Hoeveel kan ik lenen?
Als je een lening wilt afsluiten voor een bepaald doel, is het natuurlijk belangrijk om te weten of dit doel haalbaar is. De hoogte van je leencapaciteit hangt af van verschillende factoren. Wil je weten hoe dit wordt berekend en waarop je leencapaciteit wordt berekend? Slimster legt het je uit.
Benieuwd hoeveel jij maximaal kan lenen? Hoeveel jij kan lenen hangt af van je persoonlijke situatie. Daarbij wordt gekeken naar de volgende factoren:
- Je verzamelinkomen (jouw inkomen + dat van je eventuele partner)
- Je gezinssituatie
- Je woonlasten
- Je overige financiële lasten
Leningen vergelijken
Onze tip: Vraag bij meerdere aanbieders lening offertes aan om alle leningen, rentes en voorwaarden te vergelijken. Zo bespaar jij het meest op jouw lening!
Hoeveel kan je lenen op basis van jouw verzamelinkomen?
Ook meteen de belangrijkste factor voor geld lenen: jullie inkomsten. Hoeveel komt er per maand binnen aan salarissen, vaste uitkeringen etc. En hoe zeker is die bron van inkomsten? Als je nog maar een week bij een werkgever aan het werk bent, is je inkomen een stuk onzekerder dan wanneer je al vijftien jaar in vaste loondienst bent. Afhankelijk van de zekerheid en de hoogte van je/jullie inkomen wordt een berekening gemaakt met wat er maximaal mogelijk is. Of dit bedrag ook daadwerkelijk is wat je kunt lenen, hangt van de overige factoren af.
Je gezinssituatie
Als je alleenstaand bent met een goed inkomen, heb je minder vaste lasten dan wanneer je een gezin te onderhouden hebt met twee kinderen. Kredietmaatschappijen beoordelen op basis van leennormen van de VFN welk leenbedrag voor jouw persoonlijke situatie haalbaar moet zijn.
Woonlasten en maximaal leenbedrag
Daarnaast spelen je huidige woonlasten een belangrijke rol bij het berekenen van je maximale leenbedrag. Als je een koopwoning of huurwoning hebt, dan betaal je daar een vast bedrag per maand voor. Daarnaast kent je woning nog meer vaste lasten, zoals je energierekening, verzekeringen etc. Dit bedrag wordt in mindering gebracht van de hoogte van je inkomen. Je hebt deze kosten namelijk iedere maand, en houdt daardoor dus minder over om van te leven.
Overige financiële verplichtingen
En uiteraard wordt er gekeken naar andere financiële verplichtingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan openstaande leningen bij andere kredietmaatschappijen, abonnementen etc. De kosten die je hieraan kwijt bent, worden net als bij je woonlasten van je inkomen afgetrokken om een juiste berekening te kunnen maken. Met bovenstaande informatie kunnen geldverstrekkers een berekening maken om te ontdekken wat je maximale leencapaciteit is.
Hoeveel kan ik lenen met een BKR codering?
Een codering bij het BKR krijg je op het moment dat je een bepaalde periode te laat bent met betalen van je leningen. Dit kan voorkomen als je bijvoorbeeld een paar maanden je telefoonrekening niet hebt kunnen betalen, of wanneer je een langere tijd een betaalachterstand op je persoonlijke lening of hypotheek hebt opgelopen.
Een codering krijg je in elk geval niet zo en weegt behoorlijk zwaar bij kredietmaatschappijen. Veel geldverstrekkers lenen geen geld uit aan mensen met een BKR-codering, of doen dit alleen tegen een hogere rente. Wil je weten hoeveel jij kan lenen met een BKR? Neem dan rechtstreeks contact op met je geldverstrekker.
Leen minder dan je maximaal mag lenen
Als je eenmaal weet wat je maximaal kan lenen, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je ook voor je maximale leenbedrag moet gaan. Het is verstandiger om daaronder te zitten, zodat je meer ruimte overhoud voor onvoorziene omstandigheden. Je kunt bijvoorbeeld zonder werk komen te zitten, of je auto moeten vervangen.
Bespaar op je maandlasten door leningen te vergelijken
Zeker weten dat je niet te veel betaald? Bij Slimster tonen wij je dagelijks de tarieven van betrouwbare geldverstrekkers. Wij tonen je alle prijzen gesorteerd van laag naar hoog. Zo weet je met één oogopslag bij welke kredietmaatschappij je het goedkoopste uit bent voor jouw persoonlijke lening of doorlopend krediet.