Javascript is disabled, features may not work
Hoe overwaarde huis gebruiken?

Hoe overwaarde huis gebruiken?

Henrieke Hahn
Product Specialist
clock 15 jun. 2020 10:03
edit 30 jul. 2020 15:44

Heeft jouw huis overwaarde en wil je dit gebruiken? Hoe kun je de overwaarde opnemen en gebruiken? We zetten alles voor je op een rij.

Wat is overwaarde huis?

De overwaarde van een huis is het tegenovergestelde van een huis dat onder water staat. De overwaarde is het positieve verschil tussen je hypotheekschuld en de waarde van je huis. Het bedrag van de overwaarde komt in de eigenwoningreserve terecht.

Hoe ontstaat overwaarde?

  • Door stijging woningwaarde
  • Door tussentijds extra aflossen
  • Door kopen huis met (deel) eigen geld
Hoe overwaarde huis berekenen?

Hoe kun je de overwaarde van een huis berekenen?

  • Geschatte marktwaarde van je huis - Bedrag openstaande hypotheek = Overwaarde

Ga je jouw huis verkopen, dan bereken je de overwaarde als volgt:

  • Verkoopprijs – Hypotheekschuld & makelaarskosten = Overwaarde

Voorbeeld

Je verkoopt huis voor € 250.000

Je betaalt € 2.000 makelaarskosten

Hypotheekschuld van € 180.000

Dan heb je 250.000 – 182.000 = 68.000 overwaarde huis.

Wat is de bijleenregeling?

Koop je binnen 3 jaar na de verkoop van je laatste woning een nieuw huis? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Wil je maximaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek bij een nieuw huis, dan moet je de overwaarde van je oude huis investeren in je nieuwe woning.

Gebruik je de overwaarde niet? Dan mag je geen hypotheekrente aftrekken over de hoogte van de overwaarde.

Voorbeeld

Je verkoopt huis met overwaarde van € 20.000

Nieuwe huis kost 300.000

Bij gebruik overwaarde sluit je een hypotheek af van 280.000. Gebruik je de overwaarde niet, dan is je hypotheek 300.000, maar de hypotheekrente is alleen aftrekbaar over 280.000.

Overwaarde 3 jaar

De overwaarde zit in je eigenwoningreserve en vervalt na 3 jaar. Ga je na 3 jaar een nieuw huis kopen? Dan ben je niet meer verplicht de overwaarde in te brengen.

Grofweg kun je de overwaarde opnemen op 2 manieren:

  1. Overwaarde opnemen door huis verkopen: overwaarde komt vrij bij verkoop huis.
  2. Overwaarde opnemen zonder huis verkopen: door hypotheek verhogen of tweede hypotheek afsluiten.
overwaarde huis inzetten
  • Nieuw huis kopen met overwaarde
  • Huis verbouwen met overwaarde
  • Hypotheekrente verlagen bij overwaarde

Ga je jouw huis verkopen, dan komt de overwaarde vrij. Hier geldt wel de bijleenregeling: koop je binnen 3 jaar een nieuw huis, dan moet je de overwaarde investeren in het nieuwe huis. Alleen dan kun je de hypotheekrente aftrekken over dat deel.

Is je huis nog niet verkocht, maar wil je al een nieuw huis kopen? Met een overbruggingshypotheek of overbruggingskrediet kun je de overwaarde alvast gebruiken voor je nieuwe woning. Na verkoop van je oude woning kun je de opbrengst gebruiken om het overbruggingskrediet af te lossen.

Wil je jouw huis verbouwen met overwaarde? Je kunt de overwaarde gebruiken om je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. Het is wel belangrijk dat je de hypotheeklasten kunt dragen, hiervoor wordt je inkomen getoetst.

Woning vergroten

Gebruik de overwaarde voor het vergroten van je woning. Plaats een dakkapel, uitbouw of serre aan je huis. Voordeel hiervan is dat je woningwaarde opnieuw stijgt na het vergroten van je woning.

Woning verduurzamen

Wil je overwaarde huis gebruiken voor zonnepanelen? Je huis verduurzamen met overwaarde is een uitstekend idee. Zonnepanelen financieren via hypotheek wordt door veel banken alleen aangeboden als je overwaarde hebt op je huis.

Slimme verbouwingen
Woningwaarde verhogen

Heeft jouw huis voldoende overwaarde? Dan kun je misschien de hypotheekrente verlagen. Hoe lager de hypotheekschuld in vergelijking met de marktwaarde van de woning, hoe lager het risico van een hypotheekverstrekker is. Bij voldoende overwaarde kan je hypotheekrente in een lagere tariefklasse vallen.

Overwaarde niet voor woning gebruiken

Wil je de overwaarde voor andere zaken gebruiken? Dit is mogelijk, bijvoorbeeld als je geen nieuw huis koopt binnen 3 jaar.

Je kunt de overwaarde op veel andere manieren gebruiken: sparen, beleggen, aanvullen van pensioen of als schenking aan je (klein)kinderen. Ook kun je het bedrag gebruiken voor een grote reis of een andere grote uitgave.

Overwaarde gebruiken voor verbouwing

Wil je jouw overwaarde gebruiken voor een verbouwing van je bestaande huis? Schakel dan de hulp in van een ervaren vakspecialist. Vraag gratis offertes aan voor de meest populaire verbouwingen: