• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 157.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Spouwmuurisolatie kosten

Wat kost spouwmuurisolatie?

Ga naar
Minimale kosten € 1.000,- Maximale kosten € 2.500,- Gemiddeld Gemiddelde kosten € 1.750,-
Prijsindicatie spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie is een rendabele manier van isoleren. Er wordt een isolatielaag aangebracht tussen de binnenmuur en buitenmuur (de spouw). Zo houd je de warmte in huis vast en blijft de kou buiten (of het blijft binnen koel in de hete zomer). Wat kost spouwmuurisolatie en wat levert het je op?

Voordelen spouwmuurisolatie

 • Meest rendabele isolatie
 • Gemiddeld in 3-5 jaar terugverdiend
 • Geen stof of rommel in huis
 • Binnen 1 dag uitgevoerd
 • 10-15 jaar garantie op montage

Nadelen spouwmuurisolatie

 • Niet altijd mogelijk
 • Inspectie van spouwmuren nodig

Wat kost spouwmuurisolatie?

Soort isolatie
Prijs
Offerte
Spouwmuurisolatie € 20 per m2

We kunnen een indicatie geven van de spouwmuurisolatie prijs per m2. Uiteraard is het totaalbedrag afhankelijk van je woning en oppervlak van je (spouw)muren.

Soort woning
Prijs*
Besparing per jaar**
Tussenwoning € 1.000

€ 260

Hoekwoning € 1.800

€ 450

Vrijstaande woning € 2.500

€ 700

*Gemiddelde prijsindicatie van spouwmuurisolatie gemiddelde woning.
**Indicatie van jaarlijkse besparing.

Spouwmuurisolatie is een rendabele manier om jouw woning te isoleren. Gemiddeld verdien je de investering van spouwmuurisolatie in 3-5 jaar terug. De exacte terugverdientijd bij jouw woning is afhankelijk van je eigen stookgedrag en situatie.

Spouwmuur isoleren?
spouwmuur naisoleren

Hoe weet ik of ik spouwmuurisolatie nodig heb?

 • Is je woning gebouwd tussen 1920 en 1976?
  Deze woningen werden gebouwd met ongeïsoleerde spouwmuren. Woningen voor 1920 hadden geen spouwmuur, huizen na 1976 werden standaard gebouwd met spouwmuurisolatie.
 • Zijn je muren meer dan 24 cm dik?
  Dan kan je spouwmuren hebben. Zijn je muren dunner, dan zitten er waarschijnlijk geen spouwmuren in je woning.

Prijsopbouw spouwmuur isoleren

Spouwmuur isolatiemateriaal kiezen

Er zijn verschillende opties bij een spouwmuurisolatie. Wat is de beste spouwmuurisolatie voor jou? Spouwvullingsmateriaal moet ook aan een aantal voorwaarden voldoen van de overheid. Op basis van deze technische eisen worden vaak de volgende materialen gebruikt:

Soorten
Prijs*
Kierafdichting
Brandvertragend
Eco
Geluiddemping
Spouwbreedte
EPS Parels € 10 ± ± Ja ± Smal/breed
Glaswol € 8 Ja Ja Ja Ja Breed
Steenwol € 10 Ja Ja Ja Beste optie Breed
PUR Schuim € 20 Ja ± Nee ± Smal/breed

*Prijsindicatie exclusief isoleren.

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

 1. Inspectie van spouwmuur
 2. Spouwmuur isoleren / naïsoleren
spouwmuur isoleren

Inspectie van de spouwmuur

Voor de spouwmuurisolatie is eerst een inspectie noodzakelijk. Een expert voert een endoscopisch onderzoek uit om vast te stellen in welke staat de spouwmuur verkeert en welk materiaal het meest geschikt is.

Veelvoorkomende vragen van spouwmuur inspectie

Van 1920 tot en met 1976 werden woningen wel met een spouwmuur gebouwd, maar werden de spouwmuren niet geïsoleerd. In bepaalde gevallen is er nooit spouwisolatie toegevoegd en is het nodig om de spouwmuur volledig te isoleren.

Is de spouwmuur van woningen tussen 1920 en 1976 al eens geïsoleerd, maar is dit slechts gedeeltelijk gedaan of niet goed? Dan is een naïsolatie nodig. De buitenmuur moet dan wel in goede staat zijn en niet afgewerkt zijn met een dampdichte laag (anders kunnen er vochtproblemen ontstaan).

Zijn de spouwmuren al eens geïsoleerd, maar heb je last van vochtproblemen of tocht? Spouwmuurisolatie uit de jaren 80 kan deze problemen veroorzaken. Door de oude spouwmuurisolatie te verwijderen, voorkom je onnodig energieverlies en ga je (nieuwe) vochtproblemen tegen. Oude spouwmuurisolatie verwijderen brengt uiteraard extra kosten met zich mee. 

De spouw moet vrij zijn van puin of cementresten (cementbaarden), anders kunnen er koudebruggen ontstaan. Dit kan weer leiden tot vochtproblemen. Vaak is het goed mogelijk een vervuilde spouw te reinigen. Laat dit goed onderzoeken door een expert.

In veel woningen vindt de ventilatie van de kruipruimte plaats via de spouwmuur. Na een spouwmuurisolatie is dit niet meer mogelijk. Het isolatiebedrijf moet dan nieuwe ventilatiekanalen maken voor de kruipruimte om te voorkomen dat vocht en schadelijke stoffen naar de woning lekken.

Er kunnen vleermuizen wonen of slapen in jouw spouwmuren. Vleermuizen zijn een beschermde diersoort en je mag een spouwmuur met vleermuizen dus niet zomaar vullen. In de Wet natuurbescherming staat dat je een ontheffing nodig hebt. Deze ontheffing vraag je aan bij de provincie. Voordat je een ontheffing kunt aanvragen, moet je onderzoek laten doen door een deskundige. Houd rekening met extra tijd voordat je de spouw kunt isoleren.

Spouwmuur laten isoleren door specialist

Isolatiemateriaal wordt van buitenaf in de muur gespoten:

 1. Gaten boren in voegen buitenmuur (aantal gaten en grootte afhankelijk van isolatiemateriaal)
 2. Materiaal met spuitpistool in de spouw spuiten
 3. Gaten afdichten na vullen spouw

Het is belangrijk dat de spouwmuur op de juiste manier geïsoleerd wordt. Schakel daarom de hulp in van een ervaren en betrouwbare specialist, bij voorkeur een gecertificeerde (SKG-IKOB) vakman. Deze vakman weet precies welk materiaal het beste is voor jou en op welke manier hij het beste de spouwmuur kan naïsoleren.

Waar let de specialist op bij isoleren?

 • Koudebruggen
  Een koudebrug onststaat op de plek waar het isolatiemateriaal wordt onderbroken. Warmte gaat hier sneller de woning uit en vocht kan gaan condenseren.
 • Extra isolatie
  Laat je jouw spouwmuur naïsoleren, dan kunnen er vochtproblemen ontstaan. Een bouwfysicus kan berekenen of naïsolatie in jouw woning voor problemen leidt.
 • Ventilatie
  De natuurlijke ventilatie in je woning neemt af, naarmate de isolatie in je woning verbetert. De specialist kan je adviseren over mogelijkheden om je woning te ventileren.
 • Luchtvochtigheid
  De specialist controleert of er vochtplekken aanwezig zijn, dit wijst dan namelijk vaak op lekkages. Isolatiemateriaal dat vochtig wordt verliest zijn isolatiewaarde. Het is dan noodzakelijk om eerst de lekkages op te lossen.
Spouwmuurisolatie is niet mogelijk: wat nu? Heb je geen spouwmuur of is spouwmuurisolatie om een andere reden niet mogelijk? Dan kun je altijd je gevel isoleren.

Alles over gevel isoleren?

isoleren spouwmuur

Combineer met andere isolatievormen

Wil je in de toekomst jouw woning nog beter isoleren? Het kan goedkoper en gunstiger zijn om direct met je spouwmuurisolatie ook een vloerisolatie of dakisolatie uit te voeren. De specialist hoeft dan maar eenmaal voorrijkosten te rekenen, waardoor de totaalprijs lager uitvalt dan wanneer je 2 losse klussen laat uitvoeren.

Geen vergunning nodig voor spouwmuurisolatie Voor het isoleren van je spouwmuur heb je geen vergunning nodig, er verandert namelijk niets aan het uiterlijk en de constructie van je huis.

Bespaar op voorrijkosten van isolatiebedrijf

Een spouwmuurisolatie is altijd een investering. Bespaar daarom eenvoudig op de kosten door offertes te vergelijken. Bij Slimster kom je enkel in contact met isolatiebedrijven die in jouw regio actief zijn. Zo houd je altijd de voorrijkosten in de hand.

Beste deal vinden voor spouwmuurisolatie

Wil je jouw spouwmuur naïsoleren of is een volledige isolatie nodig? Vraag dan gratis en vrijblijvend spouwmuurisolatie offertes aan bij Slimster. Je komt in contact met maximaal 5 isolatiebedrijven die in jouw regio werken. Je ontvangt prijsoffertes van deze bedrijven en beslist zelf wie de beste deal heeft.

Direct ervaren spouwmuurisolatie bedrijven vergelijken

Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal