Hoe lang gaat isolatie mee?
Het isoleren van je huis is een slimme keus. Het maakt je huis warmer en daarmee energiezuiniger. Wil je meer weten over de levensduur van isolatie? Ontdek het hier.
Welk soort isolatie gaat het langst mee?
De meeste isolatiesoorten gaan een leven lang mee en hoef je maar één keer aan te brengen. Voor elk soort isolatie geldt: je kunt uitgaan van de aangegeven levensduur als het op de juiste manier is toegepast.
Wat tast de levensduur van isolatie aan?
De grootste vijand van isolatie is vocht. Vocht kan in een isolatie dringen door dampen en zorgen voor schimmels. Isolatiemateriaal kan uitzetten of krimpen als het verkeerd is aangebracht. Daardoor ontstaan koudebruggen waardoor vocht in de isolatie kan komen.
Wil je isolatie laten aanbrengen, maar heb je last van vochtproblemen? Laat dan eerst vochtbestrijding uitvoeren.
Zo zorg je voor een lange levensduur isolatie
- Controleer op lekkages
Controleer de ruimte die je gaat isoleren op lekkages. Vocht op de plek waar je wilt isoleren wil je niet. Het tast de isolatie en en daardoor verliest het zijn waarde. Dicht eerst de lekkages voordat je gaat isoleren.
- Breng het isolatiemateriaal op een goede manier aan
Laat bij het aanbrengen van isolatie geen luchtlekken of kieren open. Vocht kan daar doorheen kruipen. Door naden te dichten met isolatietape voorkom je energieverlies en geef je geen ruimte aan schimmelvorming.
- Kijk naar de eigenschappen van isolatie
Gebruik het juiste soort isolatie op de plek die jij wilt isoleren. Bijvoorbeeld: Gebruik op vochtige plekken zoals de badkamer materiaal dat daartegen kan.
- Gebruik dampremmende folie
De binnenkant van je constructie moet dampremmend zijn, anders trekt vocht uit de lucht in je isolatie. Zo ontstaan schimmels of houtrot. Houd vocht tegen met dampremmende folie.
- Leg isolatie op het dak onder een afschot
Gebruik je isolatie buiten op plat dak? Zorg dan voor afschot. Je wilt niet dat regenwater op de platen blijft liggen. Het is de broedplaats voor algen en mossen. Die tasten je isolatie aan. Regenwater zorgt ook voor extra gewicht waardoor het dak kan doorzakken.
- Ventileer je huis
Zorg dat je dagelijks je huis ventileert. In elk huishouden komt vocht vrij. Zorg dat dit vocht naar buiten kan. Teveel vocht in huis kan een negatieve werking hebben op de levensduur van isolatie.
Welk isolatiemateriaal heb ik nodig?
Elk soort isolatiemateriaal heeft bepaalde eigenschappen. Sommige soorten kunnen juist wel in een vochtige ruimte of juist niet. Sommige soorten zijn geschikt voor buiten, andere voor binnen. Hier vind je een overzicht van verschillende soorten isolatiematerialen.
Wat is de levensduur van isolatie?
De levensduur van isolatie hangt erg af van wat je gaat isoleren en met welk materiaal. Hieronder vind je de levensduur van verschillende soorten isolatie.
Levensduur per soort isolatie
Spouwmuurisolatie gaat meestal levenslang mee. De isolatiematerialen van tegenwoordig gaan zeker levenslang mee. Kies de beste soort. Soms is het nodig om isolatie te vervangen door problemen met de spouwmuurisolatie.
Bodemisolatie gaat met EPS of BioFoam-parels, Isolatiechips, schelpen of matrassen. De verwachte levensduur van EPS of BioFoam-parels is 100 jaar. Die van isolatiechips is tot 30 jaar. Isolatieschelpen hebben een eeuwige levensduur.
Je isoleert je dak met glaswol, isolatieplaten, steenwol, gespoten PUR. Deze isolatiesoorten gaan allemaal zo’n 75 jaar mee. Gespoten glaswol of gespoten icynene gaat ongeveer 25-50 jaar mee.
Kruipruimte isoleren kan je met verschillende materialen doen. Bijvoorbeeld met isolatieplaten, gespoten isolatie of thermokussens. De meeste isolatiesoorten gaan meer dan 75 jaar mee.
Je vloer isoleren kan je op verschillende manieren en met verschillende soorten materialen doen. Voor de meeste isolatiematerialen geldt dat ze meer dan 75 jaar meegaan bij juiste toepassing.
Hoe behoud je de levensduur van isolatie?
Of een soort isolatiemateriaal daadwerkelijk de verwachte levensduur kan volmaken, hangt af van de manier waarop het is toegepast. Zijn de juiste stappen genomen? Is de plek waarvoor de isolatie is gebruikt passend bij het materiaal? Dan kun je uitgaan van de verwachte levensduur.
Hoe behoud je de levensduur steenwol isolatie en glaswol?
Glaswol isolatie gebruik je het best binnen. Het verliest zijn werking als het in contact komt met vocht. Steenwol kan wel tegen vocht en is niet gevoelig voor schimmels. Gebruik een dampremmende folie voor een lange levensduur van steenwol en glaswol isolatie.
Hoe behoud je de levensduur PIR isolatie en PUR ?
PUR en PIR platen verliezen hun thermische isolatiewaarde doordat lucht binnendringt in het schuim. Gebruik platen met een aluminium toplaag en tape die af. Zo houd je lucht buiten en dat verbetert de werking.
Hoe behoud je de levensduur XPS platen?
XPS platen zijn gemaakt van een soort hardschuim en kan tegen vochtige ruimtes. De platen kunnen niet tegen UV-straling. UV-licht verandert de structuur van XPS. De platen gaan langer mee als je ze uit de zon houdt. Gebruik ze dus niet op het dak.
Isolatie per ruimte
Wat is de terugverdientijd van isolatie?
Het ligt er helemaal aan wat je gaat isoleren en waarmee om te bepalen wat de terugverdientijd is. Je verdient isolatie altijd veel sneller terug dan dat de levensduur van het materiaal eindigt.
Terugverdientijd per soort isolatie
Soort isolatie | Terugverdientijd (in jaren) |
---|---|
Terugverdientijd spouwmuurisolatie | 3 tot 5 jaar |
Terugverdientijd bodemisolatie | 7 tot 10 jaar |
Terugverdientijd dakisolatie |
5 tot 8 jaar (zoldervloer) 10 tot 20 jaar (schuin of plat dak) |
Terugverdientijd gevelisolatie | 16 tot 20 jaar |
Terugverdientijd vloerisolatie | 7 tot 10 jaar |
Garantie op jouw isolatie
Laat je jouw huis isoleren door een vakman? Hij weet precies welk soort isolatie je waar nodig hebt en hoe je dit op de juiste manier kunt aanbrengen. Krijg je toch problemen? Dan kun je in de meeste gevallen gebruik maken van hun garantie.