Koelkast afstand tot muur

Koelkast afstand tot muur

Wist jij dat de koelkast een warmte-apparaat is? Je verwacht het misschien niet omdat koelkasten jouw etenswaren lekker koel houden. Maar een koelkast produceert warmte. En deze warmte moet goed afgevoerd kunnen worden. Om jouw koelruimte op de juiste temperatuur te krijgen (en houden) werkt de compressor hard.

Bij dit proces komt warmte vrij en deze warme lucht komt er aan de achterkant weer uit. Daarom mag jouw koelkast niet te strak tegen de muur staan. Maar wat is dan de juiste koelkast afstand tot muur? In de KoelPedia van Slimster leggen we het je uit!

Houd ongeveer 8 tot 10 cm ruimte tussen achterzijde koelkast en muur voor goede ventilatie!
koelkast afstand tot muur

De juiste afstand van koelkast tot muur

Het is belangrijk dat de koelkast zijn warmte goed kan afvoeren. Daarom dien je voldoende ventilatieruimte aan de achterzijde van koelkasten aan te houden. Houd een afstand van tenminste 8 - 10 cm tussen koelkast en muur aan om een goede luchtafvoer te creëren. Op deze manier kan de warme lucht makkelijk wegstromen.

Veel koelkasten worden geleverd met spacers. Dit zijn de uitstekende dopjes op de achterzijde van het apparaat. Deze kun je gebruiken om de goede koelkast afstand tot muur te bepalen. Zet de spacers tegen de muur aan en de koelkast heeft zo voldoende ruimte voor de gewenste luchtcirculatie.

Maak bij vrijstaande koelkasten ook regelmatig het rooster aan de achterkant schoon. Met een stofzuiger of doek kun je de roosters stofvrij maken. Bij inbouw koelkasten is het belangrijk om de ventilatieopeningen stofvrij te maken met een stofzuiger of zachte borstel.

Zet koelkasten niet strak tegen de muur

Maar waarom is het belangrijk om ongeveer 10 centimeter ruimte tussen de koelkast en de muur te laten? Wanneer je geen ruimte voor ventilatie overhoudt zal de koelkast zijn warmte niet kwijt kunnen. Dit zorgt er ten eerste voor dat het apparaat harder moet werken. De warmte blijft hangen. Om de juiste koelkast temperatuur te halen moet de compressor dus langer blijven draaien. Dit heeft als gevolg dat het energieverbruik omhoog gaat. Door de koelkast niet strak tegen de muur aan te zetten kun je dus energie besparen.

Beste koelkasten

Plaats je de koelkast dicht tegen de muur, of dicht bij een verwarming? Dan ontstaan er grote temperatuurverschillen. Dit kan ook zorgen voor meer condensvorming in de koelruimte. De koelkast wordt nat van binnen en in sommige gevallen kan dit aanvriezen, waardoor veel ijsvorming kan ontstaan.