Woelratten bestrijden
Woelratten zijn knaagdieren die veel weghebben van een rat, vandaar ook de naam woelrat. Een woelrat kan voor veel schade zorgen, maar is lastig te bestrijden. Woelratten zijn namelijk een beschermde diersoort en dus niet zomaar op iedere manier te bestrijden. Heb je last van woelratten? Schakel dan de hulp in van een professionele bestrijder. Deze expert weet welke mogelijkheden er zijn voor het bestrijden of verjagen van woelratten.
Vergelijk professionele bestrijders voor woelratten
Wat zijn woelratten?
Woelratten zijn geen ratten, maar knaagdieren. De woelrat wordt ook wel een waterrat of molmuis genoemd. Deze woelratten komen vooral voor in de buurt van stilstaand zoet water, op akkers of in boomgaarden. Een woelrat of waterrat is zowel overdag als ‘s nachts actief, maar vooral een dagdier. De dieren leven vooral van planten en dan met name bol- of knolgewassen en wortels.
Een volwassen woelrat heeft een grijsbruine tot zwarte vacht, een stompe snuit en is gemiddeld 14-22 cm lang met een staart van 7-10 cm. Woelratten komen minder vaak in woningen voor dan gewone ratten. Vooral buitenshuis kan een woelrat flinke schade aanrichten aan gewassen.
Woelrat of woelmuis?
De woelrat is een soort woelmuis. Het is belangrijk om te achterhalen welk dier voor de overlast zorgt. Woelratten zijn beschermde diersoorten, terwijl andere soorten woelmuizen wel bestreden mogen worden. Schakel daarom altijd de hulp in van een professional. Zo weet je zeker dat je de woelratten of woelmuizen op de juiste manier aanpakt.
Overlast door woelratten
Op welke plekken zorgen woelratten voor de meeste overlast en schade?
- Woelratten in tuin: schade aan planten, bloemen en wortels.
- Woelratten op gazon: kleine 'molshopen' en lange hopen aarde.
- Woelratten in moestuin: aangevreten gewassen.
Wat doen tegen woelratten?
Heb je last van woelratten in je tuin of huis? Omdat woelratten beschermde dieren zijn, mag je ze niet bestrijden en doden. Hoe kom je dan van ze af? De beste oplossing is de woelratten uit je huis of tuin krijgen en voor een goede preventie zorgen.
Schakel de hulp in van een professioneel bedrijf. Een professional onderzoekt of het echt om woelratten gaat, weet welke technieken hij moet gebruiken om ze te vangen of verjagen, heeft de juiste vergunningen en helpt je daarnaast met de woelratten preventie.
Veelgestelde vragen over woelratten
Naast woelratten graven ook mollen ondergrondse gangen. Mollen eten vooral insecten, terwijl woelratten schade aanrichten aan je planten en moestuin. Je kunt het verschil zien aan de soort hopen. Een molshoop heeft een gat in het midden en de aarde is grof omgewoeld. Een woelrat maakt hopen met gaten aan de zijkant en de aarde is fijner omgewoeld.
Het is belangrijk om te achterhalen of je te maken hebt met mollen of woelratten. Mollen zijn namelijk geen beschermde diersoort, terwijl woelratten dit wel zijn.
De woelrat is een soort woelmuis. Terwijl de woelrat beschermd is, zijn niet alle soorten woelmuizen dit. Voor de bestrijdingsmogelijkheden is het dus belangrijk om te weten of je te maken hebt met woelratten of woelmuizen.
Ja, de woelrat is een beschermde diersoort. Hierdoor mag je niet zomaar woelratten bestrijden. Het doden of vergiftigen van woelratten is niet toegestaan.
Woelratten in tuin voorkomen
Woelratten bestrijden of doden is niet toegestaan. Het liefste voorkom je dus dat je woelratten in je tuin krijgt. Hoe kan je overlast door woelratten voorkomen?
- Anti-woelratgaas plaatsen in nieuwe tuinen: minder geschikt voor al aangelegde tuinen. Vooral geschikt bij aanleg van nieuwe tuin of bij grondige renovatie. Dit gaas kan je op 2 manieren gebruiken: als afscheiding rondom je tuin en onder je gazon.
- Plaats sterk ruikende planten zoals wilde knoflook, narcissen, stinkend nieskruid en kruisbladwolfsmelk. Dit helpt ook tegen mollen.