Warmtepomp kan ook met herzien prijsplafond nauwelijks uit

Warmtepomp kan ook met herzien prijsplafond nauwelijks uit
Marco Schuurman
Marco Schuurman
Founder
3 minuten

AMERSFOORT - Ook met het bijgestelde prijsplafond voor energie loont het niet of nauwelijks om een warmtepomp aan te schaffen. In veel gevallen zijn de energiekosten bij gebruik van een cv-ketel of een al dan niet hybride warmtepomp om het even. Wie onlangs een nieuw energiecontract heeft afgesloten zal zelfs nog steeds meer betalen door zijn huis te verwarmen met behulp van een warmtepomp in plaats van een cv-ketel. Ten opzichte van het eerste prijsplafondvoorstel zijn deze verschillen echter wel iets kleiner geworden.

Voor de gemiddelde Nederlander maakt het vanaf 1 januari vrijwel niets meer uit of je nu een cv-ketel hebt of inmiddels beschikt over een warmtepomp. Ten opzichte van de cv-ketel bespaar je met een volledig elektrische warmtepomp zo’n 120 euro op jaarbasis. Heb je een hybride warmtepomp, dan gaat het om iets meer dan 100 euro. Afgezet tegen de huidige energieprijzen zijn dat verwaarloosbare bedragen.

De reden voor deze minieme verschillen is dat het nieuwe prijsplafond is vastgesteld op een verbruik van maximaal 2900 kilowattuur (kWh) stroom per jaar. Dat is meer dan de 2400 kWh die in eerste instantie werd voorgesteld, maar nog altijd lang niet genoeg om het extra verbruik van een warmtepomp te compenseren. Een COP 4-warmtepomp verbruikt in een doorsnee huishouden namelijk zo’n 2850 kWh per jaar. Tel daar nog het reguliere stroomverbruik van bijna 2500 kWh per jaar bij op en de conclusie is helder: ruim 45 procent van je jaarlijkse stroomverbruik valt niet onder het prijsplafond en wordt dus ‘gewoon’ afgerekend tegen het huidige hoge tarief dat je energieleverancier hanteert.

Extra hoge kosten met nieuw energiecontract

Is je energiecontract onlangs afgelopen en heb je ervoor gekozen over te stappen naar een andere leverancier? Dan maak je momenteel gebruik van een zogeheten modelcontract tegen variabele tarieven en die energietarieven liggen nog vele malen hoger dan het marktgemiddelde dat het CBS hanteert. De drie grootste energieleveranciers - Vattenfall, Eneco en Essent - rekenen in hun modelcontracten gemiddeld €4,27 per m³ gas en €0,92 per kWh stroom. Van die hoge gasprijs zul je het een warmtepomp geen last hebben, omdat je altijd onder het prijsplafond van de overheid zult blijven. Maar voor je extra stroomverbruik betaal je dus de hoofdprijs.

In het overzicht hieronder is te zien wat voor uitwerking dit heeft op de aantrekkelijkheid van een warmtepomp. Heb je een cv-ketel en een gemiddeld verbruik? Dan verandert er niets ten opzichte van de situatie uit de tabel hierboven. Je blijft immers zowel qua gas- als stroomverbruik onder het prijsplafond en wordt dus volledig gecompenseerd door de overheid.

Heb je echter een hybride warmtepomp? Dan gebruik je al gauw 1300 kWh per jaar ‘te veel’. Bij een volledig elektrische warmtepomp gaat het om gemiddeld meer dan 2400 kWh extra per jaar. Die reken je dus af tegen het tarief van €0,92 per kWh in plaats van het plafondtarief van €0,40. Dat tikt aan, zoals te zien in de tabel hieronder: een cv-ketel is al gauw 300 tot 700 euro per jaar voordeliger dan respectievelijk een hybride en volledig elektrische warmtepomp.

Totale energiekosten per type woning

Hoewel we het hierboven telkens over gemiddelden hadden, kunnen de daadwerkelijke kosten natuurlijk sterk verschillen per situatie. Nog los van de vraag hoe goed de isolatie van je woning is, speelt de omvang het type woning een voorname rol. Zo gebruiken bewoners van een appartement in de regel een stuk minder energie dan zij die een vrijstaande woning hebben.

In het overzicht hierboven zijn we uitgegaan van de gemiddelde energieprijzen zoals het CBS die bijhoudt. Onder die voorwaarde kan de aanschaf van een warmtepomp momenteel in geen enkel type woning uit. In een appartement bespaar je er 150 euro per jaar mee en in een twee-onder-een-kap of vrijstaande woning nog geen 100 euro.

Elektrisch bijverwarmen

Warmtepomp kan ook met herzien prijsplafond nauwelijks uit

Wat nog wel uitkomst kan bieden is gebruikmaken van een airco om mee te verwarmen of infraroodpaneel als elektrische bijverwarming. Je kunt dan de thermostaat lager zetten, waardoor je flink bespaart op je gaskosten en verwarmt dan alleen de ruimte waar je op dat moment bent extra op stroom. Dat kan gunstig zijn wanneer je bijvoorbeeld overdag thuiswerkt, waardoor je eigenlijk de hele dag alleen maar in je thuiskantoor of aan de keukentafel zit. Als je je overige stroomverbruik dan wat kunt beperken, waardoor je met je ‘overall’ stroomverbruik onder het prijsplafond blijft, kan dit een slimme manier zijn om toch nog energiekosten te besparen.