Hebben zonnepanelen invloed op WOZ-waarde?

Hebben zonnepanelen invloed op WOZ-waarde?
Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
1 minuten

Ga je zonnepanelen kopen en laten plaatsen? Dan vraag je je wellicht af of zonnepanelen invloed hebben op de WOZ-waarde van je huis.

Hogere WOZ-waarde door zonnepanelen

Investeringen in je woning maken je woning waardevoller. Dit zorgt onder meer voor een hogere WOZ-waarde. Dit geldt voor allerlei investeringen, waaronder zonnepanelen.

Vanaf wanneer gaan zonnepanelen meetellen bij WOZ-waarde? Dit kan vanaf de eerstvolgende WOZ-beschikking zijn, maar het kan ook een paar jaar duren. De gemeente kijkt namelijk niet naar individuele kenmerken van iedere woning. Er wordt gewerkt met steekproeven, het bekijken van (lucht)foto’s en verkoopprijzen van vergelijkbare woningen.

Meer over WOZ?
WOZ-waarde berekenen

Waarom zonnepanelen meenemen bij WOZ?

Er is veel discussie rondom zonnepanelen en de WOZ-waarde. Zijn zonnepanelen onroerend of roerend? Wat gebeurt er als ik de zonnepanelen kan meeverhuizen? Volgens uitspraken van het Gerechtshof worden zonnepanelen na plaatsing onroerend, zelfs als je ze kunt meeverhuizen.

woz waarde zonnepanelen

Zonnepanelen net als andere investeringen

Verbeteringen aan je woning kunnen leiden tot een hogere marktwaarde en dus ook een hogere WOZ-waarde. Denk hier aan een nieuwe badkamer of keuken renovatie, of aan een uitbouw of dakkapel. Maar je woning wordt ook meer waard door duurzame investeringen, waaronder zonnepanelen vallen. Voor alle investeringen geldt dat de daadwerkelijke investering hoger is dan de toename van de WOZ-waarde.

Moet ik nog wel zonnepanelen kopen?

WOZ-waarde zonnepanelen

Een hogere WOZ door zonnepanelen betekent meer belasting betalen. In de praktijk betaalt een gemiddeld huishouden met zonnepanelen 5 à 10 euro meer ozb per jaar. Dit bedrag is niet vergelijkbaar met de besparing van de zonnepanelen, die kan oplopen tot honderden euro’s.

Je woning wordt waardevoller op meerdere manieren:

  • Beter energielabel
  • Minder CO2-uitstoot
  • Lagere energierekening
  • Hogere marktwaarde
Zonnepanelen laten plaatsen
Vraag offertes aan