Huis verbouwen of verhuizen?

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Het is vaak een lastige keuze: huis verbouwen of verhuizen. Beide mogelijkheden hebben verschillende voor- en nadelen, en brengen diverse kosten met zich mee. Hieronder vertellen we je meer over de keus tussen verhuizen naar een nieuw huis of het verbouwen van je huidige woning.

Voordelen huis verbouwen in plaats van verhuizen

We beginnen met 4 argumenten om niet te verhuizen, maar je huis te verbouwen. Dit is een goede optie wanneer je in een fijne buurt woont en deze eigenlijk niet achter wil laten. Ook wanneer jouw woning verouderd is, biedt een flinke verbouwing mogelijkheden om de waarde van je huis te verhogen.

Voordelen verbouwen

 • Woning wordt meer waard
 • Eenvoudige verbouwingen voor meer ruimte
 • Huis energiezuiniger maken
 • Je hoeft een fijne buurt niet te verlaten

Nadelen verbouwen

 • Spaargeld of extra lening nodig
 • Verbouwen kan veel tijd in beslag nemen
 • Overlast in huis (lawaai, rommel en stof)

1. Je bespaart geld

Zowel verbouwen als verhuizen brengt de nodige kosten met zich mee. Maar de kosten van een verbouwing zijn meestal te overzien en je kan hier bewust voor sparen. Bepaalde verbouwingen in huis zijn daarnaast een investering, die je in de toekomst terugverdient.

Kies je ervoor om een huis kopen?
Dan ben je onder andere de aankoopkosten, verhuiskosten, makelaarskosten én kosten voor de notaris kwijt.

Daarnaast wil je waarschijnlijk ook in je nieuwe huis een aantal dingen veranderen of verbouwen. Dit zal dan flink wat meer gaan kosten dan een verbouwing in je huidige woning.

2. Je huis wordt meer waard

Het vernieuwen van je woning pakt vaak positief uit voor de waarde van je woning. Een moderne badkamer of keuken doet het eigenlijk altijd goed. Je woonoppervlak vergroten door een aanbouw te plaatsen, is ook een slimme mogelijkheid. Daarnaast is het een optie om je woning energiezuinig te maken, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen of laat je kozijnen vervangen. Dit zie je absoluut terug in de waarde van je huis.

verbouwen of verhuizen
huis verbouwen
woning verbouwen
verhuizen of verbouwen

3. Je geeft je eigen huis nog meer vorm

Verhuizen gaat vaak gepaard met veel stress. Het kost veel tijd, brengt zorgen met zich mee en het kost een hoop energie. Met een verbouwing maak je juist je eigen huis nóg meer naar wens. Natuurlijk levert een verbouwing ook wel de nodige stress op, maar je hoeft nu niet te wennen aan een nieuwe woning en een nieuwe omgeving: je voelt je na de verbouwing meer thuis dan ooit!

4. Je laat geen vrienden of buren achter

Bij een verhuizing laat je soms familie, vrienden en buren achter. Ja, natuurlijk spreken jullie af om nog regelmatig contact te houden, maar vaak is het lastig alle contacten te onderhouden. Je begint in je nieuwe buurt weer opnieuw. Heb je geen behoefte aan het opbouwen van een nieuwe vriendengroep of contact maken met nieuwe buren, dan is een verbouwing van je woning de beste optie.

Verbouwen in plaats van verhuizen

Wanneer je eigenlijk heel tevreden bent met de ligging en omgeving van je woning, dan is verbouwen een logische keuze. Daarnaast bespaar je geld, verhoog je de waarde van je woning en ontwijk je de stress van een verhuizing.

slimster
Denk je serieus na over een verbouwing?
Via Slimster kom je eenvoudig in contact met bedrijven die actief zijn in jouw regio, zodra je gratis offertes aanvraagt. Zij kunnen je adviseren over je verbouwing en de montage voor je uitvoeren.

Huis verkopen in plaats van verbouwen?

Je huis verbouwen is niet altijd de best passende oplossing. Woon je bijvoorbeeld in een klein appartementje en is er gezinsuitbreiding op komst? Dan is het wel echt nodig om naar een eengezinswoning te verhuizen. Ook kunnen andere redenen een rol spelen om toch te willen verhuizen. Misschien is de woonwijk achteruit gegaan en wil je ergens anders een frisse start maken. Of verander je van baan en is het handiger om dichterbij je werk te gaan wonen? Dat zijn allemaal redenen die een verhuizing logischer maken dan een verbouwing.

Met de huidige huizenmarkt kan het verleidelijk zijn om jouw huidige woning te verkopen. De huizenprijzen zijn enorm gestegen, dus de kans is groot dat je flink winst maakt met de verkoop. Onthoud echter wel dat je ook weer duur terug moet kopen, omdat alle huizen nu eenmaal in prijs zijn gestegen. Ook wordt er flink overboden. Voordeel aan het kopen van een nieuw huis is dat de hypotheekrente nu erg laag is, dit is financieel voordelig.

Voordelen verhuizen

 • Frisse start in nieuwe buurt of stad
 • Profiteren van de lage hypotheekrente
 • Inspelen op gezinsuitbreiding
 • Huidige woning met veel winst verkopen
 • Woning voldoet aan al jouw wensen

Nadelen verhuizen

 • Huizenprijs momenteel erg hoog
 • Veel kosten (makelaar, aankoopkosten, notaris)
 • Meer regelen dan bij verbouwing
 • Tijdelijk dubbele woonlasten

Gratis verhuisbedrijf offertes

Kies jij voor verhuizen in plaats van verbouwen? Dan wil je natuurlijk dat jouw verhuizing zo soepel mogelijk verloopt. Door het verhuizen uit te besteden aan een erkend verhuisbedrijf weet je zeker dat alles snel en netjes wordt verhuisd. Vraag direct gratis verhuisbedrijf offertes aan via Slimster en vergelijk erkende verhuizers uit jouw regio. Wij helpen jou bij het vinden van de laagste prijs!

Op zoek naar het beste verhuisbedrijf?

Verbouwen met Slimster

Kies jij voor verbouwen? Hieronder een greep uit de verschillende mogelijkheden die Slimster biedt:

Gratis verhuizen offertes?
Geheel vrijblijvend
Huis verbouwen of verhuizen?