Muur kitten voor schilderen

Pascal van de Beek
Product Specialist
4 minuten

Heb je last van kieren en scheuren in je stucwerk? Wil je de geschilderde of behangen muren netjes afwerken? Het afkitten van muren is onmisbaar bij een strakke afwerking.

Wanneer muren kitten?

  • Naden en hoeken kitten voor schilderwerk
  • Afkitten van (renovlies) behang

Muur kitten voor of na schilderen?

Voor veel mensen is onduidelijk in welke volgorde ze een muur schilderen. Ga je een muur schilderen, dan wil je een zo goed mogelijk eindresultaat. Het afkitten van naden en hoeken draagt bij aan een goed resultaat. Je wilt dus eerst de muur kitten en daarna gaan schilderen. De ondergrond van de muur doet er in dit geval niet toe.

Muur kitten na stucen

Moet je dan niet een muur kitten na het stucen? Het kan, maar een gestucte muur wil je alleen kitten als je er een verflaag over gaat aanbrengen. Je kit niet zozeer ná het stucen, maar vóór het schilderen.

Muur kitten na renovlies behang

Heb je renovlies behang op je muur? Na het behang plakken wil je het renovlies schilderen. Voordat je gaat schilderen, wil je de naden en hoeken afkitten. Zo krijg je na het sausen van renovlies een extra strak en naadloos resultaat.

Zelf muur kitten of laten doen?

Als je handig bent kun je zelf een muur kitten. Dit is vooral handig als je zelf gaat schilderen of behangen. Ga je zelf muren kitten? Zorg dan dat je de acrylaakit dun aanbrengt over een halve meter. Vervolgens kun je met een natte vinger (zonder seep!) de kit gladstrijken.

Wanneer kun je beter wel een vakman inschakelen voor het kitwerk?

  • Je bent zelf niet handig
  • De muur is niet recht of vlak
  • Het gaat om meerdere muren of een hele woning
Ervaren kitter inschakelen?
Gratis offertes
muur kitten

Muur kitten voor schilderen

Wil je jouw muren schilderen, maar weet je niet hoe je een strakke lijn krijgt langs het plafond? Vooral als je de muur in een kleur wilt verven, is een strakke lijn belangrijk. Veel mensen gebruiken schilderstape, maar krijgen dan alsnog geen strakke lijn. Je kunt de overgangsnaden of aansluitnaden afkitten voor een mooi eindresultaat:

  • Naden tussen muur en plafond kitten
  • Naden tussen muur en muur kitten
  • Naden tussen plinten en muur kitten
  • Naden tussen kozijn en muur kitten

Je kunt dit zelf doen, maar een vakman heeft hier veel meer ervaring mee. Laat je je muren schilderen door een vakman? Dan zit het strak afwerken van de naden uiteraard bij de offerte inbegrepen. Naden en hoeken kitten gebeurt met acrylaatkit. Deze kit is overschilderbaar, waardoor je eenvoudig de muur kunt schilderen na het kitten.

scheuren stucwerk kitten

Scheuren in stucwerk kitten

Ga je het stucwerk op de muren schilderen? De stukadoor heeft de overgang tussen muur en plafond waarschijnlijk ingesneden om een rechte breuklijn te forceren. Zo wordt scheurvorming voorkomen. Deze lijn tussen muur en plafond afkitten zorgt voor een strakke uitstraling. Hiervoor wordt acrylaatkit gebruikt. Acrylaatkit wordt ook wel schilderskit genoemd, omdat het overschilderbaar is.

Wil je ook (grote) scheuren in stucwerk reparen? Scheuren in stucwerk repareren met kit haalt weinig uit. Voor scheuren en (boor)gaten kun je het beste gebruikmaken van plamuur of vulmiddel. Zitten er grote scheuren in de muur? Dan kan je sowieso het best een vakman inschakelen.

Meer over scheuren repareren?
Stucwerk repareren

Weet je niet goed hoe je jouw gestucte muur kunt kitten, maar wil je wel zelf de muur sausen? Schakel dan voor het kitwerk de hulp in van een ervaren vakman en vraag gratis kitwerk offertes aan. Zo weet je zeker dat de basis van het schilderwerk goed is.

renovlies naden kitten

Renovlies naden kitten

Wil je renovlies behang op je muur voor een glad en naadloos resultaat? Laat je het renovlies aanbrengen door een vakman? Het afkitten van hoeken en naden is dan een onmisbare stap. Na het plakken van renovlies worden hoeken afgekit voor een strak resultaat, net als de aansluitingen met andere muren en plafond.

Zijn de overgangsnaden van behang erg zichtbaar? Een vakman kan er dan voor kiezen om deze naden weg te werken. Voor het kitten van de renovlies naden wordt wederom acrylaatkit gebruikt.

Als je het renovlies laat aanbrengen door een vakman, dan zit het kitwerk bij de prijs inbegrepen. Maar ga je zelf renovlies behangen? Dan moet je ook zelf kitten óf voor het kitwerk een vakman inschakelen.

Muren kitten door ervaren vakman?

Laat je jouw muren schilderen? Dan zit het kitwerk doorgaans bij de prijs inbegrepen. Maar ga je zelf aan de slag, dan hoort daar ook het afkitten van muren bij. Wil je zeker weten dat het muren kitten goed gebeurt? Dan kun je voor deze klus een kitter inschakelen. Dit is vooral aan te raden als je meerdere muren moet kitten. Wil je een kitter inhuren? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij Slimster en kom in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Zo vind je eenvoudig de beste deal voor jou.

Direct ervaren kitters vergelijken
Gratis kitwerk offertes

Liever de hele klus aan een vakman overlaten?

Gratis schilder offertes aanvragen
Gratis renovlies offertes aanvragen Vind beste deal