Verhuizen naar andere gemeente

Pascal van de Beek
Content Specialist
6 minuten

Ga jij verhuizen naar een andere gemeente? Dan zijn er een aantal zaken die je goed moet regelen. Bij een verhuizing binnen je huidige gemeente verandert er waarschijnlijk niet heel veel, naast je woning natuurlijk. Wanneer je naar een hele andere stad verhuist is het belangrijk om je tijdig in te schrijven en andere zaken te regelen. Bij Slimster vertellen we je precies waar je op moet letten bij verhuizen naar een andere gemeente!

Verhuizen naar andere gemeente regelen

Bij het verhuizen naar een andere gemeente is het belangrijkste dat je jezelf (en gezinsleden) inschrijft bij de nieuwe gemeente. Andere zaken die geregeld moeten worden zijn o.a. de gemeentelijke belastingen en het aanmelden van kinderen bij een nieuwe basisschool of kinderopvang. Ook is het slim om energieleveranciers en internetproviders te vergelijken die in jouw nieuwe gemeente de beste deal aanbieden.

Verhuizen met behulp van een verhuisbedrijf?

Inschrijven nieuwe gemeente

Wanneer je naar een andere gemeente verhuist, dan is het belangrijk om dit door te geven aan de nieuwe gemeente. Het is mogelijk om dit schriftelijk of persoonlijk te doen op het gemeentehuis. Tegenwoordig is het bij steeds meer gemeentes ook mogelijk om deze inschrijving digitaal te regelen. Dit wordt vervolgens verwerkt in de Basisregistratie personen (BRP). Je wordt dan automatisch uitgeschreven uit je oude gemeente, het is dus niet nodig om dit zelf te doen.

Het is belangrijk om je uiterlijk binnen 5 dagen na verhuizing in te schrijven in de nieuwe gemeente. Geef je jouw nieuwe adres niet op tijd door? Dan kun je een boete krijgen die kan oplopen tot wel 325 euro. Om de inschrijving bij een nieuwe gemeente te regelen heb je een legitimatiebewijs en huurcontract / koopcontract nodig. Op de website van de gemeente kun je precies zien hoe je jezelf kunt inschrijven.

  • Geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument)
  • Bewijs van bewoning (koopakte, huurcontract of toestemmingsverklaring van de hoofdbewoner)
Zorg dat je jezelf binnen 5 dagen na de verhuizing inschrijft in de nieuwe gemeente. Zo voorkom je een boete van maximaal 325 euro!

Huisarts, apotheek en tandarts

Verhuis je naar een stad of dorp die ver van je huidige woonplaats af ligt? Dan is het zaak om een nieuwe huisarts, apotheek en tandarts te zoeken. Verhuis je naar een nabij gelegen gemeente, dan kun je overwegen om bij je oude en vertrouwde (medisch) specialisten te blijven. Bij het kiezen van een nieuwe zorgverlener kun je rekening houden met jouw eigen behoeften. Zo kun je kijken naar de openingstijden en specialismes voor bepaalde aandoeningen. Houd natuurlijk ook rekening met de kwaliteit. Controleer daarom of de zorgverleners zijn aangesloten bij het BIG-register.

Ondanks dat het niet verplicht is om van huisarts te veranderen na een verhuizing, willen huisartsen liever niet dat de reistijd van jouw woning naar de praktijk meer dan 15 minuten bedraagt. Dit in verband met mogelijke spoedgevallen en een te lange aanrijtijd.

Bij het verhuizen naar een andere gemeente zal de oude zorgverlener jouw medisch dossier overdragen aan de nieuwe zorgverlener. Uiteraard is jouw toestemming hiervoor nodig.

Nieuwe basisschool of kinderopvang

Heb je (nog) geen kinderen of studeren zij al, dan kun je deze stap uiteraard overslaan. Voor jongere kinderen is het belangrijk om een goede basisschool of kinderopvang te regelen. Maar hoe vind je de juiste school voor jouw kinderen?

Als eerst kun je kijken welke basisscholen bij jouw nieuwe woning in de buurt zitten. Ook is het mogelijk om rapporten van de onderwijsinspectie te checken en zo een beeld te krijgen van hoe scholen worden gewaardeerd. Heb je één of meerdere scholen in jouw wijk gevonden die aan jouw eisen voldoen? Kijk dan hoe de aanmeldprocedure is geregeld en of er wachtlijsten zijn. Zo voorkom teleurstelling als er achteraf geen plek meer voor jouw kind beschikbaar is.

Op basis van jouw voorkeuren kun je een onderwijsmethode kiezen. Welke methode past voor jouw gevoel het best bij jouw kind? Er zijn naast openbare scholen en scholen met een religieuze inslag (zoals katholiek of islamtisch) namelijk nog meer concepten. Denk bijvoorbeeld aan montessori, jenaplan, de vrije school, freinet en dalton onderwijs.

Aanmelden sportvereniging of fitnessclub

Bewegen is belangrijk voor je gezondheid, dus waarschijnlijk wil je dit zo snel mogelijk na je verhuizing weer oppakken. Bovendien is een teamsport of groepsles perfect om nieuwe sociale contacten op te doen. Dit zorgt ervoor dat jij je sneller thuis voelt in je nieuwe gemeente.

Oké geef jezelf even de tijd om bij te komen van die drukke periode en te settelen in je nieuwe woonwijk. Daarna kun je op zoek naar een sportvereniging of sportschool om weer lekker te gaan sporten. Op de website van de gemeente kun je zien welke sporten er worden aangeboden. Vervolgens kun je contact opnemen met de vereniging of fitnessclub van jouw keuze om een proeftraining te komen doen. Is jouw gevoel bij een bepaalde locatie of vereniging goed? Dan kun je je aanmelden.

verhuizen naar andere gemeente

Gemeentelijke belastingen

Elk jaar betaal je verschillende gemeentelijke belastingen aan de gemeente waar je woont. Dit zijn de OZB (onroerende zaak belasting), afvalstoffenheffing, rioolheffing en hondenbelasting. Omdat dit geld aan de gemeente wordt betaald heeft verhuizen naar een andere gemeente hier invloed op.

Wanneer je naar een andere gemeente gaat verhuizen kun je een deel van de reeds betaalde belasting terugkrijgen. Je betaalt deze gemeentelijke belastingen namelijk voor een heel jaar vooruit. Bij sommige gemeentes wordt het automatisch verrekend nadat je bent uitgeschreven, maar bij andere gemeentes moet je zelf een teruggave aanvragen. Op de website van je oude gemeente kun je checken hoe dit geregeld wordt.

Helaas krijg je de OZB nooit terug. Deze belasting wordt betaald door huiseigenaren en peiling vindt plaats op 1 januari. Je betaalt de OZB voor het hele jaar en vanaf 1 januari in het volgende jaar zal je deze betalen in je nieuwe gemeente.

Energiecontract vergelijken

Een verhuizing is het ideale moment om je huidige energiecontract onder de loep te leggen. Door energieleveranciers te vergelijken vind je altijd de beste aanbieding op basis van jouw (geschatte) energieverbruik. Vooral wanneer je van een klein appartement naar een vrijstaande woning gaat, of er een groot verschil in energielabel is tussen beide woningen. Gebruik onze energievergelijker om de goedkoopste energieleverancier te vinden.

Energieleveranciers vergelijken

Internet, telefoon en bellen

In je nieuwe woonplaats zijn misschien andere tv en internet providers actief. In sommige gevallen is het zelfs niet mogelijk om je huidige pakket mee te nemen. Daarom is het handig om ongeveer 6 tot 8 weken voor je verhuizing alle internet, tv en vast bellen abonnementen te vergelijken. Door onze vergelijkingstool te gebruiken vind jij altijd de beste aanbieding voor tv, internet of alles-in-1 pakketten leverbaar op jouw adres.

Providers vergelijken

slimster
Verhuizen naar een andere gemeente kan behoorlijk stressvol zijn. Gebruik onze verhuis tips en ga goed voorbereid aan de slag. Neem ook een kijkje in de Slimster verhuischecklist!

Waterschapsbelasting

Naast de gemeentelijke belastingen is het ook goed om je waterschapsbelasting te controleren. Nederland is verdeeld in 24 waterschappen en het kan dus zijn dat je na verhuizing naar een andere gemeente ook in een ander waterschap terecht komt. Een waterschap regelt o.a. onderhoud van dijken en waterzuivering.

Elk huishouden betaalt hier een bijdrage aan en bij het verhuizen naar een ander waterschap krijg je een rekening voor de resterende maanden van het jaar. Heb je al vooruitbetaald in je oude gemeente? Dan kun je het dubbel betaalde bedrag voor een deel terugvragen aan je oude waterschap.

Uitkering opnieuw aanvragen

We hopen het niet, maar in het geval dat je een uitkering hebt komt deze te vervallen wanneer je naar een nieuwe gemeente verhuist. De bijstandsuitkering verloopt namelijk via de gemeente waar je woont. Verhuizen naar een andere gemeente betekent dus dat jij jouw uitkering opnieuw moet aanvragen, in de nieuwe gemeente. Hoe je dit regelt? Op de website van jouw gemeente staat altijd uitgelegd hoe je een uitkering kunt aanvragen bij verhuizing naar een andere gemeente.

Verhuizing naar een andere gemeente door verhuisbedrijf?

Verhuizen naar andere gemeente

Ga jij verhuizen naar een andere gemeente en ben je druk met de voorbereidingen? Een verhuizing uitbesteden scheelt je een hoop tijd, energie en stress. Met hulp van een erkende verhuizer verloopt jouw verhuizing snel en veilig. Benieuwd naar de kosten van een verhuisbedrijf? Via Slimster kun je eenvoudig gratis verhuisoffertes vergelijken en vind je altijd de beste verhuisbedrijven in jouw regio!

Direct verhuizers vergelijken

Megamovers
Help2Move
Verhuisservice Nederland
Verhuiskanonnen
IAM Renovatie
DSH Europe
De Vrachtpatser Transport
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal
Gratis verhuizen offertes?
Geheel vrijblijvend
Verhuizen naar andere gemeente