Javascript is disabled, features may not work
Houtworm bestrijden
Vergelijk beste ongediertebestrijding deals
 • Gratis & vrijblijvend
Minimale kosten € 250 Gemiddelde kosten € 350 Maximale kosten € 450
Prijs houtworm bestrijden per verdieping.

Houtworm bestrijden

Heb je last van houtworm in huis of heb je het vermoeden dat er houtworm in onbehandeld hout zit? Schakel dan zo snel mogelijk de hulp in van een professioneel bestrijder. Houtworm eet je hout letterlijk op, wat kan leiden tot erg gevaarlijke situaties.

Wat is houtworm?

Een houtworm is niet een specifiek beestje, maar een verzamelnaam voor alle houtborende kevers. Of beter gezegd: houtwormen zijn de larven van houtborende kevers. Want hoewel de volwassen kevers weinig schade aanrichten, kunnen de larven voor een heus slagveld zorgen. Houtworm is onder te verdelen in nathoutboorders en drooghoutboorders:

 • Nathoutboorders: keversoorten die vers (nat) hout in de vrije natuur aantasten.
 • Drooghoutboorders: keversoorten die droog (onbewerkt) hout in woningen en bedrijven aantasten.

De drooghoutboorders zorgen voor de meeste schade in woningen en panden. Voorbeelden van de meest schadelijke houtworm soorten in Nederland zijn de huisboktor, gewone houtwormkever, grote houtwormkever en de spinthoutkever.

Soorten
Prijs
Houtwormbestrijding meubels € 80 - 100
Houtwormbestrijding verdieping € 250 - 450
Houtwormbestrijding hele woning € 500 - 1.250

Wat kost houtwormbestrijding door een professionele bestrijder? De kosten voor deze bestrijding zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zit de houtworm in 1 meubelstuk of is deze houtaantaster al verspreid over een hele verdieping of volledige woning? Ook is de bestrijdingsmethode van invloed op de prijs.

Ons advies is de houtwormbestrijding altijd te laten uitvoeren door een professional. Ga je zelf houtworm bestrijden, dan is de kans groot dat je niet de hele plaag aanpakt en de schade dus groter wordt. Schakel de hulp in van een professioneel bestrijder. Deze expert voert een grondige inspectie uit, stelt een behandelplan op en adviseert je ook nog over de preventie in de toekomst.

Laat houtworm bestrijden door ervaren specialist

lightbulb
Houtwormbestrijding kosten delen met buren
Houtworm beperkt zich vaak niet tot een woning of pand en de kans is groot dat jouw buren hier ook last van hebben. Het is al netjes om je buren op de hoogte te brengen als je houtworm overlast hebt, maar misschien hebben zij hetzelfde probleem en kan je de kosten van de houtwormbestrijding delen.

Waarom professionele bestrijder inschakelen?

 • Volledige houtwormbestrijding
 • Beste bestrijding opties
 • Werken veilig voor mens & andere dieren
 • Werken alleen met professionele bestrijdingsmethoden
 • Advies over houtworm voorkomen in toekomst
houtworm bestrijden

Hoe kan je houtworm herkennen in huis of een ander pand? Houtkevers zijn makkelijker te herkennen dan de larven, terwijl de larven juist het probleem zijn. Je kan houtworm doorgaans herkennen aan de volgende signalen:

 • Gaatjes in meubels, houten planken en ander onbehandeld hout. Dit zijn de uitvliegopeningen van de houtworm.
 • Zaagsel onder of vlakbij het hout. Dit zaagsel wordt ook wel boormeel genoemd en ontstaat als de houtworm na verpopping een weg uit het hout knaagt.
 • Kleine, witte larven: je ziet ze niet vaak, maar het kan voorkomen dat ze net hun kop uit de gaatjes steken.
 • Kevers in de buurt van hout: deze kevers eten zelf geen hout, maar zijn waarschijnlijk op zoek naar een plek om eitjes te leggen. En dat wil je ook niet.

Wat kan je doen tegen houtworm? We raden je af om zelf houtworm te bestrijden. Het bestrijden van houtworm is een intensieve en lastige klus. Ga je zelf aan de slag, dan is de kans groot dat je niet alle houtworm verwijdert. Hierdoor is het probleem niet verdwenen en kunnen de houtaantasters vrolijk doorgaan met het knagen aan hout.

Schakel daarom altijd de hulp in van een professioneel bestrijder. De houtwormbestrijding ziet er dan als volgt uit:

 1. Grondige inspectie van woning / bedrijfspand
 2. Behandelplan opstellen
 3. Houtworm bestrijden
 4. Advies over houtworm voorkomen

Houtworminspectie

De bestrijder voert als eerste een grondige inspectie uit. Hierbij kijkt hij of er daadwerkelijk houtworm aanwezig is en om welke soort het gaat. Ook wordt gekeken waar de larven precies zitten en hoe groot de schade al is.

Plan van aanpak

Na de inspectie stelt de expert een behandelplan op. In dit plan van aanpak staan de werkzaamheden die nodig zijn en wat de kosten zijn van de houtwormbestrijding. In feite is dit een vrijblijvende offerte waar je alleen nog akkoord op moet geven.

Houtworm behandelen

De volgende stap is het bestrijden van de houtworm. Vaak zijn er ook voorbereidingen nodig, dit is afhankelijk van de plek en grootte van de houtworm plaag. In sommige gevallen kan je de voorbereidingen zelf uitvoeren, waardoor je bespaart op de kosten.

Bij de bestrijding gebruikt de professional doorgaans een gif of insecticide. Dit gif doodt niet alleen de larven, maar ook de eitjes die nog niet zijn uitgekomen. Heb je houtworm in meubels? Meubels met houtworm worden niet bespoten met gif. In dit geval is vergassing een bestrijdingsmiddel, net als een behandeling met kou of hete lucht. Moet het meubel weg? Gooi het dan niet weg, maar laat het vernietigen.

Nazorg & preventie

Soms is het hout zodanig verzwakt dat er herstelwerkzaamheden nodig zijn. Hiervoor schakel je een gespecialiseerd bedrijf in. Is alle houtworm weg? De bestrijder informeert hoelang het bestrijdingsmiddel zijn werk doet en hoe je de kans op houtworm in de toekomst vermindert.

Hoe ontstaat houtworm?

Hoe krijg je houtworm in huis? Houtworm kan op verschillende manieren ontstaan in huis:

 • Houtworm komt binnen via het brandhout.
 • Houtworm zit in tweedehand meubelen.
 • Houtworm zit in nieuw, onbehandeld hout dat je aanschaft om te bewerken.
 • Houtworm kan in een nieuwe generatie terugkeren naar dezelfde plekken als voorgangers.
Kun je houtworm horen?

Sommige mensen kunnen houtworm horen. Het moet dan wel stil zijn en de houtworm moet ook net actief zijn. Je hebt de meeste kans om het geluid van een houtworm te horen op zomeravonden. Dan zijn ze het meest actief.

Wat is het verschil tussen houtworm en boktor?

De houtworm is een verzamelnaam voor de larven van alle houtborende kevers. De boktor is een van deze houtborende kevers. De larven van deze specifieke houtworm zijn erg agressief en knagen zich in hoge snelheid door hout heen. 

Welke soorten houtworm zijn er?

Maar met welke houtworm soort heb je dan te maken? De meest voorkomende houtworm soorten in Nederland zijn:

 • Gewone houtwormkever: de larven van deze houtwormkever houdt van naald- en loofhout. Hoewel dit soort ook bekend staat als de meubelkever vind je hem zeker niet alleen in houten meubilair. 
 • Grote houtwormkever: deze houtwormlarven zijn vooral dol op loofhout, zoals eikenhout. Maar ze tasten ook andere houtsoorten aan die op hun pad komen.
 • Spinthoutkever: deze kevers zijn dol op spinthout, ofwel de houtlaag tussen de kern en schor van boomstronken. Je vindt de larven vooral in vloeren en omlijstingen. 
 • Huisboktor: de larven van deze boktor richten meer schade aan dan andere houtwormen. Ze knagen zich een weg door houten constructies, die hierdoor sneller verzwakken. Lees meer over deze soort: huisboktor bestrijden.
Kan ik zelf houtworm bestrijden?

Er is veel informatie te vinden over zelf houtworm bestrijden. Maar is dit verstandig? Het antwoord is: nee. Zelf houtworm bestrijden is geen aanrader. Het is vrijwel onmogelijk om zelf alle houtworm te verwijderen en dan blijft het probleem aanwezig. Dus lees je tips over houtworm bestrijden met azijn of alcohol, of houtworm verwijderen met petroleum, benzine of ammoniak? Ga niet zelf aan de slag met deze bestrijdingsmiddelen, maar zorg dat je de houtworm echt verwijdert met behulp van een professional.

Het is niet aan te raden om zelf houtworm te bestrijden, maar je kan wel houtworm voorkomen met de volgende tips:

 • Behandel onbehandeld hout: houtworm komt af op onbehandeld, droog hout. Als er geen onbehandeld hout aanwezig is, hebben houtaantasters geen plek om eitjes te leggen.
 • Controleer al het nieuwe hout voordat het je huis of pand binnenkomt. Doe dit bij antieke meubels, maar ook bij nieuw meubilair of brandhout.
 • Je kunt hout preventief behandelen met een houtwormbestrijdingsmiddel.
 • Voorkom vochtproblemen in huis. Wanneer vochtig hout opdroogt wordt het zachter en daar houdt de houtworm van.
Muizen laten bestrijden?
Vraag offertes aan