Gratis asbest offertes?
Gratis & vrijblijvend

Asbestinventarisatierapport

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Een asbestinventarisatie is niets meer en niets minder dan een onderzoek naar de aanwezigheid van asbest in een woning of gebouw. 

Binnen dit onderzoek wordt er door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf gekeken welke soorten asbest er in het gebouw aanwezig zijn en welke vervolgstappen er genomen moeten worden. De resultaten van dit onderzoek staan in een overzichtelijke rapportage, waarna een asbestsaneerder kan beginnen met het veilig verwijderen van asbest.

Asbestinventarisatie laten uitvoeren?

inventarisatie asbest rapport

Wat staat er in een asbestinventarisatierapport?

Tijdens een asbestinventarisatie wordt nauwkeurig gezocht naar alle aanwezige asbesthoudende materialen. Dit onderzoek wordt gedetailleerd vastgelegd in een asbestinventarisatierapport. Met dit rapport kun je daarna een sloopvergunning aanvragen om het asbest te laten verwijderen. Dit rapport bevat:

  • Basisinformatie: De naam en het certificaatnummer van het asbestinventarisatiebedrijf, de naam van de opdrachtgever, en de locatie van het project.
  • Beschrijving van het gebouw: Een gedetailleerde beschrijving van de woning of bedrijfspand, de reikwijdte van de inventarisatie (volledig gebouw, deel van het gebouw, of alleen de omgeving), en de geschiktheid van het rapport voor bepaalde doeleinden zoals sloopwerk of verbouwing.
  • Lijst van gevonden asbest: Een opsomming van alle aangetroffen asbesthoudende materialen, inclusief waar ze gevonden zijn, het type asbest, en de hoeveelheid. Het rapport vermeldt ook hoe beschadigd deze materialen zijn en in welke risicoklasse ze vallen.
  • Technische gegevens: Analysecertificaten van de genomen monsters, unieke identificatiecodes, en SMART-risicoclassificaties.=
  • Bijgevoegde foto’s en (bouw)tekeningen: Tekeningen van de onderzochte locaties en foto’s van elke asbesttoepassing.
  • Validatie en advies: Het rapport kan ook een validatieonderzoek bevatten als dat is uitgevoerd, en adviezen voor verdere acties als er asbest is gevonden dat buiten het oorspronkelijke onderzoek viel.

Het rapport moet ondertekend zijn door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf en bevat een verklaring dat het drie jaar geldig is. Het asbestinventarisatierapport wordt opgeslagen in het Landelijk Asbest Volgsysteem (LAVS). Elk asbestinventarisatierapport en de bijbehorende documenten moeten ten minste tien jaar bewaard worden door het asbestinventarisatiebedrijf.

Asbestinventarisatierapport aanvragen?
Gratis asbest offertes

Hoe lang is een asbestinventarisatierapport geldig?

Een asbestinventarisatierapport is ongeveer 3 jaar geldig. Na deze periode, indien er nog verbouwings- of sloopwerkzaamheden gepland zijn, moet het rapport geactualiseerd worden.

Wil je vertraging in je verbouwingsplannen voorkomen, dan zul je ervoor moeten zorgen dat het asbestinventarisatierapport op tijd geactualiseerd is. Vraag daarom op tijd vrijblijvend asbest offertes aan en kom in contact met gecertificeerde asbestinventarisatie specialisten.

Moet een asbestrapport door een gecertificeerd bedrijf opgesteld worden?

Asbestinventarisatierapport

Een asbestinventarisatierapport mag alleen door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf opgesteld worden. Ook de Deskundig Asbest Inventariseerders (DIA’s) moeten een geldige certificering hebben.

Deze processen staan onder strikt toezicht van verschillende organisaties, waaronder Certificerende Instellingen, de Inspectie SZW (voormalige Arbeidsinspectie), Omgevingsdiensten en gemeenten.

Via Slimster vind je alleen gecertificeerde asbestinventariseerders met een geldig certificaat door gratis & vrijblijvende asbestinventarisatie offertes aan te vragen. Zo kom je in contact met inventariseerders die werken in jouw omgeving.

Veelgestelde vragen over een asbestinventarisatierapport

Vergelijk meer dan 200 aangesloten specialisten

ABO Milieuconsult
Asbest Advies Zeeland
BA Asbestinventarisaties
Holland milieutechniek
Olvaldi
Visser Asbestsanering
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal