• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 189.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
Ventilatie warmtepomp

Wat kost een ventilatie warmtepomp?

Vind erkende vakman
Gratis & vrijblijvend
Ga naar
Minimale kosten € 2.500,- Maximale kosten € 4.500,- Gemiddeld Gemiddelde kosten € 3.500,-
Gemiddelde prijs ventilatie warmtepomp.

Heb je mechanische ventilatie in je woning en wil je jouw huis verduurzamen? Een ventilatiewarmtepomp maakt op een slimme manier gebruik van de afgevoerde ventilatielucht en gebruikt deze om je woning te verwarmen. Hoe werkt een ventilatiewarmtepomp en wat zijn de kosten?

Voordelen ventilatiewarmtepomp

 • Energiezuinige aanvulling op cv ketel
 • Hoog rendement
 • Geen aparte buitenunit nodig
 • Goedkope warmtepomp

Nadelen ventilatie warmtepomp

 • Beperkte energie levering mogelijk
 • Alleen hybride mogelijk
 • Ventilator maakt geluid
 • Alleen in huizen met mechanische ventilatie

Wat kost een ventilatiewarmtepomp?

Soort
Prijs*
Subsidie**
Ventilatiewarmtepomp € 2.500 - 4.500 € 1.250 - 1.500

* Gemiddelde prijs ventilatiewarmtepomp, incl. installatie en btw. Excl. cv ketel.
**Indicatie subsidie. Kijk op www.rvo.nl voor exacte bedragen.

Wil je weten wat de ventilatiewarmtepomp kosten zijn? De prijs kan variëren, onder meer door het vervangen van de mechanische ventilatiebox en de installatie van de ventilatiewarmtepomp. Benieuwd naar de exacte prijs? Vraag dan gratis warmtepomp offertes aan.

Ventilatiewarmtepomp prijs vergelijken
lucht lucht warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp op mechanische ventilatie?

Een ventilatiewarmtepomp onttrekt warmte uit afgevoerde ventilatielucht en hergebruikt deze warmte om de centrale verwarming of het tapwater te verwarmen.

 1. Ventilatiewarmtepomp onttrekt warmte uit afgevoerde ventilatielucht
 2. Warmte wordt op bruikbare temperatuur gebracht met behulp van elektriciteit
 3. Warmte wordt afgegeven aan centrale verwarming en gebruikt om huis te verwarmen

Ventilatiewarmtepompboiler voor warm tapwater

Het is ook mogelijk om warm tapwater te leveren met een ventilatiewarmtepomp. In dat geval wordt er een ventilatiewarmtepompboiler geplaatst. De warmtepomp geeft de warmte dan af aan deze boiler. Dit is vooral interessant als je woning aangesloten is op stadsverwarming.

Wat is het rendement van ventilatiewarmtepomp?

Deze warmtepomp gebruikt alleen ventilatielucht om te verwarmen. Het rendement is hierdoor vrij hoog en constant, maar er is slechts een beperkte hoeveelheid ventilatielucht beschikbaar. Hierdoor kan deze ventilatiewarmtepomp zelden op zichzelf staan en alleen werken als hybride systeem.

Verschil lucht-water warmtepomp en ventilatiewarmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht om de woning te verwarmen én kan het proces ook omdraaien. Zo kan de warmtepomp ook koelen.

Een ventilatielucht warmtepomp haalt de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht. Deze lucht is vaak al redelijk warm, waardoor er minder elektriciteit nodig is om de bruikbare temperatuur te krijgen.

Is mijn woning geschikt voor warmtepomp op ventilatie?

 • Heeft je woning mechanische ventilatie?
  Dan is het mogelijk de ventilatiebox te vervangen voor een ventilatiewarmtepomp.
 • Heeft jouw woning geen balansventilatie?
  Bij balansventilatie wordt de warmte uit de uitgaande ventilatielucht al gebruikt om inkomende lucht te verwarmen. Ventilatiewarmtepomp is dan niet mogelijk.
 • Gaat het om bestaande woning?
  In nieuwbouwwoningen is het verstandiger om balansventilatie te laten installeren in plaats van een ventilatiewarmtepomp. Bij bestaande woningen is de ventilatiewarmtepomp een betere optie.

Wat is mechanische ventilatie?

Om een ventilatiewarmtepomp te plaatsen, is het belangrijk dat je huis voorzien is van mechanische ventilatie. Maar wat is mechanische ventilatie?

Op deze manier gaat er in feite veel warmte verloren, omdat je warme lucht ventileert. Door een ventilatiewarmtepomp te installeren, haal je de warmte uit de uitgaande ventilatielucht en gaat deze warmte niet langer verloren.

Toepassingen in huis

 1. Cv ketel met ventilatiewarmtepomp
 2. Cv ketel met ventilatiewarmtepomp met buffer/boilervat

Je kunt de ventilatiewarmtepomp gebruiken voor je verwarmingsinstallatie en voor het verwarmen van (tap)water. De ventilatiewarmtepomp is een hybride systeem en staat nooit op zichzelf. De cv ketel springt bij op piekmomenten wanneer de beperkte hoeveelheid ventilatielucht niet voldoende is.

Ventilatie warmtepomp installeren door erkende vakman

Een ventilatie warmtepomp heeft geen buitenunit, zoals bij een lucht-lucht warmtepomp of lucht-water warmtepomp wel het geval is. Dit systeem is eenvoudig te installeren in een woning met mechanische ventilatie. Het is enkel nodig om de ventilatiewarmtepomp aan te sluiten op de huidige ventilatie.

Dit neemt niet weg dat je de installatie het beste kunt overlaten aan een erkende vakman. Deze vakman weet precies welk vermogen je nodig hebt en of een ventilatiewarmtepomp überhaupt de beste optie is. Het voordeel van een erkende vakman is dat je ook nog eens recht hebt op subsidie.

Bespaar op voorrijkosten Bij Slimster kom je alleen in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Zo houd je de voorrijkosten in de hand.

Beste deal vinden voor nieuwe ventilatielucht warmtepomp

Wil je meer informatie over een ventilatiewarmtepomp of ben je benieuwd of dit toestel mogelijk is in jouw huis? Of weet je al zeker dat je deze warmtepomp wilt laten plaatsen door een gecertificeerde vakman? Vraag gratis en vrijblijvend warmtepomp offertes aan bij Slimster en kom in contact met bedrijven die in jouw regio actief zijn. Vergelijk deze bedrijven en beslis zelf wie de beste deal heeft.

Direct erkende vakmannen vergelijken

Solar2Enjoy warmtepompen
TIS Terborg warmte
Baarslag Installaties warmtepompen
The Sunshine Company warmtepompen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal