Hoe moet ik mijn koelkast schoonmaken?

Hoe moet ik mijn koelkast schoonmaken?

Het zal waarschijnlijk niemands favoriete klusje in het huishouden zijn; de koelkast schoonmaken. Maar het is wel een hele belangrijke! Een schone koelkast is namelijk beter voor jouw voedsel én houdt het energieverbruik laag. Onder andere De Consumentenbond raadt aan om elke 3 maanden jouw koelkast een grondige schoonmaakbeurt te geven. Maar hoe moet je de koelkast schoonmaken?

Met het stappenplan in de KoelPedia van Slimster wordt het reinigen van jouw koelkast een fluitje van een cent! Oké dat misschien niet. Maar we helpen jou wel bij het zo efficiënt mogelijk schoonmaken van de koelkast!

Koelkast schoonmaken stappenplan

Met ons koelkasten schoonmaak stappenplan voorkom je nare geurtjes en blijft jouw eten nog langer vers.

  1. De koelkast leegmaken (en eventueel vriezer ontdooien)
  2. Sopje klaarmaken
  3. Waterafvoer van de koelkast schoonmaken
  4. Binnenkant grondig schoonmaken
  5. Buitenkant koelkast reinigen
  6. Koelkast inruimen

Deze methode is geschikt voor alle soorten koelkasten, zoals kastmodel koelkasten, tafelmodel koelkasten, koelvriescombinaties en Amerikaanse koelkasten.

hoe koelkast schoonmaken

1. Koelkast leegmaken

Voordat je begint met het schoonmaken van de koelkast is het belangrijk om de stekker uit het stopcontact te halen. Haal vervolgens alle etenswaren uit de koelruimte en leg deze in een koelbox. Ga je de koelkast schoonmaken in de winter? Dan is het wellicht koud genoeg om de producten buiten neer te leggen. Check ook gelijk even de houdbaarheidsdatum van alle voedingsmiddelen. Is er iets over datum? Dan kun je dit gelijk weggooien. Vervolgens haal je de losse onderdelen uit de koelkast. Denk dus aan de lades, plateaus en het flessenrek.

Heb je een koelvriescombinatie of Amerikaanse koelkast met afzonderlijke regelbaar vriesvak? Voordat je de vriezer kunt schoonmaken moet deze helemaal ontdooit zijn. Een kleine ijslaag kun je met een kunststof ijskrabber weghalen. Bij een dikkere rijplaag kun je het ontdooien versnellen door een bak met heet water in de vriesruimte te zetten. We raden het af om elektrische apparaten, zoals een föhn te gebruiken.

2. Het sopje klaarmaken

Om de koelkast goed te kunnen reinigen heb je natuurlijk een sopje nodig. Je kunt het best kiezen voor warm water met neutrale zeep als schoonmaakmiddel. Eventueel een klein scheutje allesreiniger. Je kunt beter geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleek of thinner gebruiken. Ook schuurmiddel is geen aanrader. Voor het schoonmaken van de deurrubbers kun je wel bleekmiddel gebruiken. De aanbevolen dosering is dan ongeveer 50 ml bleekwater per 1 liter warm water. Wat heb je dus nodig? Een emmertje, handschoenen, zeep / allesreiniger, spons, microvezeldoek en een schone vochtige doek.

In plaats van een sopje met allesreiniger kun je ook een speciale koelkastreiniger gebruiken.
koelkast schoonmaken

3. Waterafvoer van de koelkast schoonmaken

De koelkast is leeg en je sopje is gereed. Nu kan het schoonmaken van de koelkast pas echt beginnen. Controleer als eerst de waterafvoer. Deze afvoer vind je meestal onderin de koelkast, vlak boven de groentelade. Een verstopte waterafvoer zorgt er voor dat er condenswater in de koelkast blijft liggen. Dit kan voor nare geurtjes zorgen. Om een verstopte waterafvoer te verhelpen gebruik je een satéprikker met stukje keukenpapier of een wattenstaafje. Eventueel kun je een paar keer per jaar een druppel chloor in het afvoergaatje laten lopen.

Wil je de kans op een verstopte condenswaterafvoer verkleinen? Leg dan geen etenswaren vlak bij de opening van de afvoer en plaats niks direct tegen de achterwand van de koelruimte.

4. Koelruimte grondig schoonmaken

Vervolgens kun je de koelruimte schoonmaken. Haal alle losse delen van de binnenkant af en maak deze 1 voor 1 schoon. Daarna kun je de achterwand en zijkanten van de koelruimte reinigen. Vergeet niet om de deurrubbers ook goed schoon te maken. Hier kan vuil zich namelijk gemakkelijk ophopen. Ook is het een broeiplaats voor schimmels en bacteriën. Nadat je de binnenkant van koelkast hebt schoongemaakt droog je alles af met een schone doek.

Controleer in de handleiding of de losse onderdelen geschikt zijn voor de vaatwasser. Als rekjes, plateaus en groenteladen vaatwasserbestendig zijn kun je ze ook even goed schoon krijgen in de afwasmachine.

reinigen koelkasten

5. Buitenkant koelkast reinigen

Daarna is het de beurt aan de buitenzijde van de koelkast. De buitenkant maak je gemakkelijk schoon met een schone, vochtige doek. Let bij een RVS koelkast goed op de vingerafdrukken bij de deurhendel. Deze poets je weg met wat extra water. Heb jij een vrijstaande koelkast? Vergeet dan ook niet de achterzijde van de koelkast schoon te maken. Het ventilatierooster dient stofvrij te zijn. Als er veel stof op zit kan het apparaat zijn warmte niet goed afvoeren. Hierdoor zal het energieverbruik stijgen. Ook ontstaat er brandgevaar. Met behulp van een stofzuiger of zachte borstel kun je dit rooster weer schoon en stofvrij maken.

6. Koelkast weer inruimen

Tot slot is het zaak om de koelkast weer in te ruimen. De binnenkant en buitenzijde van de koelkast zijn schoon, dus je kunt alle losse onderdelen weer op de juiste plek zetten. Plaats alle etenswaren weer op hun oude plek in de koelkast. Hierbij kun je nog wel even sorteren op houdbaarheid. Zet de producten die het minst lang houdbaar zijn vooraan in de koelruimte. Heb je alles weer ingericht? Dan kun je de stekker weer in het stopcontact steken.

Heb je ook de vriezer schoon gemaakt? Wacht dan even met het terugleggen van de alle spullen in de lades tot de vriesruimte weer op de juiste temperatuur is.

Op zoek naar de beste koelkasten van dit jaar?
Beste koelkasten