deze direct kopen en laten plaatsen? Bij Slimster kom je eenvoudig in contact met vakmannen die in jouw regio werkzaam zijn. Door zonnepaneel offertes aan te vragen kan je tot maximaal 5 bedrijven vergelijken op prijs en kwaliteit. Zo beslis jij welke specialist jouw opdracht krijgt en ben jij verzekerd van de beste deal.

984 zonnepaneel-specialisten vergelijken

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal