Koelkastdeur sluit niet goed

Heb jij het idee dat de koelkast vaker aanslaat? En zie je meer condensvorming in de koelkast of soms zelfs een ijslaag op de achterwand? Grote kans dat dit wordt veroorzaakt door een niet goed sluitende deur. Als de koelkastdeur niet goed sluit komt er komt er warme lucht van buiten in de koelruimte terecht. Oké, jouw koelkastdeur sluit niet goed? Dit heeft meestal te maken met versleten deurrubbers of een defect scharnier. In dit KoelPedia artikel op Slimster.nl leggen we je meer uit over slecht sluitende koelkastdeuren. Uiteraard geven we je ook de juiste oplossingen!

Een slecht sluitende koelkastdeur zorgt voor een hoger energieverbruik en meer kosten!

Koelkastdeur sluit niet goed, is dit erg?

Is het heel erg als je koelkastdeur niet goed sluit? Het zal niet direct betekenen dat de koelkast niet meer kan koelen, maar er zijn wel een aantal nadelen. Ten eerste ontsnapt er koude lucht uit de koelruimte. Dit betekent dat de compressor harder moet werken om het koelelement te laten koelen. Dit betekent dat er meer energie wordt verbruikt én jij dus meer kosten hebt. Dat is zonde natuurlijk!

Wanneer de deur niet helemaal meer dicht gaat komt er warmere lucht van buiten in de koelkast. Hierdoor ontstaat meer condens, wat in sommige gevallen kan bevriezen tot een dikke ijslaag. Deze temperatuurschommelingen zijn niet goed voor jouw etenswaren. Deze kunnen eerder bederven. Bovendien is het verwijderen van ijs uit je koelruimte nou niet bepaald een leuk klusje.

  • Meer energieverbruik = hogere kosten
  • Condensvorming in de koelkast
  • Etenswaren bederven sneller
koelkastdeur sluit niet goed

Versleten deurrubbers koelkast

Sluit jouw koelkastdeur niet hermetisch af? Dan kan dit wijzen op slechte deurrubbers. Na verloop van tijd slijten deze en wordt de sluitende werking minder. Je kunt dit testen door een zaklamp in de koelruimte te leggen. Komt er licht door de rubbers naar buiten toe? Dan is het een teken dat de deurrubbers versleten zijn. Plekken die het snelst slijtage vertonen zijn de hoeken en tussen de plooien van het deurrubber.

Gelukkig zijn versleten deurrubbers van een koelkast deur eenvoudig te (laten) vervangen. Een specialist kan dit eenvoudig voor je doen. Wil jij voorkomen dat je koelkast deur niet sluit? Reinig dan ook de deurrubbers bij het schoonmaken van de koelkast. Vaak zijn deze rubbers gemaakt van PVC, wat uit kan drogen door vet- en vuilresten of het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen.

Defecte scharnieren koelkast deur

Toch ligt het niet goed sluiten van de koelkastdeur niet altijd aan de deurrubbers. Controleer ook altijd even of de scharnieren nog wel heel zijn. Wanneer een deurscharnier defect is, hoor je dit vaak. Het klinkt alsof er een deeltje loszit bij het openen en dichtdoen van de deur. Ook zal je zien dat de koelkast deur vaak op een kier blijft staan. Dit komt doordat het veertje los is geschoten (waarschijnlijk door breken van een stukje plastic in het scharnier). Het veertje komt dwars te liggen en zal het sluiten van de koelkastdeur blokkeren.

koelkast gaat niet dicht
Koelkastdeur sluit niet goed

Koelkast laten repareren?

  • Ervaren specialisten
  • Bespaar tijd & geld
  • Vergelijken = beste deal
  • Werkzaam in jouw regio
  • Tot 2 vrijblijvende offertes

Koelkast reparatie

Ook een kapotte deurscharnier is in de meeste gevallen goed te repareren. Bij online onderdelen shops zijn de benodigde veertjes te bestellen. Zo kun je de kapotte veer uit het scharnier halen en de nieuwe veer weer plaatsen. Krijg je het veertje niet los? Doe de deur dan dicht, er komt een opening aan de achterzijde van het scharnier. Via die opening kun je het veertje naar buiten halen. Let er hier wel bij op dat je een veertje koopt dat geschikt is voor jouw koelkast merk en model!

Jouw koelkastdeur sluit niet goed meer? Controleer dan altijd als eerst de deurrubbers en scharnieren. In veel gevallen kun je het probleem zelf verhelpen om de deur weer goed te laten sluiten.