Hoe lang moet kit drogen?

Hoe lang moet kit drogen?

Norma
Product Specialist
3 minuten

Heb je net kitwerk laten uitvoeren en vraag jij je af hoe lang kitwerk moet drogen? De droogtijd van kitwerk hangt af van verschillende factoren. Hoe dik is je kitlaag? Wat is de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte? Op welke ondergrond is de kit aangebracht? Ook is het soort kit dat je gebruikt van invloed op de droogtijd.

  • Beschadigingen voorkomen
  • Voor optimale sterkte
  • Geen afbladderen van verf
droogtijd kit badkamer

Droogtijd soorten kit:

Elk soort kit heeft een andere droogtijd. Ook tussen merken kan de droogtijd verschillen. Kijk altijd op de verpakking van de kit die jij gebruikt.

Verschillende soorten kit:

Soort kit Droogtijd
Siliconenkit +/- 24 uur
Sanitairkit +/- 24 uur
Acrylaatkit +/- 24 uur
Montagekit +/- 48 uur
Voegkit ramen +/- 24 uur

De droogtijd van siliconenkit hangt af van het merk kit dat je gebruikt. Eerst droogt de buitenste laag op. De kit lijkt dan droog, maar is daaronder vloeibaar.

  • Na ongeveer 24 uur is de kit voldoende uitgehard om aan te raken.
  • Het duurt een week voordat siliconenkit helemaal is uitgehard.
droogtijd kit sanitair

Sanitairkit is een siliconenkit die je voor vochtige ruimtes gebruikt, zoals de badkamer, toilet en keuken. De droogtijden zijn bijna hetzelfde als die van siliconenkit, maar sanitairkit droogt over het algemeen iets sneller. Voor de droogtijd van kit in de badkamer is het slim te wachten met douchen tot 24 uur na het kitten.

clean
Met het schoonmaken van de kitrand moet je nog wat langer wachten. Geef de kit drie dagen de tijd om te drogen voordat je het aanraakt. Met een grondige schoonmaak wacht je nog langer: minimaal twee weken.

Wil je jouw badkamer niet zelf kitten? Laat het dan door een vakman doen. Krijg meer informatie over het kitten van de badkamer.

Beste kitter voor badkamer vinden?
Vind beste deal

Wil je kit overschilderen? Dan is het belangrijk dat het kitwerk droog genoeg is. Wanneer je te vroeg op kit gaat verven, bladdert de verf af. Wacht dus tot de kit is uitgehard. De ene acrylaatkit kun je al overschilderen na het aanbrengen, het andere pas na 24 uur.

Lees over de droogtijd van jouw kit op de verpakking. Voor de meeste acrylaatkit geldt een droogtijd van 24 uur.

Wil je het kitten van de muur niet zelf doen? Een vakman is hierin gespecialiseerd. Het strak afwerken van de naden zorgt voor een mooi resultaat. Krijg meer informatie over het kitten van de muur.

Beste kitter vinden om jouw muur af te werken?
Vind de beste deal

Met montagekit kun je allerlei materialen op verschillende ondergronden plakken. Op de verpakking lees je voor welke montage jouw kit geschikt is. Montagekit plakt bijna meteen na het aanbrengen. Het duurt minimaal 48 uur voordat montagekit de eindsterkte heeft bereikt, tenzij anders vermeld op de verpakking.

droogtijd kit ramen

Voor het afkitten van ramen gebruik je UV-bestendige voegkit. Deze kit verkleurt niet door UV-straling en hecht goed op glas. Laat deze voegkit voor ramen minimaal 24 uur drogen.

Wil je jouw ramen niet zelf kitten? Laat het dan door een vakman doen. Krijg meer informatie over het kitten van de glas.

Beste kitter voor glaswerk vinden?
Vind de beste deal
lightbulb
In de meeste gevallen is kitwerk na 24 uur droog genoeg voor verdere behandeling of aanraking.

5 tips voor een snelle kit droogtijd

Wat de droogtijd is van de kit die jij gebruikt, kun je het best lezen op de verpakking. Wil je dat de kit eerder droog is, dan kun je de omstandigheden beïnvloeden:

  • Gebruik een droogmiddel
  • Maak je kitlaag dunner door het teveel aan kit te verwijderen
  • Zorg voor een goede ventilatie van de ruimte
  • Zet een ventilator in de ruimte
  • Föhn de kit op een lage temperatuur en op een afstand van 30 centimeter
error
Het verhogen van de temperatuur in de ruimte is geen goede manier om kitwerk te laten drogen. Je hebt hiermee kans dat er scheuren in je kitwerk komt. Dat is zonde!