• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 163.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
Wat zijn de beste mondkapjes?
Ga naar

Wat zijn de beste mondkapjes? (update)

Aangepaste blog naar aanleiding van Coronavirus Onze blog over de beste mondkapjes wordt wegens het coronavirus ineens veel bezocht. Om aan alle vraag zo goed mogelijk te voldoen updaten wij deze pagina continue met de laatste informatie over het gebruik van mondkapjes tegen het opkomende virus.

Waar beste mondkapje kopen tegen coronavirus?

Wij merken dat het aanbod maar ook de prijzen van mondkapjes momenteel sterk wisselen. Zodra er voorraad is raakt deze snel uitverkocht. Wij merken dat Bol.com dankzij de vele aangesloten webshops momenteel het beste aanbod heeft. Gebruik dan ook de productfilters bij Bol.com om de juiste mondkapjes te selecteren of gebruik onze buttons:

 • Beschermingsklasse: minimaal FFP2
 • Stoffilter keuring: minimaal P2
 • Slimster tip: Let goed op bulkverpakkingen = lagere stuksprijs.
Foto Type Prijs Check prijzen + voorraad:
Beste FFP3 mondkapje

FFP3

€€
Beste FFP2 mondkapje FFP2 €€
Beste FFP1 medisch mondkapje FFP1

Lees meer over de mondkapjes

Wat is het beste beste mondkapje tegen corona? Er zijn verschillende experts met verschillende beweringen over de bescherming van mondkapjes. Zo zeggen het RIVM en het Rode Kruis: "Voor de gemiddelde gezonde Nederlander is een mondkapje niet nodig. Het zorgt voor schijnveiligheid". Echter zijn zorginstellingen verplicht om een mondkapje te dragen die werken met geïnfecteerde mensen, omdat zij immers dicht bij patiënten staan.

Zolang mondkapjes op de juiste manier gedragen worden, is de kans op besmetting het kleinst:

 • Draag het mondkapje goed over de neus en de mond;
 • Ververs regelmatig mondkapjes;
 • Pak mondkapjes nooit vast aan de buitenkant.

We hebben daarom gekeken naar de beste mondkapjes tegen virussen in mate van bescherming, filtering en pasvorm (waarbij het dus nog maar de vraag is of deze daadwerkelijk beschermen tegen het coronavirus).

Onze beoordeling concludeert dat de beste mondkapjes de FFP3 mondkapjes van het merk '3M' zijn. Vaak heeft het mondmasker een extra FFP3 filter en een goede pasvorm die de mond en neus goed afsluit, waardoor dit de beste bescherming biedt voor de meeste mensen op dit moment.

Tips tegen besmetting coronavirus

 • Vermijd contact met besmette mensen
 • Regelmatig handen wassen met desinfecterende handzeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg in de prullenbak
 • Draag een mondkapje binnen 2 meter van besmette personen
Beperkte voorraad door coronavirus Vanwege de uitbraak van het corona virus klopt de voorraad bij veel winkels niet. Wil je dus een mondkapje kopen? Informeer eerst naar de voorraad, voordat je naar de winkel gaat of via een webshop besteld.

Werken mondkapjes tegen virussen?

FFP2 en FFP3 mondkapjes werken tegen het coronavirus. Het is belangrijk dat je op de typenummers let tijdens het kopen van mondkapjes.

Het coronavirus heeft Nederland inmiddels bereikt en op 28 februari is bij een 2e slachtoffer de ziekte vastgesteld. Het is daarom belangrijk om maatregelen te nemen om verdere verspreiding te voorkomen. Het coronavirus wordt namelijk overgedragen van mens-op-mens en van dier-op-mens. Vaak wordt een virus overdragen via de lucht, door het inademen van ziektekiemen.

Algemene vragen over het coronavirus

Het coronavirus is een variant van de virussen; SARS en MERS en lijkt daardoor erg veel op de gewone griep. Na de tijdelijke naam; 2019-nCov heeft het virus de officiële naam gekregen: COVID-19.

Symptomen van het corona virus zijn:

 • Hoesten
 • Koorts
 • Longklachten
 • Kortademigheid

Ja. Pakketjes die besteld zijn uit China zijn niet besmet met het coronavirus. Echter hebben bedrijven uit China besloten om veel pakketjes niet te verzenden. Mocht deze wel verzonden worden, dan heeft deze een lange verzendtijd.

Laatste ontwikkelingen van het coronavirus

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het coronavirus? Dan adviseren we je om de volgende liveblogs te volgen:

Mondkapjes tegen fijnstof

Een mondkapje is een masker over je mond en neus en beschermt je tegen het teveel binnenkrijgen van schadelijke stoffen, zoals fijnstof, roetdeeltjes en zelfs pollen. Ook voorkomt het een verspreiding van bacteriën.

Wanneer is een mondkapje verplicht?

Het is niet verplicht om een stofmasker te dragen, maar het is wel aan te raden wanneer je aan de slag gaat met giftige stoffen. Veiligheid staat voorop! Voor stukadoors, schilders en andere vakmannen is het volgens de arbowet wel verplicht om een stofmasker te dragen bij blootstelling aan gevaarlijke stoffen, gassen of dampen. Ook voor asbest verwijderen is een stofmasker verplicht.

Welke type stofkapje zijn er?

FFP-type
Filter capaciteit*
Filterniveau
Toepassing
Stofmasker FFP1 (P1) 78% Beschermt tegen onschadelijke stoffen, zoals katoen- of houtdeeltjes. Schuren van hout (bijv. trap schuren)
Stofmasker FFP2 (P2) 92% Beschermt tegen irriterende stoffen, zoals metaaldeeltjes, glaswol of meelstof. Woning isoleren, Medisch
Stofmasker FFP3 (P3) 98% Beschermt tegen giftige stoffen, zoals steenwol, keramische vezels of bouwstof. Woning verbouwen, Medisch

* Gemiddelde capaciteit, afhankelijk van ventiel en vorm.

Elke stofmasker is geschikt voor de meeste toepassingen. Echter helpt een P1 stofmasker alleen tegen grove stofdeeltjes, terwijl een P3 fijnstofmasker helpt tegen bouwstof en andere giftige stoffen. Daarnaast beschermt een stofmasker met ventiel tot 15% meer dan een stofmasker zonder ventiel.

Waar kun je mondkapjes kopen?

Foto Type Prijs Check prijzen + voorraad:
Beste FFP3 mondkapje

FFP3

€€
Beste FFP2 mondkapje

FFP2

€€
Beste FFP1 medisch mondkapje

FFP1

FFP staat voor Filtering Facepiece Particals. Hierdoor wordt de manier aangeduid waarop de lucht gefilterd wordt. Hoe hoger de klasse, hoe beter het mondkapje filtert.
mondkapje met dampfilter

Tips voor het kopen van mondkapjes & stofkapje

 • Kies de juiste FFP-type afhankelijk per toepassing
 • Bekijk de bijsluiter van het stofmasker voor belangrijke informatie
 • Draag het stofmasker op de juiste wijze
 • Koop een stofmasker met ventiel voor de beste bescherming
 • Controleer het stofmasker door je hand op het filter te plaatsen
 • Gooi wegwerp mondkapjes weg na gebruik

Ben je van plan om je woning te verbouwen?

Was je benieuwd welk stofmasker / stofkapje het beste werkt omdat je binnenkort wilt verbouwen? Wil je het liever uitbesteden, zodat je geen zorgen hoeft te maken om stofmaskers? Via Slimster kom je eenvoudig in contact met vakmannen die je kunnen helpen om je woning te verbouwen. Vraag vrijblijvend offertes aan en kies het bedrijf met de beste deal.

Woning verbouwen?
Deel deze pagina