Steenmarter verjagen en voorkomen

Pascal van de Beek
Product Specialist
3 minuten

Heb je last van steenmarters? Steenmarters kunnen veel schade aanrichten in woningen, zoals stank- en geluidsoverlast, kapotte bedrading en doorgeknaagd isolatiemateriaal. Steenmarters zijn een beschermde diersoort en daardoor is het niet eenvoudig om van ze af te komen. Schakel de hulp in van een professional voor de bestrijding en preventie van steenmarters.

Vergelijk professionele bedrijven voor verjagen steenmarters

Wat zijn steenmarters?

Steenmarters zijn roofdieren die in een groot deel van Europa voorkomen. Steenmarters lijken op een fret of wezel, maar herken je aan hun donkerbruine vacht met witte hals. Deze dieren kunnen bijna een halve meter lang worden (incl. staart) en zijn vooral ‘s nachts actief. Daarnaast houden ze niet van kou en zijn in de winter minder actief dan zomers. Steenmarters zijn echte omnivoren: ze eten plantaardig en dierlijk voedsel. Toch eten ze vooral graag vlees en zijn kippen (en hun eieren) niet veilig voor de marter.

Marters zijn niet direct gevaarlijk voor mensen, ze zullen je niet zomaar aanvallen. Maar ze kunnen wel veel schade veroorzaken. Zo zorgen ze stankoverlast, omdat ze overal uitwerpselen, urine en resten van hun prooi achterlaten. En gevaarlijker: ze knagen aan bekabeling, draden en isolatiemateriaal.

Omdat steenmarters een beschermde diersoort zijn, mag je ze in Nederland niet bestrijden. Steenmarters vangen, doden of vergiftigen is verboden. Ook mag je steenmarters niet opzettelijk verontrusten. Heb je last van marters? Schakel de hulp in van een professional, die gebruikt de juiste technieken en doen dit ook volgens de regels. Daarnaast adviseert de expert over de preventie van steenmarters.

lightbulb
Vrijstelling voor marters vangen
In sommige gevallen wordt een vrijstelling gegeven voor het vangen van steenmarters. Dit wordt alleen gedaan bij een goede reden, zoals schade aan gewassen of vee of als de marter de openbare veiligheid verstoord.

De beste manier om geen last te krijgen van steenmarters, is voorkomen dat ze je huis, tuin of auto ingaan. Maar hoe doe je dat? Volg de volgende tips.

 • Dicht gaten van 5 cm of groter. Doe dit alleen als je geen marter in huis hebt.
 • Breng bij (rieten) daken gaas aan de binnenzijde aan.
 • Snoei overhangende takken en begroeiing langs je huis. Marters komen via deze beplanting in huis.
 • Gebruik (boom)kragen om te voorkomen dat de marter in bomen en regenpijpen klimt.
 • Steenmarterkast of -hoop: oplossing in een gebied met veel marters. Dit helpt de marter en verkleint tegelijkertijd de kans dat hij in je huis trekt.
 • Zet je auto in een garage.
 • Gebruik een product met ultrasoon geluid.
 • Gebruik (kippen)gaas om gaten en mogelijke andere toegangen af te sluiten.

Is het te laat voor preventie en heb je al steenmarters in huis? Of heb je het vermoeden dat er een steenmarter in of rondom je woning zit? Steenmarters houden zich overdag vaak gedeisd en komen ‘s nachts tot leven. Er zijn enkele signalen waaruit blijkt dat je een marter in huis hebt:

 • Lawaai: steenmarters op zolder zijn erg luidruchtig en je zult ze sneller horen dan zien. De meeste overlast gaat dan ook over geluidsoverlast. Vooral jonge, spelende marters zijn erg luidruchtig.
 • Stank: steenmarters laten uitwerpselen, prooiresten en voedselvoorraden achter in je huis om hun territorium af te bakenen.
 • Schade: steenmarters kunnen veel schade aanrichten. Ze knagen aan bekabeling, draden en isolatiemateriaal.

Herken je deze signalen, dan is de kans groot dat je een marter in huis hebt. Steenmarters zijn ook steeds vaker te vinden in auto’s, waar ze zich in de motorkap nestelen. Deze signalementen wijzen op een actieve marter.

Heb je last van een actieve steenmarter of zelfs een hele steenmarter familie? Steenmarters bestrijden en doden is verboden, evenals het vangen van deze dieren. Hoe kom je dan van deze steenmarters af? De beste oplossing is de steenmarter uit je huis, tuin of auto krijgen en daarna voorkomen dat hij weer terugkomt.

Schakel hierbij de hulp in van een professioneel bedrijf. Een professional weet welke technieken hij moet gebruiken, heeft de juiste vergunningen en helpt je daarnaast met de preventie.

Specialist inschakelen?
Vergelijk offertes
Zijn marters gevaarlijk?

Steenmarters zijn in principe niet gevaarlijk voor mensen. Ze zullen je niet aanvallen zolang ze daar geen aanleiding toe hebben. Toch kunnen steenmarters indirect wel erg gevaarlijk zijn. Ze knagen aan motorkabels en andere bedrading, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. Vermoed je een marter in huis te hebben? Schakel dan direct de hulp in van een expert.

Mag ik zelf steenmarters vangen?

Het vangen van steenmarters is verboden in Nederland en is alleen toegestaan wanneer je een specifieke vrijstelling hebt. 

Mag ik zelf steenmarters bestrijden?

Het bestrijden van steenmarters is verboden in Nederland, net als het vangen, doden en verontrusten van steenmarters. Ga dus niet zelf aan de slag als je een steenmarter in huis hebt, maar roep de hulp in van een specialist. 

Zijn marters beschermde dieren?

Ja, steenmarters zijn in Nederland sinds 1942 een beschermde diersoort. Dit betekent dat je ze niet mag doden, bestrijden of verjagen. Ook mag je ze niet verontrusten. 

In bepaalde gevallen wordt een vrijstelling afgegeven voor het vangen van steenmarters.