Verschil dakraam en dakkapel

Verschil dakraam en dakkapel

Henrieke Hahn
Product Specialist
clock 22 feb. 2019 00:00
edit 22 mei 2020 15:00

Ga je jouw zolder renoveren en wil je het direct goed aanpakken? Een dakkapel of dakraam kan dan een uitstekende manier zijn om een fijne, leefbare zolderruimte te maken. Maar ga je voor een dakraam of een dakkapel? Wat zijn de verschillen? Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen.

dakraam of dakkapel

Wil je vooral extra lichtinval op zolder en hoef je verder geen verbouwing? Dakramen zijn dan uitstekende alternatieven voor een dakkapel. Dit is vooral een goede oplossing als je al een redelijk ruime maar donkere zolder hebt. Een dakraam is dan ideaal voor ventilatie en lichtinval.

Voordelen dakraam

 • Betaalbaar alternatief van dakkapel
 • Eenvoudig geplaatst
 • Extra daglicht en ventilatie mogelijk

Nadelen dakraam

 • Geen extra ruimte
 • Behoudt van schuine wanden
Wat kost een dakraam?
Dakraam kosten
dakraam dakkapel

Ben je het zat om steeds maar weer je hoofd te stoten tegen die ene balk, wordt het tijd voor een extra kinderkamer of is het gewoonweg onhandig met dat lage en schuine plafond? Dan is een dakkapel de ideale oplossing. Een dakkapel plaatsen heeft enkele belangrijke voordelen ten opzichte van een dakraam:

Voordelen dakkapel

 • Meer ruimte op zolder
 • Plafond wordt (deels) hoger
 • Woning wordt meer waard
 • Meer opties wat betreft uitstraling

Nadelen dakkapel

 • Duurder in aanschaf en montage
 • Montage vergt wat meer tijd en werk
Wat kost een dakkapel?
Dakkapel kosten

Geluid van regen dempen: dakkapel of dakraam?

Wil je jouw zolder omtoveren tot slaapkamer en ben je bang dat harde regenbuien je gaan wakker houden? Zowel bij een dakraam als dakkapel kun je nooit helemaal voorkomen dat je regengeluiden hoort. Wil je het geluid toch enigszins dempen? Laat dan Velux dakramen plaatsen met geluiddempende screens aan de buitenzijde van het raam.

Bij dakkapellen kan je kiezen voor 'zachte' dakbedekkingsmaterialen op het dak in plaats van hardere materialen. Zo wordt het geluid ook gedempt. Daarnaast is bij nieuwere dakkapellen ook betere isolatie aanwezig, wat het geluid ook reduceert.

verschil tussen dakkapel en dakraam

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel opties als je een dakkapel of dakraam wilt plaatsen. Wil je bijvoorbeeld graag op zolder een plekje creëren om in de zon te zitten? Je kunt een balkondakraam laten plaatsen of gaan voor een dakkapel met balkon. Laat je adviseren door een vakman over alle mogelijkheden.

Dakkapel plaatsen of dakraam monteren door vakman

Ben je eruit en heb je een keuze gemaakt tussen een dakraam of dakkapel? Schakel in beide gevallen dan de hulp in van een ervaren vakman. Deze vakman kan jouw dakkapel of dakraam vakkundig plaatsen en je profiteert ook nog eens van garantie op de montage. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vergelijk tot wel 3 specialisten die actief zijn in jouw regio. Je beslist zelf welke specialist het beste bij je past en de opdracht krijgt.

Dakkapel offertes aanvragen
Dakraam offertes aanvragen