Zonnepanelen en brandgevaar: hoe zit dat?

Zonnepanelen en brandgevaar: hoe zit dat?
Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
2 minuten

De afgelopen jaren komt af en toe in het nieuws dat zonnepanelen in brand stonden. Hoe zit het precies met zonnepanelen en brandgevaar? We leggen je uit waarom je je geen zorgen hoeft te maken als je de zonnepanelen laat installeren door een expert.

Brand zonnepanelen is gevolg van gebrekkige installatie
Zet veiligheid en kwaliteit voorop bij zonnepanelen.

Brand door slechte installatie: oorzaak nummer 1

De hoofdoorzaak van brand bij zonnepanelen is een verkeerde installatie. Het installeren van zonnepanelen is een secuur werk: je werkt met elektra en te weinig verstand van zaken kan grote gevolgen hebben. Ga daarom alleen zelf aan de slag als je écht weet waar je verstand van hebt. Laat je de zonnepanelen installeren? Zorg dan dat je een ervaren vakman kiest, die werkzaam is bij een gecertificeerd bedrijf.

Wat gebeurt er precies bij brand in zonnepanelen? De zonnepanelen zelf zullen niet snel brand vatten, het gaat dan waarschijnlijk om de kabels en bedrading tussen de zonnepanelen en de omvormer.

Slim besparen op zonnepanelen is nooit verkeerd, zolang het geen bezuinigen wordt. Zorg dat de veiligheid altijd voorop staat. Een ervaren vakman houdt ook altijd rekening met zijn eigen veiligheid en de veiligheid van anderen.

Meer over zonnepanelen installeren?
Zonnepanelen installatie

Welke zonnepanelen zijn brandgevaarlijk?

Zonnepanelen zijn net zo brandgevaarlijk als de rest van je elektronische apparatuur in om om huis. Brand bij zonnepanelen vindt bijna altijd plaats door een foutieve montage en níet door de zonnepanelen zelf.

Kies je voor geïntegreerde zonnepanelen? Dan is een correcte installatie nog belangrijker, aangezien de zonnepanelen dichter op de isolatie liggen.

Hoe kan ik brand in zonnepanelen voorkomen?

Dit antwoord is simpel: laat de zonnepanelen installeren door een vakkundige installateur. Ga niet zelf aan de slag als je er geen verstand van hebt en verkies goedkoop niet boven kwaliteit. Dit betekent niet dat je altijd voor de duurdere optie moet gaan. Weet echter met wie je in zee gaat, ga bijvoorbeeld op zoek naar referenties.

Zonnepanelen laten installeren door vakkundige installateur

Zonnepanelen en brandgevaar: hoe zit dat?

Vraag gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan en kom in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. De vakmannen in ons Slimster netwerk zijn ervaren en vakkundig, waardoor je van een goede installatie verzekerd bent. Een extra voordeel van een vakman? Je krijgt garantie op de installatie.

Direct zonnepanelen installateurs vergelijken

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal