Welke soorten huizen zijn er?

Pascal van de Beek
Content Specialist
7 minuten

Wil je een nieuw huis laten bouwen? Dan kun je voor verschillende soorten woningen kiezen. Verschillende woningtypen hebben voor- en nadelen. Bekijk welke soorten huizen je kunt laten bouwen door een aannemer.

Aanleunwoning bouwen

Een aanleunwoning (ook wel ‘mantelzorgwoning’ genoemd) is een huurwoning voor ouderen die zelfstandig kunnen wonen. Vaak wordt een aanleunwoning gebouwd door de gemeente in de buurt van een verzorgings- of verpleeghuis. Mensen kunnen gebruik maken van de zorg en service van een verzorgings- of verpleeghuis in de buurt.

Wil je een aanleunwoning bouwen voor je ouders? Dan kun je kiezen om een kangoeroewoning te bouwen. In een kangoeroehuis gebruiken oudere mensen een gelijkvloers deel van de woning, waarbij jonge mensen in de rest van het huis wonen. Een kangoeroewoning geeft ouderen een veilig gevoel dat ze niet alleen zijn.

Echter moet een kangoeroewoning aan verschillende voorwaarden voldoen volgens de gemeente. De meest voorkomende voorwaarden zijn:

 • Ontstaat geen nieuw adres;
 • Bedoeld voor iemand met een zorgbehoefte;
 • Past binnen het bestemmingsplan van de gemeente;
 • Voldoet aan de bouwverordening en Bouwbesluit.

De voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Raadpleeg daarom de website van jouw gemeente om te zien welke voorwaarden van toepassing zijn voor een seniorenwoning bouwen.

Bekijk kosten van een aanleunwoning bouwen
Kosten huis bouwen
appartement bouwen prijs

Appartement bouwen

Een appartement of flat is een woning in een groot gebouw met boven- en/of benedenburen. Een appartement is gelijkvloers, want een appartement met meerdere verdiepingen is een maisonnette.

Voor het bouwen van appartementen zul je allereerst een vergunning moeten regelen en zul je aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen:

 • Mag het wel volgens het bestemmingsplan van de gemeente?
 • Hoe hoog mag het appartementencomplex maximaal worden?
 • Hoeveel appartementen mogen het maximaal worden?
 • Hoe zit het met voldoende parkeerplekken in de buurt van de appartementen?

Ben je benieuwd naar de kosten van het bouwen van appartementen? Dan is het verstandig om een architect in te schakelen die de kosten van een appartement kan berekenen. Deze kan ook direct een bouwtekening maken.

Bekijk kosten van appartementen bouwen
Kosten huis bouwen
soorten huizen

Boerderij bouwen

Een boerderij is een woning en bedrijfsruimte van een agrarisch bedrijf. Vaak wordt met boerderij het hele bedrijf van de boer bedoeld (woning, schuren, stallen en weilanden).

De stijlen van een woonboerderij verschillen vaak per streek, waarbij de meest voorkomende stijlen zijn:

 • Authentieke boerderij met rieten dak
 • 2-onder-1-kap boerderij
 • Moderne woonboerderij

Er zijn ook verschillende type boerderijen per streek die gebouwd kunnen worden:

 • Stolpboerderij: vaak in Noord-Holland.
 • Kop-hals-rompboerderij: vaak in Friesland.
 • Oldambtster boerderij: vaak in Groningen.
 • Kortgevelboerderij: vaak in Noord-Brabant en Limburg.
 • T-boerderij: vaak in Gelderland en Overijssel.

Zoals je ziet zijn er verschillende mogelijkheden voor het bouwen van een woonboerderij. Bekijk de algemene aannemer prijzen of vraag direct vrijblijvend aannemer offertes aan via Slimster.

Bekijk kosten van een boerderij bouwen
Kosten huis bouwen
moderne bungalow bouwen kosten

Bungalow bouwen

Een bungalow is een klein huis vaak met een gelijkvloerse woonkamer en slaapkamer. Bungalowwoningen zijn vaak terug te vinden op bungalowparken, waarbij ze gebruikt worden als recreatiewoning of vakantiehuis. Een bungalow met een bovenverdieping wordt vaak een semi-bungalow genoemd.

Wil je een moderne bungalow laten bouwen? Dan ben je vaak goedkoper uit dan het bouwen van een vrijstaand huis. De constructie van een bungalow is namelijk simpeler, waardoor je dus goedkoop een bungalow kunt laten bouwen.

Om deze reden kiezen veel mensen om een goedkope bungalow te bouwen op een vakantiepark, zodat ze deze zelf als vakantiewoning kunnen gebruiken en de rest van het jaar kunnen verhuren.

Bekijk kosten van een bungalow bouwen
Kosten huis bouwen

Drive-in-woning bouwen

Een drive-in-woning is een type eengezinswoning, waarbij de garage en berging op de begane grond zitten naast de voordeur. De woonkamer en slaapkamers zitten op de eerste en tweede verdieping.

Het grote voordeel van een drive-inwoning is dat je je eigen afgesloten garage hebt. Daarnaast hebben drive-in-woningen veel lichtinval en woonruimte. Jammer genoeg worden weinig drive-in-woningen gebouwd, omdat veel mensen de ingebouwde garage zonde van de ruimte vinden.

Om deze reden worden bestaande drive-in-woningen verbouwd, waarbij de garage omgebouwd wordt naar een werkkamer of slaapkamer. Echter is een drive-in-woning ideaal in een drukke stad, waarbij er weinig parkeerplek is.

Bekijk kosten van een drive-in-woning bouwen
Kosten huis bouwen
herenhuis bouwen kosten

Herenhuis bouwen

Een herenhuis is een huis met 2 volledige verdiepingen en een zolder. Herenhuizen kunnen vrijstaand zijn, maar ook naast elkaar gebouwd zijn. Aan de grachten in Amsterdam vind je veel herenhuizen, waardoor een herenhuis ook een grachtenpand genoemd wordt.

Een herenhuis heeft veel woonruimte vanwege een hoog plafond en de specifieke bouwwijze. Ook kan een herenhuis in veel soorten stijlen gebouwd worden:

 • Modern herenhuis
 • Klassiek herenhuis
 • Jaren 30 herenhuis
 • Landelijke herenhuis
Bekijk kosten van een herenhuis bouwen
Kosten huis bouwen

Landhuis bouwen

Een landhuis (vaak ook ‘villa’ genoemd) is een grote alleenstaande woning in een rustige omgeving, maar wordt vaak gebruikt als een verzamelterm voor woningen met een landelijke uitstraling. Wil je een landhuis laten bouwen? Dan heeft dit vaak de volgende kenmerken:

 • Gezellige en warme uitstraling
 • Natuurlijke materialen
 • Natuurlijke elementen
 • Aanwezigheid van een openhaard
Bekijk kosten van een landhuis bouwen
Kosten huis bouwen

Maisonnette bouwen

Een maisonnette betekent letterlijk vertaald uit het Frans ‘klein huisje’ en is een appartement met meerdere verdiepingen, ook wel ‘etagewoning’ genoemd. Een maisonnette wordt daarom vaak verward met een appartement, terwijl een appartement op een verdieping zit. De meerdere verdiepingen van een maisonnette is dan ook het grote voordeel.

Net als het bouwen van appartementen zul je bij het bouwen van maisonnettes allereerst een vergunning moeten regelen en aan bepaalde voorwaarden voldoen:

 • Hoe hoog mag de maisonnette maximaal worden?
 • Hoeveel maisonnettes mogen er maximaal gebouwd worden?
 • Hoe zit het met parkeerruimte in de buurt van de maisonnette?

Schakel een architect in voor het berekenen van de kosten van een maisonnette bouwen en het maken van een bouwtekening. Ben je benieuwd naar de maisonnette bouwen kosten? Bekijk de algemene kosten van een huis bouwen of vraag direct vrijblijvend aannemer offertes aan via Slimster.

Maisonnettewoning laten bouwen?
Aannemer offertes

Patiowoning bouwen

Een patiowoning is een type eengezinswoning, waarbij de tuin of binnenplaats omringd is met muren van de patiowoning. Vaak worden levensloopbestendige patiowoningen voor ouderen gebouwd, waarbij de hele woning gelijkvloers is. Uiteraard zijn er ook patiowoningen met meerdere verdiepingen.

Het kenmerk van een patiowoning is dat de tuin vaak een centraal gelegen punt heeft in de patiowoning. Wil je een patiowoning laten bouwen en ben je benieuwd naar de kosten? Vraag vrijblijvend aannemer offerte aan of bekijk de algemene aannemer prijzen.

Bekijk kosten van een patiowoning laten bouwen
Kosten huis bouwen

Schakelwoning bouwen

Een schakelwoning is een woning die met een garage of schuur verbonden is aan de woning van de buren. Ook geschakelde woningen worden vaak gebruikt voor mantelzorg, waarbij de garage of schuur de verbinding is tussen 2 zelfstandige woningen.

Wil je een schakelwoning laten bouwen? Dan hoeft een schakelwoning aan minder voorwaarden te voldoen dan wanneer je een kangoeroewoning laat bouwen. Echter verschilt dit per gemeente, waardoor het verstandig is om de website van jouw gemeente te raadplegen.

Kosten van een schakelwoning bouwen bekijken?
Kosten huis bouwen

Schuurwoning bouwen

Steeds meer mensen kiezen ook voor het bouwen van een schuurwoning. Een schuurwoning is een moderne woning in de vorm van een schuur. Een schuurwoning heeft een stoere uitstraling en zijn vaak tijdloos. Een schuurwoning heeft vaak een vide (open deel van een bovenverdieping) en loopt het dak door, waardoor je overdekt terras hebt.

Kenmerken van een schuurwoning zijn:

 • Veranda
 • Uitpandige schoorsteen
 • Grote kozijnen
 • Houten gevelbekleding
Bekijk kosten van een schuurwoning
Kosten huis bouwen
gemiddelde prijs 2 onder 1 kapwoning bouwen

Twee-onder-een-kap bouwen

Een 2-onder-1-kap-woning is een veel voorkomende woningtype in Nederland en wordt ook wel ‘tweegezinswoning’ of ‘dubbelwoning’ genoemd. De naam van een 2-onder-1-kapwoning zegt al dat het gaat om 2 woningen die onder 1 dak zitten, waarbij er geen verbinding is tussen beide woningen.

Wil je een 2 onder 1 kap bouwen? Dan kun je vaak met de toekomstige buren de kosten van een aannemer delen. Je bent dus minder geld kwijt aan het bouwen van een nieuw huis, waardoor de keuze vaak voor een 2-onder-1-kap gaat.

Bekijk 2 onder 1 kap laten bouwen prijzen
Kosten huis bouwen
moderne villa bouwen kosten

Villa bouwen

Een villa is een grote vrijstaande woning met een luxe uitstraling en een grote tuin. Villa’s worden vaak gebouwd aan de rand van een stad of dorp. Vaak heeft een ruime villa ook een zwembad buiten en een badkamer met sauna of whirlpool.

Wil je een moderne villa laten bouwen, dan ben je dus van alle gemakken voorzien. Je bent hierdoor flink veel geld kwijt voor het bouwen van een villa, maar dit is afhankelijk van jouw wensen en de extra opties.

Kosten van een villa bouwen bekijken?
Kosten huis bouwen

Woning laten bouwen door een ervaren aannemer?

Soorten huizen bouwen

Wil je goedkoop een huis laten bouwen door een vakkundig aannemersbedrijf? Vraag gratis en vrijblijvend aannemer offertes aan bij Slimster en kom in contact met maximaal 4 aannemersbedrijven die werken in jouw regio. Jij vergelijkt de vakmannen op prijs, kwaliteit en service. Jij kiest welke aannemer jouw opdracht krijgt, waardoor je gegarandeerd de beste deal hebt.

Direct ervaren aannemersbedrijven vergelijken

AS memi bouw en renovatie
DRS projecten
IM2 bouw
soltectum
tanerflex
verandalux
Aannemersbedrijf F.H. v. Keulen
JS Badkamers
HGR Pro Bouw
ERIYA
DeLeidseBouwer
Cartexbouw
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis aannemer offertes?
Geheel vrijblijvend
Welke soorten huizen zijn er?