Koelkast stinkt? Tips tegen een stinkende koelkast

Koelkast stinkt? Tips tegen een stinkende koelkast

Je trekt de deur van de koelkast open en er komt je een verschrikkelijke lucht tegemoet. Bah, het lijkt wel alsof er iets ligt te rotten in de koelkast. Je wilt zo snel mogelijk van die stanklucht af, en begint dus met het checken van alle etenswaren in de koelkast. Maar na het controleren van alle producten en hun houdbaarheidsdatum kom je de oorzaak niet tegen.

Maar wat veroorzaakt dan toch die stinkende koelkast? En nog belangrijker, wat kun je doen als je koelkast stinkt? In dit KoelPedia artikel van Slimster geven we je een aantal praktische tips om jouw koelruimte weer fris en schoon te laten ruiken.

Oorzaak nare geurtjes in koelkasten

Een stinkende koelkast wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van bacteriën en/of schimmels. Het hoeft dus niet direct te betekenen dat er iets ligt wat over datum is en weggegooid moet worden. Bacteriegroei wordt vaak veroorzaakt door restjes van bedorven voedsel, het lekken en knoeien met producten (zoals melk sap) en kruimels of etensresten. Dit gaat zich ophopen in een filter of in het condensafvoergaatje. Simpelweg oude producten weggooien zal dus helaas niet helpen als jouw koelkast stinkt.

Op zoek naar de beste keuze?
Beste koelkasten
koelkast stinkt tips

Wat kun je doen als de koelkast stinkt?

Merk dat je de stank blijft hangen in je koelkast? Dan is het goed om te starten met een goede reinigingsbeurt. In een andere Pedia artikel geven we je een stappenplan om de koelkast schoon te maken. Om de bacteriegroei tegen te gaan kun je de volgende stappen volgen.

 1. Schakel de koelkast uit en haal deze helemaal leeg.
 2. Maak een oplossing van warm water met azijn (verhouding 3 delen warm water tegenover 1 deel azijn). Verdund azijn is perfect om bacteriën te verwijderen. Normaal gesproken raden we niet aan om azijn te gebruiken bij een schoonmaakbeurt omdat het kunststof kan aantasten.
 3. Reinig de binnenzijde van de koelkast en alle losse onderdelen, zoals deurvakken, plateaus en het flessenrek.
 4. Vergeet ook het afvoergaatje niet, aangezien hier vaak vuilresten ophopen. Met een wattenstaafje of satéprikker kun je de afvoer schoonmaken.
 5. Maak vervolgens alles goed droog en begin met inruimen van de koelkast.
 6. Zorg er voor dat je ook alle verpakkingen en flessen ook even afneemt met de verdunde azijn-oplossing. Bacteriën kunnen namelijk ook op de producten zijn gaan nestelen. Zo voorkom je dat die vieze geur weer snel terugkomt.

Stinkt de koelkast nu nog steeds? Dan rest alleen het opvangbakje voor dooiwater nog. Deze vind je achter de koelkast, boven de compressor (zwart). Normaal gesproken wordt het dooiwater hier opgevangen en weer verdampt door de warmte van de compressor. Als het water niet verdampt kan dit gaan stinken. Controleer dus dit bakje als je koelkast vies blijft ruiken, zelfs na het schoonmaken met azijn.

stinkende koelkast schoonmaken

Tips om stinkende koelkast te voorkomen

Wil jij voorkomen dat de koelkast gaat stinken in de toekomst? We hebben hier een aantal praktische tips verzameld die je zelf kunt proberen. Met deze tips zorg je voor een frisse koelkast.

 • Sluit verpakkingen goed af om de groei van bacteriën te voorkomen.
 • Leg producten nooit los op een plateau. Het vocht wat uit het voedsel komt blijft op de plaat liggen en zorgt voor meer bacteriegroei. Uiteraard is het belangrijk om op regelmatige basis de koelkast schoon te maken. Zo voorkom je dat de nare lucht terugkomt en je hele keuken vies ruikt.
 • Leg een gebruikt (maar droog) theezakje op een schotel en zet deze in de koelruimte. Dit theezakje absorbeert de nare luchtjes.
 • Zuiveringszout kun je ook gebruiken tegen een stinkende koelkast. Vul een kommetje en plaats die in de koelkast om vieze geurtjes te neutraliseren.
 • Nogal onorthodox, maar het schijnt te helpen; leg een halve aardappel in een bakje met ranja en laat deze een nacht in de koelkast staan. De volgende ochtend zouden alle vieze luchtjes uit de koelkast verdwenen zijn.
 • Je kunt ook een kopje azijn in de koelkast zetten. Dit zorgt er voor dat er geen schimmels en bacteriën ontstaan.
 • Snijd een citroen door de helft en leg deze op een schotel in de koelkast. Vieze geurtjes trekken hier namelijk in. Zorg er wel voor dat je de schijfjes vervangt als ze uitgedroogd zijn.
 • Tot slot bestaan er speciale luchtverfrissers voor koelkasten.

Een stinkende koelkast kun je weer lekker laten ruiken door een schoonmaakbeurt met verdund azijn. Om te voorkomen dat jouw koelkast stinkt kun je bovengenoemde tips gebruiken. Wat doe jij om de koelruimte fris te laten ruiken?

Koelkast laten schoonmaken?

 • Ervaren specialisten
 • Bespaar tijd & geld
 • Vergelijken = beste deal
 • Werkzaam in jouw regio
 • Tot 4 vrijblijvende offertes