Gratis thuisaccu offertes?
Gratis & vrijblijvend

Btw teruggave thuisaccu 2024

Pascal van de Beek
Content Specialist
8 minuten

Heb je al zonnepanelen en overweeg je om een thuisaccu te laten plaatsen? Dan kun je als particulier de btw op de aanschaf en installatie van een thuisaccu terugvragen bij de Belastingdienst. Maar hoe werkt deze btw-regeling en hoe kun je de btw van een thuisbatterij terugkrijgen?

Btw teruggave door specialist
Thuisaccu specialisten adviseren je graag over de btw teruggave + wat daarbij komt kijken. Sommige specialisten kunnen de btw teruggave zelfs voor je regelen. Zo weet je zeker dat alles goed is afgehandeld!

Btw-regeling thuisbatterij 2024

Ook zonder zonnepanelen kun je met een thuisaccu profiteren. Wanneer je een thuisaccu hebt met een dynamisch energiecontract, dan ben je vaak ook aan het ‘handelen’ met de energiemarkt. Hierdoor ziet de Belastingdienst jou als btw-ondernemer en kun je vaak gebruik maken van de Kleine Ondernemersregeling (afgekort tot KOR). Hiermee kun je vervolgens btw terugvragen voor een thuisaccu en bespaar je 21% op de kosten van een thuisaccu.

Er zijn wel uitzonderingen waarin je alsnog 21% btw moet betalen voor thuisbatterijen. Benieuwd naar alle uitzonderingen & voorwaarden? Raadpleeg dan de website van de Belastingdienst.

Welke voorwaarden heb je nodig?

 • Je hebt een dynamisch energiecontract nodig om te kunnen ‘handelen’ met stroomprijzen. Je koopt stroom in op een laag prijspunt en gebruikt of verkoopt stroom als de stroomprijs hoog staat.
 • Om de btw-teruggave te kunnen doen heb je een kopie nodig van de factuur van de thuisaccu, informatie over de aansturingssoftware en kopie van het energiecontract.

Wanneer geldt de btw-regeling niet?

 • Als je al een btw-nummer hebt waarop de KOR van toepassing is, bijvoorbeeld door eerdere btw-teruggave op zonnepanelen of een eenmanszaak, kun je geen btw terugvragen voor een slimme thuisbatterij. De KOR geldt minimaal drie jaar en je kunt je dan ook pas na 3 jaar afmelden.
  Tip! Een inwonende partner kan mogelijk de thuisbatterij aanschaffen en de btw terugvragen, mits het energiecontract op zijn/haar naam staat.
 • Als je al ondernemer bent of dat binnen drie jaar wilt worden, kun je de btw zelf terugvragen, maar moet je ook jaarlijks btw afdragen over de opbrengst van zonnepanelen en/of thuisbatterij. Als je binnen drie jaar ondernemer wilt worden, kan de btw-teruggave bij opstart beïnvloed worden door de KOR. Een inwonende partner kan de batterij kopen en de btw terugvragen als deze uitzonderingen niet op hen van toepassing zijn.
 • Als de btw op de factuur meer dan € 2.495 bedraagt, kun je de btw terugvragen maar moet je vier jaar na aanschaf btw afdragen over de opbrengst. Naar schatting moet je ongeveer € 15 per kWh opslagcapaciteit van de thuisbatterij afdragen.

Ben ik ondernemer voor de btw?

Heb je een thuisaccu en een dynamisch energiecontract, dan ben je altijd een ondernemer in de ogen van de Belastingdienst. Je bent een btw-ondernemer als je regelmatig goederen of diensten levert. Met een thuisaccu en een dynamisch energiecontract ben je aan het ‘handelen’ met de energiemarkt.

Zo hebben veel thuisaccu’s software waarbij de stroom met een lage stroomprijs ingekocht wordt en de stroomprijs met een hoge stroomprijs verkocht of gebruikt wordt. In theorie doe je als ondernemer ieder kwartaal btw-aangifte. Gelukkig is het mogelijk om een ontheffing aan te vragen.

Geen ondernemer = geen btw teruggave

Ben je alleen ‘ondernemer’ omdat je handelt met stroom door een thuisaccu, en denk je minder dan € 1.800 aan ‘omzet’ te maken? Dan ben je niet verplicht om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel als ondernemer en krijg je een automatische ontheffing.

Let op: Meld je je niet aan als ondernemer, dan kun je ook niet de btw terugvragen over de aanschaf en installatie van een thuisaccu.

btw teruggave thuisbatterij

Hoe btw van thuisaccu terugvragen?

Je kunt de btw-teruggave van een thuisaccu zelf regelen. De btw van thuisaccu terugvragen doe je aan de hand van de volgende 4 stappen.

 1. Thuisaccu plaatsen en factuur ontvangen;
 2. Btw teruggave thuisaccu formulier invullen;
 3. Dynamisch energiecontract afsluiten;
 4. Btw aangifte bij de Belastingdienst doen;
 5. In jaar van aankoop btw aangifte doen.

1. Thuisaccu plaatsen en factuur ontvangen

Laat je een thuisaccu plaatsen, dan krijg je na de installatie een factuur van de specialist. Deze factuur heb je nodig om de btw-teruggave in te vullen en de btw van je thuisaccu terug te krijgen.

2. Formulier ‘Melding omzetbelasting kleineondernemersregeling’ invullen

Formeel gezien ben je een ondernemer vanaf het moment dat je handelt met stroom, dit is vanaf de installatiedatum. Om btw terug te vragen, moet je jezelf als ondernemer aanmelden bij de Belastingdienst (energierekening moet wel op jouw naam staan).

Op het formulier 'Melding omzetbelasting kleineondernemersregeling' vul je diverse gegevens in (naam, adres waar de thuisaccu is geplaatst, telefoonnummer, burgerservicenummer, factuurdatum en correspondentieadres). Daarnaast kruis je aan of je mee wilt doen met de KOR (kleine ondernemersregeling). Als je meedoet met de KOR hoef je geen btw af te dragen en slechts eenmaal aangifte te doen.

Let op: Het aanmeldformulier moet uiterlijk 4 weken voor de ingangsdatum waarin je de KOR wilt laten ingaan, door de belastingdienst zijn ontvangen en je kunt dan 3 jaar geen btw terugvragen of verrekenen.

3. Dynamisch energiecontract afsluiten

Om daadwerkelijk te kunnen ‘handelen’ met energie, heb je een dynamisch energiecontract nodig. Heb je nog geen dynamisch energiecontract, dan moet je dus eerst een energiecontract afsluiten.

Heb je al eerder btw terug gekregen op zonnepanelen, zorg dan dat je een energiecontract afsluit op de naam van je partner. Let dan op dat je ook de btw-teruggave van de thuisaccu invult op de naam van je partner.

4. Btw-aangifte bij de Belastingdienst doen

Wil je de btw over de thuisaccu terugvragen, dan moet je dit bedrag terugvragen in het jaar van de aankoop. Nu je ondernemer bent, moet je ook elk kwartaal digitaal btw-aangifte doen, tot je van de Belastingdienst een ontheffing ontvangt (je kunt hier al in het formulier in stap 1 om vragen).

5. 21% btw van je thuisaccu terugkrijgen

Vaak binnen 6 tot 8 maanden krijg je 21% btw over je thuisbatterij teruggestort op je bankrekening. Heb je een bedrijf ingeschakeld voor de aanvraag? Let dan op: zo’n bedrijf rekent een vergoeding voor het hele proces en kan per specialist verschillen.

Thuisaccu laten plaatsen incl. btw-teruggave?
Gratis thuisaccu offertes

Thuisaccu en KOR

Als ondernemer moet je ieder kwartaal btw-aangifte doen. Maar als particulier kun je gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR) als je een thuisaccu koopt. De kleine ondernemersregeling betekent dat je geen omzetbelasting betaalt (btw afdraagt) aan de Belastingdienst. Je komt hiervoor in aanmerking als je omzet minder dan € 20.000 per jaar is. Houd er rekening mee dat je deelname aan de KOR pas na 3 jaar kunt stoppen.

Soms ontvang je na die eerste aangifte nog een tweede aangifte van de Belastingdienst. Het is belangrijk dat je die ook nog invult, anders krijg je een boete.

Wanneer meedoen met KOR?

 • Voordelen: geen kwartaal aangifte doen.
 • Nadelen: deelname duurt minstens 3 jaar.
 • Als je niet de komende 3 jaar als ondernemer wilt starten.
 • Als je niet binnen 3 jaar een nieuwe thuisaccu koopt en plaatst.
 • Als je omzet als ondernemer minder is dan € 20.000 per jaar.

Wat als ik niet meedoe aan de KOR?

 • Voordelen: btw voor onderhoud, reparatie of vervanging van je thuisaccu kan je verrekenen met de btw die je moet betalen.
 • Nadelen: kwartaal aangifte doen (of jaarlijks).

Als je geen gebruik maakt van de kleine ondernemersregeling, ziet de Belastingdienst je als gewone ondernemer. Dit betekent: ieder kwartaal btw-aangifte doen. Wil je niet ieder kwartaal aangifte doen? Dan kan je ook een verzoek indienen om eenmaal per jaar aangifte te doen.

Wat als ik al ondernemer ben?
Ben je al ondernemer voordat je de thuisaccu aanschaft? Dan gelden de normale btw-regels. Installeer je een thuisaccu in je privé woning, dan kan je de btw terugvragen.

Woon jij samen en is een van jullie ondernemer? Als niet-ondernemer kan je makkelijker btw terugvragen.

Hoe lang duurt btw teruggave thuisaccu?

Hoe lang duurt het voordat je de btw terugbetaald krijgt van de Belastingdienst? Dit is afhankelijk van wanneer je de thuisaccu btw-aangifte hebt gedaan. Meestal duurt de btw-teruggave van thuisaccu circa 6-8 weken na het indienen van de aangifte.

 • 1e kwartaal: Aangifte ingediend in april = btw terug in mei/juni
 • 2e kwartaal: Aangifte ingediend in juli = btw terug in augustus/september
 • 3e kwartaal: Aangifte ingediend in oktober = btw terug in november/december
 • 4e kwartaal: Aangifte ingediend in januari = btw terug in februari/maart
btw aangifte thuisaccu
Het is belangrijk om ieder kwartaal btw-aangifte te doen. Doe je jouw aangifte niet of te laat, dan riskeer je een boete en een geschatte aanslag.

Afmelden voor de btw-teruggave thuisaccu?

Heb je je aangemeld voor de kleineondernemersregeling, dan duurt deze minstens 3 jaar. Je kunt je alleen op 2 momenten afmelden voor de KOR en dit kan alleen via het afmeldformulier van de Belastingdienst.

Komt je omzet elk jaar boven de € 20.000

Komt je omzet boven de € 20.000 in één kalenderjaar? Dan moet je je verplicht afmelden voor de KOR. Vanaf dat moment valt de thuisaccu niet langer onder de vrijstelling, inclusief het teveel waarmee je de grens overschrijdt. Stuur het afmeldformulier direct in na het overschrijden van de omzetgrens en vul bij 'beëindigingsdatum' de datum van deze overschrijding in.

Voorbeeld:

In 2023 maak je gebruik van de KOR. Op 15 september was de omzet € 19.750. Een dag later ontvang je een voorschot van € 500 voor een nieuwe opdracht. Hiermee komt de omzet boven de € 20.000 en vervalt de vrijstelling. Vanaf 16 september pas je de normale btw-regels toe en het voorschot van € 500 is volledig belast met btw. Laat de Belastingdienst via het afmeldformulier weten dat je per 16 september geen gebruik meer maakt van de KOR.

Is je omzet elk jaar € 20.000 of minder?

Dan geldt je deelname aan de KOR voor minstens 3 jaar. Na die 3 jaar mag je je afmelden. Dit kan alleen met ingang van de 1e dag van je aangiftetijdvak. Vul die datum in op het afmeldformulier. Vanaf die datum valt je thuisaccu niet langer onder de vrijstelling.

Houd rekening met de verwerkingstijd:

De Belastingdienst heeft 4 weken nodig om je afmeldformulier te verwerken. Stuur het formulier daarom uiterlijk 4 weken voordat je de afmelding wilt laten ingaan.

Wat gebeurt er nadat je je hebt afgemeld?

Binnen 15 dagen na je afmelding ontvang je een bevestiging. Als je afmelding is verwerkt, krijg je binnen 6 weken een brief met de datum waarop je deelname aan de KOR is beëindigd.

Let op: Heb je je afgemeld? Dan kun je je pas na 3 jaar weer aanmelden voor de KOR.

Zonnepanelen met een thuisaccu

Heb je nog geen zonnepanelen, maar overweeg je wel om een thuisaccu te nemen? Dan is het zeker interessant om een combinatie van zonnepanelen met een thuisaccu te overwegen. De thuisaccu hoeft namelijk niet bij een lage stroomprijs energie in te kopen, maar kan het overschot van stroom wel bij een hoge stroomprijs verkopen.

Andere voordelen zijn:

 • Door zowel btw terug te vragen voor zonnepanelen én een thuisaccu, kun je dubbel besparen op de aanschafkosten.
 • Door tegelijk zonnepanelen en een thuisaccu te laten plaatsen, kun je besparen op de installatiekosten.
 • Je bent onafhankelijk van het stroomnet en kun je zelf je opgewekte stroom gebruiken. Ook blijven je apparaten en verlichting gewoon werken tijdens een stroomstoring.
 • Je bespaart enorm op je energierekening en kunt extra besparen als je een warmtepomp laat installeren, waardoor je geen gas meer nodig hebt en je je huis energieneutraal kunt maken.

Veelgestelde vragen over thuisaccu zonder btw

Thuisaccu laten plaatsen + advies van een specialist?

Btw teruggave thuisaccu 2024
 • 127 aangesloten thuisaccu specialisten.
 • Vergelijk bedrijven die plaatsen in jouw gemeente.
 • Offertes zijn geheel gratis & vrijblijvend.
 • Altijd inclusief advies & hulp bij subsidie aanvragen & andere regelingen.