Koelkast verhuizen: hoe vervoeren en wanneer aanzetten?

Koelkast verhuizen: hoe vervoeren en wanneer aanzetten?

Ga jij verhuizen en wil je de koelkast meenemen? Dan is het belangrijk om jouw koelkast met alle zorg te vervoeren. Het is vaak een groot en lastig apparaat om te verplaatsen. Vooral een koelvriescombinatie of Amerikaanse koelkast is lomp en zwaar. Daarom kiezen mensen er vaak toch voor om de oude koelkast te laten staan en een nieuwe te bestellen. Die wordt natuurlijk eenvoudig op het nieuwe adres bezorgd. Ga je toch de koelkast verhuizen? Volg dan het stappenplan en de tips in deze KoelPedia blog van Slimster.nl. Zo verhuis je jouw koelkast zonder schade of andere problemen!

Koelkast verhuizen tips

Dus hoe kun je jouw koelkast verhuizen zonder schade en gedoe? Als je de onderstaande tips toepast wordt het vervoeren van de koelkast een makkie.

  1. Koelkast leeghalen en schoonmaken
  2. Plateaus, lades en rekjes vastzetten
  3. Koelkastdeur vastzetten met spanband
  4. Gebruik hulpmiddelen om de koelkast te tillen
  5. Koelkast vervoeren naar nieuwe woning
  6. Wacht 12 uur voordat je het apparaat inschakelt
Beste koelkast van dit jaar kopen?
Beste koelkast
koelkast vervoeren

Koelkast eerst goed schoonmaken

Voordat je de koelkast gaat verhuizen is het belangrijk om deze leeg te halen. Het is niet slim om de koelkast met inhoud te vervoeren, omdat het dan een zooitje wordt in de koelruimte. Haal daarna de stekker uit het stopcontact en ga de koelkast schoonmaken. Heeft de koelkast een vriesvak? Begin dan op tijd met ontdooien en reinigen. De beste manier is om het vriesgedeelte op natuurlijke wijze te laten ontdooien.

Heb je hier geen tijd voor? Dan kun je twee dingen doen. Ten eerste kun je een pan met warm water in het vriesvakje zetten. Hierdoor zal het ijs sneller ontdooien. Een andere optie is om een föhn en ijskrabber te gebruiken om ijsvorming weg te halen. Kijk hier wel mee uit, met een krabber kun je voor beschadigingen zorgen.

Op natuurlijke manier ontdooien heeft daarom onze voorkeur. Leg wel een aantal handdoeken onder de koelkast om het condenswater op te vangen. Heb je een No Frost koelkast? Dan hoef je je waarschijnlijk niet druk te maken om ijsvorming. Maak vervolgens de gehele koelkast schoon, dus ook de lades, rekjes en plateaus.

Deur en plateaus vastzetten

Je koelkast verhuizen moet natuurlijk makkelijk gebeuren, maar het liefst ook zonder schade. Zet daarom alle losse onderdelen in de koelruimte vast met ducktape. Zo voorkom je dat deze onderdelen gaan schuiven bij het vervoeren van de koelkast. Plak dus alle lades, plateaus en rekken op de verhuisdag goed vast.

Ook de koelkastdeur kun je vastzetten, gebruik hier een spanband voor. Dit voorkomt het opengaan van de deur tijdens het tillen of verplaatsen. Voor extra veiligheid kun je een verhuisdeken onder de spanband doen. Zo bescherm je de buitenzijde van de koelkast tegen beschadigingen door de sluiting / gesp van de spanband.

Zet de koelkastdeur, lades en plateaus goed vast om beschadigingen tijdens het vervoeren te voorkomen!
koelkast verhuizen tips

Hoe verplaats je de koelkast?

Is de koelkast helemaal schoon en goed vastgezet? Dan is het tijd om de koelkast te verplaatsen. Koelkasten zijn vaak lomp en groot, en daarom niet eenvoudig te tillen. Natuurlijk kun je samen met iemand de koelkast oppakken en tillen. Maar het kan makkelijker! Er zijn namelijk verschillende hulpmiddelen die het verplaatsen van een koelkast makkelijker maken. Zo kun je gebruik maken van een steekwagen en tilbanden om het tillen van zware apparaten eenvoudiger te maken. Er zijn ook speciale trapsteekwagentjes om de koelkast eenvoudig naar een andere verdieping in huis te tillen. De Stairmobil is hier een goed voorbeeld van.

Koelkast staand of liggend vervoeren?

De volgende stap bij het verhuizen van de koelkast is het vervoeren zelf. Hoe moet je de koelkast vervoeren zonder risico te lopen op mankementen? Het best is om koelkasten staand te vervoeren. Wanneer je het apparaat liggend verhuist kan het koelmiddel gaan schuimen en verplaatsen in het koelsysteem. Zet je de koelkast daarna te snel weer aan? Dan kan de compressor het koelmiddel niet goed rondpompen en zelfs oververhit raken. Daarom is het altijd aan te raden om de koelkast rechtop te verhuizen.

Ook kan de olie van de compressor door het systeem gespoeld worden en voor problemen zorgen in de verdamper. Wanneer je de koelkast op z'n kop draait of liggen vervoerd zal de olie namelijk door de koelkast verspreid worden. Na het vervoeren rechtop zetten en even wachten tot alles weer op de juiste plek zit om problemen te voorkomen.

Je kunt een koelkast tijdens het verhuizen het best rechtop staand vervoeren!

Niet direct na verhuizing inschakelen

Is de koelkast toch plat vervoerd of veel gekanteld bij het tillen? Laat hem dan 12 uur rechtop staan na het verhuizen alvorens je de stekker weer in het stopcontact steekt. Je geeft het koelmiddel dan de tijd om weer te zakken naar de juiste plek in het koelsysteem. Het koelvloeistof zal dan ook niet meer schuimen en dus weer perfect rondgepompt kunnen worden.

Heb je een nieuwe koelkast gekocht en deze vervoerd? Dan kan dit prima liggend. Zet hem dan thuis wel weer rechtop en wacht ongeveer 4 uur voordat je de koelkast aanzet.

In deze KoelPedia blog heb je onze koelkast verhuizen tips kunnen lezen. Met dit stappenplan kun je koelkasten op de beste manier vervoeren en weet je precies wanneer je hem weer kunt inschakelen!