Kosten split airco
Vergelijk beste airconditioning deals
 • Gratis & vrijblijvend
Minimale kosten € 1.100 Gemiddelde kosten € 1.600 Maximale kosten € 2.100
Indicatie prijs split airco.

Kosten split airco

Wil je een split airco kopen en laten plaatsen? Een airco split unit is vooral geschikt voor mensen die één ruimte willen koelen of verwarmen, je hebt namelijk maar een binnenunit. Voor meer binnenunits kies je voor een multisplit unit.

 • Kan koelen en verwarmen
 • Maakt weinig geluid
 • Energiezuinig
 • Veel modellen verkrijgbaar
 • Kan slechts 1 ruimte koelen
 • Duurder dan mobiele airco
 • Lastig zelf installeren
Wat is een split airco?

Een split airco bestaat uit 2 delen: een binnenunit en een buitenunit. Deze delen zijn verbonden via koelleidingen. Wil je meerdere ruimtes koelen/verwarmen? Ga dan voor een multi split airco.

Een moderne split airco kan koelen én verwarmen: een moderne airco is in feite een warmtepomp. Bij koelen wordt er warmte uit de binnenlucht onttrokken, en deze warmte wordt buiten afgegeven. Bij verwarmen draait het proces om. 

Hoe werkt een airco split unit?

Een split airco bestaat uit 2 onderdelen: een binnenunit en een buitenunit. Deze delen zijn met elkaar verbonden met leidingen.

Het binnenste deel van de airco zuigt met een ventilator de warme lucht uit de ruimte. De warmte uit de lucht wordt naar een warmtewisselaar met koelvloeistof gebracht. Dit koelvloeistof warmt op en verdampt. Tijdens dit proces onttrekt de koelvloeistof warmte aan de omgeving, waardoor lucht afgekoeld wordt teruggeblazen de ruimte in.

Ondertussen wordt het gasvormige koelmiddel door de compressor naar de condensor geleid. Daar condenseert het koelmiddel terug en geeft het haar warmte af. Deze warmte wordt door de buitenunit afgevoerd. Het koelmiddel wordt weer vloeibaar, waarna het opnieuw richting de binnenunit stroomt.

Ontdek meer over: Hoe werkt een airco?​​​​​​​

Soort
Prijs inclusief montage
Vind beste deal
Split airco 2,5 kW € 1.100 - 1.350
Split airco 3,5 kW € 1.400 - 1.700 Gratis offertes
Split airco 5,0 kW € 1.750 - 2.100 Gratis offertes
Extra opties
Met Wifi € 100 - 200 meerprijs Gratis offertes
Design split airco € 250 - 400 meerprijs Gratis offertes
Onderhoudscontract € 100 - 150 per jaar Gratis offertes

*Gemiddelde prijs split airco inclusief montage en btw.

Wat kost een split airco unit inclusief montage? De prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het model split airco, het vermogen en de montage. Benieuwd naar de split airco prijs? Vraag gratis airco offertes aan via Slimster of bekijk ook de algemene airconditioning prijzen inclusief montage.

Split airco prijzen vergelijken
Vind beste installateur

Vrijblijvende airconditioning offertes

airconditioning split unit

Prijsopbouw split airco plaatsen

Materiaal
Installatie
Voorrij

Het is belangrijk dat een split airco het juiste vermogen heeft. Het vermogen van de airco is afhankelijk van de ruimte die je op temperatuur wilt brengen.

Vermogen
Gemiddeld oppervlak
2,5 kW Tot 70 m3
3,5 kW 70 - 120 m3
5 kW 120 - 170 m3
7 kW 170 - 240 m3

Heb je veel ramen of veel elektronica in de ruimte staan? Dan heb je gemiddeld meer vermogen nodig om de ruimte te koelen. Je kunt ook specifiek het airco vermogen berekenen. Zo weet je zeker dat je een airco met het juiste vermogen koopt.

Airco laten installeren door vakman
Gratis offertes

Ben je op zoek naar een energiezuinige split airco? Let altijd op het energielabel voor je een airco koopt. Het beste is een split airco met A - A+++ label.

Tegenwoordig zijn veel split airco's uitgerust met inverter technologie. Met deze technologie schakelt de compressor automatisch uit als een bepaalde temperatuur bereikt wordt. Het voordeel?

 • Deze airco is veel zuiniger dan aan/uit airco die op één toerental draait en steeds in- en uitschakelt.
 • Deze split airco is ook stiller

Een split airco is in verschillende modellen verkrijgbaar, zoals:

 • Wandairco
 • Plafondairco
 • Vloerairco
Meer over soorten?
Soorten airco
airco split unit inclusief montage

Kun je zelf split airco installeren?

Bezuinigen op een nieuwe airco betekent vaak dat iemand zelf aan de slag gaat met de installatie. Hoewel een mobiele airco zelf te installeren is, vraagt een vaste airco zoals een split airco om vakkennis.

lightbulb
Wil je toch slim besparen? Zorg dan dat je het voorbereidende werk uitvoert voor de vakman. Maak de ruimte binnen vast vrij en zorg dat de vakman makkelijk bij de plek van de buitenunit kan.

Een goede installatie zorgt voor een optimale werking van de airco. Je wilt natuurlijk zo lang en optimaal mogelijk genieten van je nieuwe split airco. Daarnaast heeft een installateur veel verstand van luchtkwaliteit, de temperatuur in ruimtes en de beste mogelijkheden voor jouw situatie. Maar wat doet een airco installateur allemaal voor je?

Werkzaamheden van airco installateur

 • Adviseren over beste airco & locatie
 • Adviseren over vermogen
 • Airco binnenunit bevestigen
 • Leidingen leggen tussen units
 • Airco buitenunit bevestigen
 • Airco instellen/afstellen
 • Werking van airco uitleggen

Je split airco onderhouden zorgt voor een langere levensduur én een optimale werking. Maar hoe zorg je voor goed split airco onderhoud? De eerste tip is het afsluiten van een onderhoudscontract. Zo weet je zeker dat je airco goed onderhouden wordt en lang meegaat.

Meer informatie?
Airco onderhouden

Split airco kopen en laten plaatsen

Wil je een split airco kopen en laten plaatsen? Vraag dan gratis airco offertes aan bij Slimster. Je komt in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn en vergelijkt deze op prijs, kwaliteit en service. Je beslist vervolgens zelf welke installateur de beste deal heeft en jouw nieuwe split airco plaatst.

Direct airco installateurs vergelijken

 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal