Mijn koelkast maakt geluid

Iedere koelkast maakt geluiden bij het koelen van jouw etenswaren. Dit is normaal, aangezien de compressor werkt om de koelruimte van koude lucht te voorzien. Als de koelkast aanslaat zal je dit horen, dus maak je geen zorgen. In veel gevallen is het geen enkel probleem als jouw koelkast geluid maakt.

Maar merk je ineens dat jouw apparaat wel erg veel lawaai begint te maken? En maakt de koelkast een gek geluid, welke je nog niet eerder hebt gehoord? Dan is het verstandig om de werking van de koelkast te controleren. In deze KoelPedia blog van Slimster leggen we de oorzaken uit van de meest voorkomende koelkast geluiden!

Normale koelkast geluiden

Over het algemeen maken oude koelkasten behoorlijk wat geluid. De nieuwere modellen zijn stiller en vaak hoor je deze dus amper werken. Zo kan de ventilator een blazend geluid maken, kan het koelsysteem borrelen of kraken en maakt de compressor een zoemend geluid.

slimster
Een koelkast kan verschillende geluiden maken. In de meeste gevallen hoort dit geluid bij het normale koelproces!

Brommend of zoemend geluid koelkast

Hoor jij een zoemend of brommend geluid? En lijkt deze vanaf de achterkant van de koelkast te komen? Dan hoor je de compressor. Deze motor is de aandrijving voor het koelsysteem. Wanneer de compressor aanslaat hoor je deze brommen of zoemen. Dat is normaal. Op warme dagen zal de compressor vaker aanslaan om de koelkast temperatuur laag te houden. Bij energiezuinige modellen zal de compressor wat langer blijven draaien en is het dus normaal om dit zoemende geluid te horen.

Slaat de compressor vaak aan en heb je last van dit geluid? Zorg er voor dat je koelruimte goed gevuld is, controleer de deurrubbers en plaats de koelkast niet direct bij een warmtebron. Zo zorg je er voor dat de compressor zo min mogelijk hoeft te werken.

Klotsend of borrelend lawaai

Ook een borrelend, klotsend of druppelend geluid is normaal bij een koelkast of koelvriescombinatie. Je hoort dan namelijk het koelmiddel dat door de leidingen van het koelsysteem loopt. Bij het verplaatsen van het koelmiddel kun je dit dus horen borrelen of klotsen.

Op zoek naar de beste koelkast van dit jaar?
Beste koelkast

Blazend geluid koelkasten

Lijkt het alsof de koelkast blaast? Dan hoor je waarschijnlijk de ventilator in de koelruimte. Deze zorgt voor de luchtcirculatie binnen in de koelkast. De ventilator kun je horen blazen of zoemen tijdens het circuleren van de koude lucht. Vooral bij koelkasten met No-Frost of Low Frost hoor je dit blazende geluid wat vaker. Deze functies zijn bedoeld om ijs- en rijpvorming in de koelkast te voorkomen.

Tikkend of krakend geluid

Maakt jouw koelkast een krakend geluid? Of hoor je iets tikken? Dan wordt dit meestal veroorzaakt door het koelproces. Door de temperatuurverschillen die ontstaan zal het metaal in het koelsysteem krimpen en weer uitzetten. Dit zorgt voor een krakend geluid. En tik of klik hoor je bij het in- en uitschakelen van de compressor. Deze krijgt het signaal van de thermostaat of temperatuurvoeler (sensor) wanneer er wel of niet gekoeld moet worden.

koelkast maakt lawaai

Koelkast maakt ratelend geluid

Trilt of ratelt de koelkast? Dit is een normaal geluid voor de koelkast en wordt veroorzaakt door de leidingen aan de achterkant van de koelkast. Dit rooster is onderdeel van het koelsysteem en een ratelend geluid is teken dat het apparaat nog steeds goed koelt. Heb je het idee dat dit getril of geratel de laatste tijd harder is geworden? Controleer dan even de achterzijde van de koelkast om te zien of er niks tegen het rooster aankomt. Ook altijd goed om te checken of het apparaat waterpas staat.

Het is dus volkomen normaal dat een koelkast geluid maakt. Je kunt veel verschillende geluiden horen, maar vaak hebben ze een hele logische verklaring. Maakt jouw koelkast ineens veel herrie en lawaai? Geluid welke je nog niet eerder hebt gehoord? Dan kan dit duiden op een defect. Zo kan de ventilator kapot zijn, de compressor vastlopen of sprake zijn van veel ijsvorming in het systeem. Wij raden dan altijd aan om een monteur in te schakelen.

Koelkast laten repareren?