Boktor bestrijden

Minimale kosten € 250
Gemiddelde kosten € 350
Maximale kosten € 450
Prijs boktor bestrijden per verdieping.

De boktor is een bekende houtkever en in Nederland hebben we vooral te maken met de huisboktor. De larven van de huisboktor zorgen voor meer schade dan andere houtwormsoorten. Het is dus belangrijk om snel actie te ondernemen als je last hebt van de boktor. Schakel direct een specialist in als je het vermoeden hebt van boktorren. Zo voorkom je (nog meer) schade aan je woning.

Wat is een boktor?

De boktor behoort officieel tot de houtkevers. Wereldwijd zijn er 20.000 soorten boktorren, maar in Nederland is vooral de huisboktor bekend en berucht. De huisboktor is donkerbruin of zwart van kleur en ongeveer 10 tot 25 mm. De huisboktor heeft twee gebogen voelsprieten en zes poten. Als volwassen kever richt de boktor maar weinig schade aan, vooral de larven zijn gevaarlijk. Hij leeft maar een paar weken en eet geen hout in deze periode. Een volwassen boktor leeft alleen maar om zich voort te planten. Na paring worden de eitjes in onbehandelde naaldhoutsoorten gelegd. Zodra de larven uitkomen kan het eetfestijn direct beginnen.

Larven van huisboktor

Een boktor brengt het grootste deel van zijn tijd door als larve: gemiddeld 3 tot 5 jaar. In die periode kunnen deze insecten enorm veel schade aanrichten. De larven van de boktor gaan altijd op zoek naar onbehandeld hout en knagen zich zo door volledige planken en balken. Na een aantal jaar verpoppen de larven zich tot volwassen kevers. Ze knagen zich vervolgens een weg naar buiten door het hout en vliegen uit. Afhankelijk van de omstandigheden kunnen de larven sneller of later verpoppen.

Boktor bestrijden kosten

Soorten Prijs
Boktorbestrijding meubels € 80 - 100
Boktorbestrijding op verdieping € 250 - 450
Boktorbestrijding hele woning € 500 - 1.250

Wat kost boktorbestrijding door een professioneel bestrijder? De kosten kunnen flink variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Hoe groot is de overlast door boktorren: gaat het om een meubelstuk of zitten de boktorren verspreid in de hele woning? Ook speelt de bestrijdingsmethode een rol.

Laat boktorbestrijding altijd uitvoeren door een expert en ga niet zelf aan de slag. De kans is heel groot dat je niet alle boktorren bestrijdt, waardoor het probleem niet opgelost is. Een bestrijder heeft ervaring en beschikt over de juiste bestrijdingsmiddelen. Daarnaast geeft hij ook advies over het voorkomen van een boktor probleem in de toekomst.

Vergelijk specialisten voor boktor bestrijding

Boktorbestrijding kosten delen met buren
Ongedierte zoals de boktor beperkt zich vaak niet tot een woning of pand. De kans is groot dat jouw buren ook last hebben van de boktor. Het is sowieso netjes om je buren op de hoogte te brengen als je boktor overlast hebt, maar misschien hebben zij hetzelfde probleem en kan je de kosten van de boktorbestrijding delen.

Waarom professionele bestrijder inschakelen?

 • Volledige boktor bestrijding
 • Beste bestrijding opties
 • Werken veilig voor mens & andere dieren
 • Werken alleen met professionele bestrijdingsmethoden
 • Advies over boktor voorkomen in toekomst

Boktor herkennen: hoe doe ik dat?

De volwassen huisboktor is te herkennen aan de zwarte kleur, twee voelsprieten en zes poten. De larven zijn veel lastiger te herkennen, ze zitten namelijk diep in het hout verstopt. De boktorlarven zien eruit als rupsen: witgeel van kleur, geribbeld en met een oranjebruine kop. De larven van een boktor herkennen doe je als volgt:

Signalen van boktor larven

 • Je ziet kleine gaatjes in onbehandeld hout van ongeveer een centimeter breed. Dit zijn de uitvliegopeningen van de boktor.
 • Je ziet zaagsel onder het hout liggen. Dit zaagsel wordt ook wel boormeel genoemd en is een goede manier om actieve boktorren te herkennen. Een actieve boktor larve laat namelijk boormeel achter. Ligt er geen zaagsel onder het hout? Leg dan een papier neer en kijk na een week of er zaagsel op ligt. Als dit het geval is, zitten er nog actieve boktorlarven in het hout.
 • Je hoort zachte knaaggeluiden: als je een goed gehoor hebt, kan je de boktor in het hout horen. De kans om dit te horen is het grootst op zomeravonden, wanneer de larven het meest actief zijn.

Hoe boktor bestrijden?

Zelf boktor bestrijden is vrijwel niet mogelijk. De boktor bestrijding is een intensief karwei en vraagt om de juiste kennis en bestrijdingsmiddelen. Omdat de boktor zoveel schade kan aanrichten, is het belangrijk de boktor volledig te bestrijden. Als je niet alle boktorren bestrijdt, ben je nog niet van het probleem (en verdere schade) af.

Hoe laat je de boktor verwijderen? Voordat de bestrijder met bestrijdingsmiddelen aan de slag gaat, voert hij eerst een grondige inspectie uit. Als blijkt dat het om boktorren gaat, stelt hij een behandelplan op.

Boktor behandelen: beste bestrijdingsmiddelen

Wat is het beste middel tegen boktorren? Er zijn diverse professionele bestrijdingsmogelijkheden. Het is afhankelijk van de situatie welke methode wordt ingezet. Oppervlaktebehandeling met een bestrijdingsmiddel is de meest gekozen optie, maar ook behandelingen met gas of kou/hitte zijn mogelijk.

Boktor in huis

Een boktor houdt van droog en onbehandeld hout. In nieuwere woningen is steeds minder van dit onbehandelde hout te vinden, waardoor je de huisboktor weinig ziet. Maar heb jij een woning met onbehandelde houten balken of planken? Of een veranda, overkapping of tuinhuis van onbehandeld hout? Een boktor kan in principe overal zitten waar onbehandeld hout aanwezig is. Zie je dus boktorren in huis lopen of heb je tekenen van boktorlarven? Schakel dan zo snel mogelijk een professioneel bestrijder in. Deze expert kan je vertellen of je daadwerkelijk last hebt van boktorren en adviseert over de bestrijdingsmethode.

Veelgestelde vragen over de boktor

boktor bestrijden

Boktor voorkomen: 5 tips

Boktor bestrijden

De boktor verwijderen als hij zich eenmaal in hout heeft genesteld, is erg lastig. Liever wil je voorkomen dat je boktor in huis of een ander (bij)gebouw komt. Maar hoe kan je overlast door de boktor voorkomen? Het belangrijkste is dat je geen onbehandeld hout in huis hebt. Maar je kunt ook op de volgende zaken letten:

 • Let bij aanschaf van tweedehands houten meubilair op gaten en eventuele larven.
 • Sla brandhout nooit in huis op. In veel gevallen komt de boktor in huis via het openhaardhout.
 • Koop je droog, onbehandeld hout? Controleer dit dan goed op gaten en eventuele larven.
 • Voorzie onbehandeld hout van een 'laagje' vernis, lak, impregneer, verf etc. Dit werkt alleen als er nog geen boktorlarven in het hout zitten.
 • Ga je een ouder houten huis of pand kopen? Laat het huis dan goed inspecteren op boktor of andere houtwormen.
 • Voorkom te veel vocht in huis. Wanneer vochtig hout weer opdroogt wordt het zachter en daar houdt de boktor van.
Boktor laten bestrijden?
Vraag offertes aan
Gratis ongediertebestrijding offertes?
Geheel vrijblijvend
Boktor bestrijden