Meerderheid Nederlanders denkt dat zonnepanelen nog altijd rendabel zijn

Meerderheid Nederlanders denkt dat zonnepanelen nog altijd rendabel zijn
Marvin Grouw
Content Manager
3 minuten

AMERSFOORT - Door de invoering van terugleverkosten en het naderende einde van de salderingsregeling, heeft de zonnepanelenbranche een flinke knauw gekregen. Desondanks zijn bijna twee op de drie Nederlanders van mening dat zonnepanelen nog altijd een rendabele investering zijn. Dat blijkt uit onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster onder 1000 Nederlanders.

Vooral mensen die al zonnepanelen hebben maken zich niet zo’n zorgen over het rendement. Maar liefst 87 procent van de paneeleigenaren beschouwt hun investering nog steeds als een financieel verstandige. Wie (nog) niet over zonnepanelen beschikt, denkt daar echter vaak anders over. Van deze groep verwacht meer dan de helft dat zonnepanelen niet meer uit kunnen.

in hoeverre denken Nederlanders dat zonnepanelen nog rendabel zijn

Bron: Slimster - Integreren - Afbeelding downloaden - Gecreëerd met Datawrapper

4 op 10 woningeigenaren zonder panelen wil ze alsnog

Inmiddels heeft één op de drie woningen in Nederland zonnepanelen. Van de woningeigenaren die ze nog niet hebben, verwacht bijna 40 procent ze alsnog aan te schaffen. Het grootste deel daarvan wil dit na dit jaar doen. Daarmee lijkt de animo voor zonnepanelen onder woningeigenaren licht gedaald te zijn ten opzichte van begin 2023. Uit onderzoek van het CBS bleek destijds nog dat ruim de helft van de Nederlanders met een eengezinskoopwoning van plan was binnen twee jaar zonnepanelen te kopen.

onderzoek koopintentie zonnepanelen

Bron: Slimster - Integreren - Afbeelding downloaden - Gecreëerd met Datawrapper

Kunnen zonnepanelen nog uit?

Hoewel er dus minder interesse is in zonnepanelen, vormen ze volgens Slimster nog altijd een goede investering. Zo zijn ze het afgelopen jaar aanzienlijk goedkoper geworden. “Bovendien is er één aspect van zonnepanelen dat altijd hetzelfde zal blijven”, zegt Marco Schuurman van Slimster. “Dat is het feit dat je een deel van je zonnestroom - in veel gevallen zo’n 30 procent - direct in huis verbruikt. Dat deel bespaar je dus altijd aan energiekosten ten opzichte van iemand zonder zonnepanelen. Ongeacht terugleverkosten, ongeacht wel of niet salderen.”

De terugverdientijd van zonnepanelen in drie scenario’s

Scenario 1: geen terugleververgoeding

In dit scenario is het enige rendement van je zonnepanelen het gedeelte dat je direct in huis verbruikt. In dat geval bespaar je - uitgaande van een stroomtarief van €0,30/kWh, 3500 kWh productie en 30% zelfconsumptie - 315 euro per jaar.

Terugverdientijd: 13,3 jaar

Scenario 2: terugleververgoeding à 80% van kale tarief

Aannemelijker is echter dat je ook voor de stroom die je terugkrijgt gewoon een vergoeding ontvangt. In het vorige voorstel voor het afbouwen van de salderingsregeling was dit 80% van het kale leveringstarief. Bij een stroomprijs van €0,30/kWh is het kale tarief €0,17, aangezien de energiebelasting €0,13 is. De terugleververgoeding zou dan dus 0,17 x 0,8 = €0,136 zijn. Dit tarief geldt dan voor de 70% van je zonnestroom die je teruglevert, oftewel 2450 kWh. Dat levert een extra besparing op van 333 euro op.

Terugverdientijd: 6,5 jaar

Scenario 3: terugleververgoeding van €0,05/kWh

Een ander scenario is dat energieleveranciers zelf hun terugleververgoeding mogen bepalen. Dat mag nu al voor de teruggeleverde stroom die buiten de salderingsregeling valt (wanneer je op jaarbasis meer opwekt dan verbruikt). De meeste leveranciers hanteren hiervoor momenteel een bedrag van €0,05/kWh. In dat geval zou de aanvullende besparing, bovenop de besparing door zelfconsumptie, 123 euro zijn.

Terugverdientijd: 9,6 jaar

Meerderheid Nederlanders denkt dat zonnepanelen nog altijd rendabel zijn

Schuurman rekent voor wat de impact van dit zelfverbruik is. “We gaan uit van een set van tien zonnepanelen die je momenteel koopt voor zo’n 4200 euro. Daarmee wek je zo’n 3500 kWh op, waarvan je dus 1050 kWh direct in huis verbruikt. Ga je uit van een energietarief van 30 cent per kWh, dan bespaar je op die manier al 315 euro per jaar. Oftewel: een terugverdientijd van 13 jaar, alleen al door de 30 procent die je zelf gebruikt. Afhankelijk van hoeveel je na het stoppen van de salderingsregeling nog voor de rest van je zonnestroom krijgt, zal de daadwerkelijke terugverdientijd ergens tussen de 6,5 en 9,6 jaar liggen.”