Koelkast wordt niet koud

Koelkast wordt niet koud

Merk je dat jouw koelkast meer moeite heeft met het vasthouden van de juiste temperatuur? Het is vervelend wanneer de koelkast slecht koelt. Niet alleen omdat jouw etenswaren dan eerder bederven, maar ook omdat de koelkast vaker aanslaat. Dit heeft als gevolg dat het energieverbruik omhoog gaat en jou dus meer kosten oplevert.

In de zomermaanden komt het wel eens voor dat een koelkast niet koud genoeg wordt vanwege de hitte. De omgevingstemperatuur stijgt en niet alle koelkasten kunnen hier goed mee om gaan. Koelt jouw koelkast ook op koudere dagen niet goed? Dan is er meer aan de hand. In deze KoelPedia blog op Slimster.nl kijken we naar alle mogelijke oorzaken en oplossingen voor een niet koude koelkast!

Hoe koud moeten koelkasten zijn?

Maar hoe koud moet de koelkast nu eigenlijk worden? De ideale koelkast temperatuur is 3 - 4 graden Celsius. Bij deze temperatuur zijn de producten namelijk het langst houdbaar. Dit is de ideale koelkast temperatuur en voorkomt voedselbederf en verspilling. Het gaat namelijk de groei van schimmels en bacteriën tegen. Staat jouw koelkast te warm afgesteld? Dan bederven etenswaren sneller. Dit is niet goed voor je gezondheid, maar je moet ook eerder producten weggooien. Heb je de koelkast te koud ingesteld? Dan verbruikt het apparaat onnodig veel energie. Dit is zonde voor je stroomrekening en slecht voor het milieu. Zet je koelruimte dus niet kouder dan 3 graden.

Koelkast laten repareren?

  • Ervaren specialisten
  • Bespaar tijd & geld
  • Vergelijken = beste deal
  • Werkzaam in jouw regio
  • Tot 2 vrijblijvende offertes

Koelkast reparatie

Oorzaken slecht koelende koelkast

Help, mijn koelkast wordt niet koud! Als alles ontdooit in de koelkast zit je waarschijnlijk met je handen in het haar. Vooral als even resetten niet helpt. We hebben de belangrijkste oorzaken voor een slecht koelende koelkast op een rij gezet. Uiteraard met de oplossingen van Slimster er bij!

Temperatuur instelling

Staat jouw koelkast temperatuur wel goed ingesteld? Het klinkt misschien overbodig om te noemen, maar vaak vergeten mensen de ingestelde temperatuur te controleren. Is er onbewust iets veranderd aan de temperatuur instelling? Of is de draaiknop per ongeluk naar een lagere stand gedraaid? Dan is het niet gek dat de koelkast te warm blijft. Controleer dus als eerste de instellingen.

Wil je de exacte temperatuur in de koelruimte weten? Deze kun je eenvoudig meten met een koelkast-thermometer in een glas water. Zo kun je bepalen welke stand nodig is om de benodigde temperatuur van 3 - 4 graden te halen. Heb je de koelkast kouder gezet? Wacht dan 12 uur en meet de temperatuur nogmaals om te controleren of het nu goed werkt.

koelkast te warm
Is jouw koelkast warmer dan 4 graden Celsius? Dan is de kans groot dat etenswaren sneller bederven!

Deurrubbers versleten

De rubbers van een koelkastdeur zijn erg belangrijk voor het vasthouden van de koude temperatuur. Zijn de deurrubbers versleten? Dan komt er meer warme lucht in de koelruimte vanaf buiten. Dit heeft verschillende nadelen. Zo zal de koelkast warm worden en ontstaat er condens op de achterwand. Dit kan aanvriezen, met als gevolg ijsvorming in de koelkast. Ook zorgen slechte deurrubbers er voor dat de compressor harder moeten werken. Dit betekent een hoger energieverbruik.

Is jouw koelkast niet koud genoeg en last van veel condens? Controleer dan de rubbers eens goed op slijtageplekken. Je kunt de kwaliteit ook controleren door een zaklamp in de koelruimte te leggen. Komt er licht door de deurrubbers naar buiten? Dan moeten de rubbers vervangen worden.

versleten deurrubbers koelkast

No Frost werkt niet

Heb jij een koelkast met No Frost? Dan hoef je je normaal gesproken geen zorgen te maken over temperatuurschommelingen en ijsvorming. Maar als het No Frost systeem niet goed werkt zal er ijs ophopen rondom de verdamper. Dit zien we regelmatig bij koelvriescombinaties en kastmodel koelkasten met vriesvak. Hierdoor zal de ventilator van de koelkast minder goed koelen.

Het kan dus nodig zijn om bij sommige No frost koelkasten alsnog eens het apparaat handmatig te ontdooien. Doe dit door de koelkast helemaal uit te schakelen en op natuurlijke wijze te laten ontdooien. Leg een aantal oude handdoeken op de grond om condenswater op te vangen. Is de koelkast ontdooit? Dan kun je hier mooi gebruik van maken en de koelkast goed schoonmaken!

no frost koelkast werkt niet
Na het ontdooien van de koel- en vriesruimte kun je de koelkast grondig schoonmaken. Op deze manier verleng je de levensduur van jouw apparaat!

Vervuilde condensor koelkast

Een andere oorzaak die er voor kan zorgen dat de koelkast niet koud wordt is een vervuilde condensor. Dit kan leiden tot het verkeerd koelen van de koelkast. De condensor vind je aan de achterkant of onderzijde van het apparaat. Zit er veel vuil op de condensor dan belemmert dit de warmte-afgifte van de condensor. Met als gevolg dat de koelkast te warm wordt.

Je kunt een vervuilde condensor gelukkig zelf schoonmaken.

  1. Schakel de koelkast helemaal uit;
  2. Check in de handleiding waar condensor zich bevindt;
  3. Maak het schoon met een zachte borstel of doekje om de koelkast weer goed te laten koelen.
koelkast wordt niet koud

Slechte circulatie koude lucht

Wordt de koelruimte niet koud genoeg? Dan kan dit ook te maken hebben met iets simpels, zoals de plaatsing van producten in de koelkast. In de koelruimte zitten ventilatieopeningen waar de koude lucht door naar buiten komt om zich te verspreiden door de gehele koelkast. Als je grote potten of pakken drinken voor deze openingen zet, blokkeer je de luchtcirculatie.

Koelt jouw koelkast slecht, maar lijkt er geen sprake te zijn van een defect? Kijk dan even goed naar hoe je de koelruimte hebt ingericht. Plaats producten niet direct tegen de achterwand aan en zorg dat opening vrij zijn om goed te ventileren.

slechte luchtcirculatie koelkast
Houd ongeveer 5 - 10 cm ruimte tussen de producten in de koelkast en de zijkant. Hiermee zorg je ervoor dat de luchtcirculatie optimaal blijft.

Defecte thermostaat

Regelmatig zien we dat de thermostaat of temperatuursensor defect is. Dit zien we bijvoorbeeld bij koelvriescombinaties, de koelkast wordt niet koud maar het vriesgedeelte wel. De thermostaat geeft geen goed signaal meer door om te koelen waardoor de koelruimte niet koel genoeg wordt.

Je kunt de thermostaat controleren door deze door te verbinden. Haal de thermostaat los en verbind de twee draden (vaak bruin en zwart) met elkaar. Als de compressor nu aanslaat en continu blijft draaien is dit een teken dat de thermostaat kapot is en vervangen moet worden. De thermostaat of sensor vind je meestal achter de binnenverlichting of temperatuurknop.

defecte koelkast thermostaat

Stoffige radiator

Een andere mogelijke oorzaak is dat de radiator aan de achterzijde onder het stof en vuil zit. Deze spiralen kun je eenvoudig stofvrij maken met een zachte borstel of stofzuiger met plumeauborstel. Als er te veel stof op de koelribben zit wordt de radiator niet meer genoeg gekoeld. Wees echter wel voorzichtig bij het schoonmaken en zorg dat er geen beschadigingen of lekkages ontstaan. Dan ben je namelijk verder van huis.

stoffige koelkast radiator

Koelkast wordt niet koud?

Een slecht koelende koelkast is erg vervelend. Je etenswaren worden namelijk niet onder optimale condities bewaard. En dat is toch waar je een koelkast voor hebt gekocht. Met dze tips kun je proberen te achterhalen er voor zorgt dat jouw koelkast niet koud wordt. Heb je alles geprobeerd en blijf je problemen met de temperatuur houden? Dan bestaat de kans dat er een lek in het koelsysteem zit. De koelkast heeft dan niet meer genoeg koelmiddel om de gehele koelkast koud te krijgen. We raden je in dit geval aan om een monteur naar de koelkast te laten kijken. In veel gevallen zal het echter verstandiger zijn om een nieuwe koelkast te kopen.

Op zoek naar de beste koelkast van dit jaar?
Beste koelkast