Muizen bestrijden kosten & tips

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten
Minimale kosten € 80
Gemiddelde kosten € 140
Maximale kosten € 200
Gemiddelde prijs muizen bestrijden.

Muizen in huis zijn erg vervelend en kunnen voor veel overlast zorgen. Heb jij last van muizen in huis? Ga niet zelf aan de slag, maar laat ze professioneel bestrijden. Zo weet je zeker dat het probleem effectief wordt opgelost en je niet te maken krijgt met een muizenplaag. Schakel dus snel de hulp in van een professioneel bedrijf als je muizenoverlast vermoedt.

Waarom muizen bestrijden?

 • Knagen door verpakkingen heen
 • Uitwerpselen en urine in huis
 • Verspreiden ziektekiemen
 • Paar muizen kunnen snel een plaag worden
Wat gebeurt er als je muizen hun gang laat gaan?
Muizen planten zich voort in een razend tempo en kunnen veel schade aanrichten aan je spullen. Daarnaast verspreiden (levende en dode) muizen ziektes. Muizen gaan nooit vanzelf weg en hoe langer je met effectief bestrijden wacht, hoe groter het probleem wordt.

Muizen bestrijden kosten

Type bestrijding Prijs
Muizen bestrijden € 80 - 95
Muizenplaag bestrijden € 150 - 200

Wat kost muizenbestrijding? Voor het effectief bestrijden van muizen schakel je de hulp in van een professional. Deze expert inspecteert je woning en stelt een behandelplan op. Heb je te maken met een muizenplaag? Dan zijn de muizenbestrijding kosten hoger, omdat de professional meerdere keren moet terugkeren. De gemiddelde muizenbestrijding prijs ligt tussen de 75 en 95 euro, de kosten voor de bestrijding van een plaag zijn gemiddeld 140 tot 160 euro.

Is het goedkoper om zelf muizen te bestrijden? Zelf aan de slag gaan klinkt goedkoper, maar kan je ook veel geld én tijd kosten. Muizen laten zich lastig vangen of bestrijden en het is lastig om alle muizen te verwijderen. En zolang je niet alle muizen bestrijdt, blijft het probleem terugkeren.

Vergelijk professionele bestrijders voor muizen

Waarom professional inschakelen?

 • Volledige muizen bestrijding
 • Beste bestrijding opties voor jouw situatie
 • Werken veilig voor mens & andere dieren
 • Werken alleen met professionele bestrijdingsmethoden
 • Advies over muizenwering in de toekomst

Heb ik muizen in huis? Muizen herkennen

Heb je het vermoeden dat er muizen in je woning zitten? De meeste muizen zie je nauwelijks, dus rennen de muizen al bij jou over de vloer of op zolder? Dan kan je al spreken van een plaag. Maar hoe kan je (op tijd) de aanwezigheid van muizen herkennen?

 • Levende of dode muizen
 • Muizenkeutels
 • Stinkende urinelucht
 • Knaagsporen aan etenswaren, verpakkingen of andere spullen
 • Poot- of staartafdrukken in stof en zand
 • Piepende of krassende geluiden (in plafonds of op zolder)

Muizen houden van warmte en plekken waar voedsel te vinden is. Ze zijn daarom vaak te vinden in bewoonde omgevingen. Vooral in de winter nemen muizen hun intrek in woningen, op zoek naar voedsel en een schuilplaats tegen de kou.

Veel van deze signalen kunnen ook wijzen op ander ongedierte. Twijfel je over het soort ongedierte, maar heb je wel last van uitwerpselen, aangevreten spullen en stank? Neem dan altijd contact op met een bestrijder. Deze kan dan achterhalen om welk ongedierte het gaat en je probleem verhelpen.

Muissoort herkennen

Heb je muizenoverlast? Het is belangrijk om te achterhalen om wat voor muizensoort het gaat. In Nederland mag je namelijk niet alle muizen zomaar bestrijden, vangen of doden. Bepaalde soorten zijn namelijk beschermde diersoorten.

Soort Kenmerken Bestrijden?
Huismuis

Zorgt voor meeste plagen in huis.

Geen beschermde diersoort, bestrijden mag in huis en zonder gif.
Veldmuis Leeft meestal buiten, trekt soms naar binnen in de winter. Officieel geen muis, maar een woelmuis. Beschermde diersoort, je mag alleen veldmuizen weren of verjagen uit gebouwen.
Bosmuis Leeft meestal buiten, trekt soms naar binnen in de winter. Beschermde diersoort, je mag alleen bosmuizen weren of verjagen.
Spitsmuis Officieel geen muis, maar knaagdier. Leven buiten, bijvoorbeeld in tuinen. Huisspitsmuis als soort meest voorkomend in gebouwen. Beschermde diersoort, je mag alleen spitsmuizen weren of verjagen uit gebouwen.

Muizen bestrijden: hoe doe je dat?

Heb je last van muizen die veel schade aanrichten in of rondom je woning? Muizen kunnen in huis en buiten voor problemen zorgen. Muizen op zolder, in de spouwmuur, kruipruimte of in (valse) plafonds: ze komen overal. Ook in de tuin, moestuin of landbouw kunnen ze flinke schade aanrichten. Maar wat kan je doen aan muizenoverlast? Laat muizen professioneel bestrijden, zodat je zeker weet dat je van het probleem af bent. Wanneer je een expert inschakelt, gaat deze als volgt te werk:

 1. Inspectie: welk soort muis, hoeveel overlast, waar zitten ze?
 2. Plan van aanpak: wat is beste manier om de muizen te bestrijden?
 3. Muizen bestrijden: na akkoord gaat professional aan de slag.
 4. Advies & preventie: muizen bestrijden heeft alleen zin als je ook aan preventie doet.

In sommige gevallen moet een bestrijder meerdere malen terugkomen, bijvoorbeeld als er sprake is van een plaag. Als dit nodig is, komt dit al naar voren in het plan van aanpak waar je nog akkoord op moet geven.

Bestrijdingsmiddelen voor muizen

Wat is de beste manier om muizen te bestrijden? Er zijn verschillende bestrijdingsmethodes. Een professioneel bestrijder zet vaak meerdere bestrijdingsmiddelen in, omdat een combinatie het beste werk. Denk aan het zetten van muizen vangen met muizenvallen (eventueel in combinatie met muizengif) en het dichten van gaten en kieren. Het bestrijden van muizen is eigenlijk alleen succesvol in combinatie met muizenwering.

Zelf muizen bestrijden?

Kan je zelf muizen bestrijden? Het is zeker een optie, maar of het succesvol is? Dat is de belangrijkste vraag. Muizen zijn niet eenvoudig te bestrijden en er zijn ontzettend veel bestrijdingsmiddelen te koop. Soms is niet eens duidelijk wat er in een chemisch middel zit of de werking van een methode is onbekend. Een professional kan effectief muizen bestrijden op een veilige manier. Bij de bestrijding wil je namelijk altijd oppassen voor eventuele ziektekiemen.

Let op: ga je toch zelf aan de slag? Pas op voor lijmplankjes, deze zijn verboden en heel dieronvriendelijk.

Tips voor muizen in huis voorkomen

Muizen bestrijden

Voorkomen is beter dan genezen, maar hoe voorkom je muizen in huis? De volgende tips helpen bij de wering van muizen en zijn ook onmisbaar bij muizenbestrijding. Het bestrijden van muizen heeft namelijk alleen zin als er geen nieuwe muizen in huis komen.

 • Dicht kieren en gaten
 • Plaats horren voor ramen en deuren
 • Plaats gaas voor (ventilatie)openingen
 • Berg voedsel goed op in afgesloten containers
 • Laat geen afval slingeren in of rondom huis
 • Houd je huis schoon en vrij van etensresten
Muizen laten bestrijden?
Vraag offertes aan
Gratis ongediertebestrijding offertes?
Geheel vrijblijvend
Muizen bestrijden kosten & tips