Houtworm bestrijden

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten
Minimale kosten € 250
Gemiddelde kosten € 350
Maximale kosten € 450
Prijs houtworm bestrijden per verdieping.

Heb je last van houtworm in huis of heb je het vermoeden dat er houtworm in onbehandeld hout zit? Schakel dan zo snel mogelijk de hulp in van een professioneel bestrijder. Houtworm eet je hout letterlijk op, wat kan leiden tot erg gevaarlijke situaties.

Wat is houtworm?

Een houtworm is niet een specifiek beestje, maar een verzamelnaam voor alle houtborende kevers. Of beter gezegd: houtwormen zijn de larven van houtborende kevers. Want hoewel de volwassen kevers weinig schade aanrichten, kunnen de larven voor een heus slagveld zorgen. Houtworm is onder te verdelen in nathoutboorders en drooghoutboorders:

 • Nathoutboorders: keversoorten die vers (nat) hout in de vrije natuur aantasten.
 • Drooghoutboorders: keversoorten die droog (onbewerkt) hout in woningen en bedrijven aantasten.

De drooghoutboorders zorgen voor de meeste schade in woningen en panden. Voorbeelden van de meest schadelijke houtworm soorten in Nederland zijn de huisboktor, gewone houtwormkever, grote houtwormkever en de spinthoutkever.

Kosten houtworm bestrijden

Soorten Prijs
Houtwormbestrijding meubels € 80 - 100
Houtwormbestrijding verdieping € 250 - 450
Houtwormbestrijding hele woning € 500 - 1.250

Wat kost houtwormbestrijding door een professionele bestrijder? De kosten voor deze bestrijding zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zit de houtworm in 1 meubelstuk of is deze houtaantaster al verspreid over een hele verdieping of volledige woning? Ook is de bestrijdingsmethode van invloed op de prijs.

Ons advies is de houtwormbestrijding altijd te laten uitvoeren door een professional. Ga je zelf houtworm bestrijden, dan is de kans groot dat je niet de hele plaag aanpakt en de schade dus groter wordt. Schakel de hulp in van een professioneel bestrijder. Deze expert voert een grondige inspectie uit, stelt een behandelplan op en adviseert je ook nog over de preventie in de toekomst.

Laat houtworm bestrijden door ervaren specialist

Houtwormbestrijding kosten delen met buren
Houtworm beperkt zich vaak niet tot een woning of pand en de kans is groot dat jouw buren hier ook last van hebben. Het is al netjes om je buren op de hoogte te brengen als je houtworm overlast hebt, maar misschien hebben zij hetzelfde probleem en kan je de kosten van de houtwormbestrijding delen.

Waarom professionele bestrijder inschakelen?

 • Volledige houtwormbestrijding
 • Beste bestrijding opties
 • Werken veilig voor mens & andere dieren
 • Werken alleen met professionele bestrijdingsmethoden
 • Advies over houtworm voorkomen in toekomst
houtworm bestrijden

Houtworm herkennen: hoe doe je dat?

Hoe kan je houtworm herkennen in huis of een ander pand? Houtkevers zijn makkelijker te herkennen dan de larven, terwijl de larven juist het probleem zijn. Je kan houtworm doorgaans herkennen aan de volgende signalen:

 • Gaatjes in meubels, houten planken en ander onbehandeld hout. Dit zijn de uitvliegopeningen van de houtworm.
 • Zaagsel onder of vlakbij het hout. Dit zaagsel wordt ook wel boormeel genoemd en ontstaat als de houtworm na verpopping een weg uit het hout knaagt.
 • Kleine, witte larven: je ziet ze niet vaak, maar het kan voorkomen dat ze net hun kop uit de gaatjes steken.
 • Kevers in de buurt van hout: deze kevers eten zelf geen hout, maar zijn waarschijnlijk op zoek naar een plek om eitjes te leggen. En dat wil je ook niet.

Hoe houtworm bestrijden?

Wat kan je doen tegen houtworm? We raden je af om zelf houtworm te bestrijden. Het bestrijden van houtworm is een intensieve en lastige klus. Ga je zelf aan de slag, dan is de kans groot dat je niet alle houtworm verwijdert. Hierdoor is het probleem niet verdwenen en kunnen de houtaantasters vrolijk doorgaan met het knagen aan hout.

Schakel daarom altijd de hulp in van een professioneel bestrijder. De houtwormbestrijding ziet er dan als volgt uit:

 1. Grondige inspectie van woning / bedrijfspand
 2. Behandelplan opstellen
 3. Houtworm bestrijden
 4. Advies over houtworm voorkomen

Houtworminspectie

De bestrijder voert als eerste een grondige inspectie uit. Hierbij kijkt hij of er daadwerkelijk houtworm aanwezig is en om welke soort het gaat. Ook wordt gekeken waar de larven precies zitten en hoe groot de schade al is.

Plan van aanpak

Na de inspectie stelt de expert een behandelplan op. In dit plan van aanpak staan de werkzaamheden die nodig zijn en wat de kosten zijn van de houtwormbestrijding. In feite is dit een vrijblijvende offerte waar je alleen nog akkoord op moet geven.

Houtworm behandelen

De volgende stap is het bestrijden van de houtworm. Vaak zijn er ook voorbereidingen nodig, dit is afhankelijk van de plek en grootte van de houtworm plaag. In sommige gevallen kan je de voorbereidingen zelf uitvoeren, waardoor je bespaart op de kosten.

Bij de bestrijding gebruikt de professional doorgaans een gif of insecticide. Dit gif doodt niet alleen de larven, maar ook de eitjes die nog niet zijn uitgekomen. Heb je houtworm in meubels? Meubels met houtworm worden niet bespoten met gif. In dit geval is vergassing een bestrijdingsmiddel, net als een behandeling met kou of hete lucht. Moet het meubel weg? Gooi het dan niet weg, maar laat het vernietigen.

Nazorg & preventie

Soms is het hout zodanig verzwakt dat er herstelwerkzaamheden nodig zijn. Hiervoor schakel je een gespecialiseerd bedrijf in. Is alle houtworm weg? De bestrijder informeert hoelang het bestrijdingsmiddel zijn werk doet en hoe je de kans op houtworm in de toekomst vermindert.

Veelgestelde vragen over houtworm

Tips houtworm voorkomen

Houtworm bestrijden

Het is niet aan te raden om zelf houtworm te bestrijden, maar je kan wel houtworm voorkomen met de volgende tips:

 • Behandel onbehandeld hout: houtworm komt af op onbehandeld, droog hout. Als er geen onbehandeld hout aanwezig is, hebben houtaantasters geen plek om eitjes te leggen.
 • Controleer al het nieuwe hout voordat het je huis of pand binnenkomt. Doe dit bij antieke meubels, maar ook bij nieuw meubilair of brandhout.
 • Je kunt hout preventief behandelen met een houtwormbestrijdingsmiddel.
 • Voorkom vochtproblemen in huis. Wanneer vochtig hout opdroogt wordt het zachter en daar houdt de houtworm van.
Muizen laten bestrijden?
Vraag offertes aan
Gratis ongediertebestrijding offertes?
Geheel vrijblijvend
Houtworm bestrijden