Wat is de levensduur van een koelkast?

Wat is de levensduur van een koelkast?

Wil jij een nieuwe koelkast kopen? Dan ben je vast benieuwd naar de gemiddelde levensduur van het model dat jij graag wilt aanschaffen. Uit onderzoek van Inretail blijkt dat mensen hun oude koelkast na ongeveer 15 jaar vervangen. Over het algemeen wordt gesteld dat een koelkast een technische levensduur heeft van 13 tot 15 jaar.

Maar dit kan uiteraard verschillen per type, merk en prijs. In dit artikel zullen we antwoord geven op de vraag; Hoe lang gaat een koelkast mee? En kunnen we onderscheid maken tussen soorten koelkasten, zoals Amerikaanse koelkasten, koelvriescombinaties en tafelmodel koelkasten?

Welke factoren hebben invloed?

Het is lastig om de gemiddelde levensduur voor koelkasten te bepalen. Er zijn immers veel factoren die invloed hebben op hoe lang jouw koelkast zonder mankementen functioneert. Zo spelen merk en prijs een behoorlijk grote rol. Duur is niet altijd beter, maar vaak geldt wel dat duurdere merken met hoogwaardig (en sterker) materiaal werken. Zo geldt in de regel dat een Miele koelkast langer meegaat dan een Exquisit koelkast. Dit zie je dan ook terug in de prijzen van koelkasten in de huidige witgoed markt.

Daarnaast heeft de manier waarop je de koelkast gebruikt ook invloed op de verwachte levensduur. Maak je de koelruimte regelmatig schoon? En staat het apparaat op een goede plaats? Vooral bij inbouw koelkasten is het belangrijk om te zorgen voor goed inbouw- en montagewerk. De koelkasten moeten immers hun warme lucht goed kunnen afvoeren. Is de ventilatie niet in orde? Dan kan dit gevolgen hebben voor de koelkast levensduur. Er zullen eerder problemen met koelen ontstaan én de koelkast verbruikt meer energie.

wanneer koelkast vervangen

Wanneer oude koelkast vervangen?

De koelkasten van tegenwoordig zijn een stuk energiezuiniger dan modellen die jaren geleden zijn geproduceerd. Daarom is het altijd slim om te kijken naar de energieklasse. Heb jij een oude koelkast? Dan kun je overwegen om deze te vervangen, ondanks dat deze misschien nog goed koelt. Hoe ouder jouw koelkast, des te meer je kunt besparen op de energiekosten. Een nieuw model is namelijk vele malen zuiniger.

In de tabel zie je hoeveel geld je kunt besparen op jaarbasis met een nieuwe koelvriescombinatie. Het stroomverbruik van een nieuwe koelvriescombinatie is gemiddeld 160 kWh per jaar.

Leeftijd koelkast Stroomverbruik Jaarlijkse besparing
8 jaar 350 kWh € 45
10 jaar 380 kWh € 50
15 jaar 390 kWh € 50
20 jaar 450 kWh € 70
25 jaar 500 kWh € 80
factoren levensduur koelkast

Koelkast bouwkwaliteit

Om de verwachte levensduur van een koelkast te bepalen is het zaak om te kijken naar de bouwkwaliteit. Onze partner Coolblue hanteert 3 klasses; topklasse, middenklasse en basisklasse. Een koelkast met hogere bouwkwaliteit zal langer meegaan dan een model uit de basisklasse. Er wordt gekeken naar de volgende specificaties:

  • Inverter motor: slijt minder snel dan conventionele compressor.
  • No-Frost: geen ijsvorming zodat de compressor niet onnodig vaak aanslaat.
  • Anti-vacuüm deurgreep: deurrubbers slijten minder snel.
  • Bewaartijd bij stroomuitval: hoe hoger de bewaartijd des te beter geïsoleerd de koelkast is.
  • Materiaal behuizing: RVS is sterker dan kunststof
  • Klimaatklasse: in hoeverre heeft de omgevingstemperatuur invloed op de koelcapaciteit?
  • Afgedekte condensor: voorkomt dat stof op de condensor gaat zitten.
  • Veiligheidsglas legplateaus: deze breken minder snel dan plastic of echt glas.
  • Indrukbaar deurrubber: makkelijker te vervangen indien nodig

Topklasse koelkasten

Met een topklasse koelkast haal je jarenlang plezier in huis. Deze koelkasten zijn vervaardigd uit hoogwaardige materialen en beschikken over de nieuwste technieken. Zo zal de compressor nauwelijks slijten, zijn de modellen zeer energiezuinig en hebben ze allemaal No-Frost. Je hoeft het vriesgedeelte dus nooit handmatig te ontdooien.

Onder andere Samsung koelkasten, Miele koelkasten en Liebherr koelkasten vallen in deze categorie.

Middenklasse koelkasten

Een middenklasse koelkast hebben ten minste de helft van de bouwkwaliteit specificaties. Zo beschikken ze over Low Frost of No-Frost tegen ijsvorming. Vaak beschikken deze koelkasten ook over een inverter compressor, welke stiller en energiezuiniger is. Dit zien we bij basisklasse modellen niet.

Bij deze categorie zien we onder andere Bosch koelkasten, Siemens koelkasten en SMEG koelkasten.

Basisklasse koelkasten

Een basisklasse koelkast is goedkoper in aanschaf en heeft dus een minder lange levensduur dan midden- of topklasse koelkasten. De gebruikte materialen en technieken zijn minder duurzaam. Ook beschikken deze modellen meestal niet over anti-ijsvorming functies. Je zult de koelkast dus meermaals handmatig moeten ontdooien.

Hier vinden we onder andere Inventum koelkasten, Zanussi koelkasten en Exquisit koelkasten.

De technische levensduur van koelkasten is gemiddeld 15 jaar. De economische levensduur is 8 tot 10 jaar.

Hoe lang gaat een koelkast mee?

Zoals gezegd heeft een koelkast een gemiddelde levensduur van 15 jaar. Hierbij hebben we het dan over de technische levensduur. Oftewel hoe lang een koelkast zonder mankementen zou functioneren. Voor de economische levensduur van koelkasten hanteert de Consumentenbond 8 tot 10 jaar. Dit betekent dat de waarde van de koelkast na deze periode volledig is afgeschreven.

Door goed te kijken naar de bouwkwaliteit kun je de gemiddelde levensduur overschrijven. Topklasse koelkasten worden immers gebouwd met de meest duurzame materialen en technieken. Goedkopere koelkasten beschikken niet over deze functies. Ook zijn deze vervaardigd uit kunststof en (goedkopere) materialen. Van deze budget koelkasten kun je dus een kortere levensduur verwachten.