• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 155.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Mondkapje tegen fijnstof: welke zijn het beste?

Mondkapje tegen fijnstof: welke zijn het beste?

Ga je zelf aan de slag met roestvlekken verwijderen, verf verwijderen of je woning isoleren met PUR isolatie? In veel gevallen wordt er aangeraden om beschermende kleding te dragen, waaronder een veiligheidsmasker / stofkapje. Maar waar kun je veiligheidsmaskers kopen en welk mondkapje is goed voor fijn stof? Dat vertellen we je in deze blog.

Waar koop je mondkapjes?

Mondkapjes kun je bij vrijwel elke doe-het-zelfwinkel kopen. Vaak zijn het normale witte mondkapjes / stofkapjes met of zonder ventiel, maar er zijn ook mondkapjes met print of in kleur.

Mondkapje Type Prijs Kopen
FFP3 €17,50 Bekijken
FFP2 €15,35

* Vanaf-prijs mondkapje via externe partner, incl. btw.

Beperkte voorraad door coronavirus (COVID-19) Vanwege de uitbraak van het corona virus, of het Wuhanvirus, klopt de voorraad bij veel winkels niet. Wil je dus een mondkapje kopen? Informeer eerst naar de voorraad, voordat je naar de winkel gaat of via een webshop besteld.

Het coronavirus, of Wuhanvirus, is een variant van de virussen; SARS en MERS en lijkt daardoor erg veel op de gewone griep. Na de tijdelijke naam; 2019-nCov heeft het virus inmiddels de officiële naam gekregen: COVID-19.

Symptomen van het corona virus zijn:

 • Longklachten
 • Kortademigheid
 • Hoesten
 • Koorts

Het coronavirus (nCov-19) wordt overgedragen van mens-op-mens en van dier-op-mens. Vaak wordt een virus overdragen via de lucht, door het inademen van ziektekiemen. Om deze reden zie je veel mensen met een mondkapje lopen.

Vermijd contact met besmette mensen en houd minimaal 2 meter afstand. Door een FFP3 mondkapje aan te schaffen en te dragen, voorkom je ook besmetting van het corona virus (COVIS-19).

Ja. Pakketjes die besteld zijn op AliExpress, Miniinthebox of Wish zijn niet besmet met het coronavirus, aangezien het virus overgedragen wordt via mens & dier.

Wat doet een mondkapje?

Een mondkapje is een masker over je mond en neus en beschermt je tegen het teveel binnenkrijgen van schadelijke stoffen, zoals fijnstof, roetdeeltjes en zelfs pollen. Ook voorkomt het een verspreiding van bacteriën.

veiligheidsmasker

Wanneer is een mondkapje verplicht?

Het is niet verplicht om een stofmasker te dragen, maar het is wel aan te raden wanneer je aan de slag gaat met giftige stoffen. Veiligheid staat voorop! Voor stukadoors, schilders en andere vakmannen is het volgens de arbowet wel verplicht om een stofmasker te dragen bij blootstelling aan gevaarlijke stoffen, gassen of dampen. Ook voor asbest verwijderen is een stofmasker verplicht.

Welke type stofkapje zijn er?

FFP-type Filtercapaciteit* Filterniveau Toepassing
Stofmasker FFP1 (P1) 78% Beschermt tegen onschadelijke stoffen, zoals katoen- of houtdeeltjes. Schuren van hout (bijv. trap schuren)
Stofmasker FFP2 (P2) 92% Beschermt tegen irriterende stoffen, zoals metaaldeeltjes, glaswol of meelstof. Woning isoleren
Stofmasker FFP3 (P3) 98% Beschermt tegen giftige stoffen, zoals steenwol, keramische vezels of bouwstof. Woning verbouwen

* Gemiddelde capaciteit, afhankelijk van ventiel en vorm.

Elke stofmasker is geschikt voor de meeste toepassingen. Echter helpt een P1 stofmasker alleen tegen grove stofdeeltjes, terwijl een P3 fijnstofmasker helpt tegen bouwstof en andere giftige stoffen. Daarnaast beschermt een stofmasker met ventiel tot 15% meer dan een stofmasker zonder ventiel.

FFP staat voor Filtering Facepiece Particals. Hierdoor wordt de manier aangeduid waarop de lucht gefilterd wordt. Hoe hoger de klasse, hoe beter het mondkapje filtert.
mondkapje met dampfilter

Tips voor het kopen van mondkapjes & stofkapje

 • Kies de juiste FFP-type afhankelijk per toepassing
 • Bekijk de bijsluiter van het stofmasker voor belangrijke informatie
 • Draag het stofmasker op de juiste wijze
 • Koop een stofmasker met ventiel voor de beste bescherming
 • Controleer het stofmasker door je hand op het filter te plaatsen
 • Gooi wegwerp mondkapjes weg na gebruik

Ben je van plan om je woning te verbouwen?

Was je benieuwd welk stofmasker / stofkapje het beste werkt omdat je binnenkort wilt verbouwen? Wil je het liever uitbesteden, zodat je geen zorgen hoeft te maken om stofmaskers? Via Slimster kom je eenvoudig in contact met vakmannen die je kunnen helpen om je woning te verbouwen. Vraag vrijblijvend offertes aan en kies het bedrijf met de beste deal.

Woning verbouwen?
Deel deze pagina