• Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
  Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
  Vergunning verbouwen

  Wanneer vergunning aanvragen voor een verbouwing?

  Vind beste aannemer
  Gratis & vrijblijvend
  Ga naar

  Voor het verbouwen van je huis heb je vaak een vergunning nodig, maar dit varieert per type verbouwing. Zo heb je bij gewoon onderhoud of het plaatsen van een dakkapel aan de achterkant geen vergunning nodig. Lees hier alles over de bouwvergunning tijdens de verbouwing.

  Wel vergunning nodig

  • Plaatsen van dakopbouw
  • Plaatsen van nokverhoging
  • Verbouwen van monument
  • Beschermd stads- of dorpsgezicht
  • Wijziging in aantal woningen
  • Bouwen in de buurt van water
  • Sloopwerk
  • Verwijderen van asbest​

  Geen vergunning nodig

  • Valt binnen bestemmingsplan
  • Gewoon onderhoud
  • Renoveren van trap
  • Plaatsen van nieuwe trap in bestaande trapgat
  • Plaatsen van dakraam
  • Geen wijziging in constructie

  Huis verbouwen: waar heb je een vergunning voor nodig?

  Wat zijn de kosten van een vergunning voor een verbouwing?

  Type omgevingsvergunning Gem. prijs* Offerte
  Dakterras € 500 - 1.000
  Draagmuur verwijderen € 600 - 1.200 Gratis offertes
  Dakopbouw € 750 - 2.000 Gratis offertes
  Balkon € 400 - 1.000 Gratis offertes
  Uitbouw € 750 - 1.500 Gratis offertes
  Dakkapel € 450 - 1.000 Gratis offertes
  Nieuwbouw woning € 5.000 - 15.000 Gratis offertes

  * Gemiddelde kosten bouwleges omgevingsvergunning

  Voor het aanvragen van een vergunning gaat de gemeente bouwleges berekenen voor het in behandeling nemen van een vergunningsaanvraag. Ook als de vergunning niet gegeven wordt. Dit verschilt per gemeente en per verbouwing, waardoor het verstandig is om de website van je gemeente te raadplegen voor de exacte kosten of bekijk de algemene verbouwing kosten.

  Specialist regelt plaatsing + vergunning
  kosten vergunning aanvragen verbouwing
  Inspiratie opdoen?

  Hoe vraag ik een vergunning aan?

  Ga je verbouwen en heb je wel een vergunning nodig? Een aanvraag voor een vergunning voor je verbouwing kan je indienen bij de gemeente of het Omgevingsloket met je DigiD. Je moet dan een aantal documenten opsturen om een vergunning aan te vragen. De gemeente zal contact met je opnemen als de aanvraag incompleet is.

  Zo werkt het aanvragen van een vergunning voor je verbouwing:

  1. Aanvraag indienen via de gemeente of Omgevingsloket online.
  2. Aanvraag wordt beoordeeld door de gemeente.
  3. Omwonenden krijgen de kans om bezwaar te maken.
  4. De gemeente laat weten of de vergunning verleend wordt.
  Aannemer regelt verbouwing + vergunning

  Hoe lang duurt de vergunningsaanvraag?

  Het duurt ongeveer 8 weken bij een reguliere procedure van een vergunningsaanvraag tot de gemeente reageert op jouw aanvraag. Hierbij houdt de gemeente rekening met een aantal onderdelen:

  • Het bestemmingsplan
  • De bouwverordeningen
  • Het Bouwbesluit
  • Het Burenrecht
  • De welstandseisen

  Mist de aanvraag enkele documenten of wil je een monument verbouwen? Dan kan het langer duren. Het is dus verstandig om een aanvraag zo volledig mogelijk op te sturen. Als de aanvraag goedgekeurd is, dan krijgen omwonenden nog 6 weken om eventueel bezwaar te maken.

  Eerst aannemer of eerst vergunning regelen bij verbouwen? Het is verstandig om eerst je vergunning te regelen, voordat je een aannemer inschakelt. Je kan wel eerst een architect inschakelen, want deze kan ook de vergunning voor je regelen. Ga je toch bouwen zonder vergunning? Dan riskeer je een boete van de gemeente.

  Verbouwen zonder vergunning gevolgen

  Het is niet verstandig om te gaan verbouwen voordat de vergunning werkelijk verleend is. De gemeente geeft boetes voor het verbouwen zonder vergunning en deze boetes variëren enorm. De boetes kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Daarnaast zijn er ook andere gevolgen voor het verbouwen zonder de verplichte vergunning:

  • Opleggen van een bouwstop
  • Bouwwerk terugbrengen in originele staat
  • Kans op schade
  • Niet verzekerd
  • Woning is slecht verkoopbaar
  boerderij vergunning verbouwen

  Boerderij verbouwen vergunning

  Wanneer je een boerderij gaat verbouwen tot 2 woonhuizen of een deel van de boerderij gaat verbouwen, dan is er vaak een vergunning nodig. Daarnaast zijn veel oude boerderijen monumenteel, waardoor je niet zomaar het aangezicht mag veranderen.

  Boerderij verbouwen + vergunning?
  monument vergunning verbouwen

  Monument verbouwen vergunning

  Bij een interne verbouwing van een rijksmonument heb je vaak geen vergunning nodig. Monumentale panden zijn aan de buitenkant vaak beschermd, waardoor je wel een vergunning nodig hebt om de buitenkant van een monument te verbouwen. Ga je toch een rijksmonument verbouwen zonder vergunning dan riskeer je een boete.

  Monument verbouwen + vergunning?

  tussenwoning vergunning verbouwen

  Rijtjeshuis verbouwen vergunning

  Vaak kan je vergunningsvrij een tussenwoning verbouwen. Tenzij je gaat slopen, gaat bouwen in de buurt van water of wanneer je in een beschermd dorps- of stadsgezicht woont. Het is daarom verstandig om de website van je gemeente te raadplegen om te kijken of een vergunning verplicht is voor de verbouwing van je rijtjeswoning.

  Tussenwoning verbouwen + vergunning?

  hoekwoning vergunning verbouwen

  hoekwoning vergunning verbouwen

  Ga je het interieur van een hoekwoning verbouwen? Dan heb je vaak geen vergunning nodig. Wanneer je wel een vergunning nodig hebt is afhankelijk van de plek van de verbouwing, plek van de woning en de soort verbouwing. Controleer daarom bij je gemeente of je een vergunning nodig hebt voor de verbouwing van jouw hoekhuis.

  Hoekwoning verbouwen + vergunning?

  huurhuis vergunning verbouwen

  Huurhuis vergunning verbouwen

  Wil je je huurwoning verbouwen? Dan gelden dezelfde regels als een koopwoning voor het aanvragen van een vergunning. Daarnaast mag je je huurwoning niet verbouwen zonder schriftelijke toestemming van de verhuurder. Je hebt geen toestemming nodig wanneer je de veranderingen bij het einde van het huurcontract kan terugdraaien.

  Huurwoning verbouwen + vergunning?

  tuin verbouwen vergunning

  Tuin verbouwen vergunning

  Ga je je tuin verbouwen? Dan heb je vaak geen vergunning nodig. Je hebt alleen een vergunning nodig wanneer je bomen gaat kappen, vlak bij water gaat bouwen of wanneer je iets in de tuin laat bouwen, zoals een overkapping. Het is daarom verstandig om de website van je gemeente te raadplegen om te controleren of je een vergunning nodig hebt.

  Tuin verbouwen + vergunning?

  Overleg met je buren! Voorkom onnodige frustraties en breng je buren op tijd op de hoogte van je verbouwing. Als je een vergunning nodig hebt, kunnen je buren bezwaar aantekenen. Door ze op een vriendelijke manier bij het proces te betrekken, verklein je het risico dat ze de verbouwing dwarsbomen.

  Huis verbouwen & vergunning aanvragen door aannemer

  Wil je je huis laten verbouwen en heb je daarbij een vergunning nodig? Via Slimster vraag gemakkelijk verbouw offertes aan en kom je in contact met aannemers die werken in jouw regio. De aannemers uit het Slimster-netwerk kunnen een vergunning voor je aanvragen en daarna direct je woning verbouwen. Tenslotte kies jij het bedrijf met de beste deal.

  Direct en vrijblijvend aannemers vergelijken

  Henk Troost Aannemersbedrijf
  Bouwbedrijf Gooise Meren
  Badinstallaties Betucom
  Rob't Hart Aannemers
  Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal