Oordoppen op de motor

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Motorrijders die regelmatig kilometers maken op de motor weten wat er bedoeld wordt met windruis. Na afloop van de motorrit hebben motorrijders vaak nog last van een ruis in de oren. Dit gaat soms gepaard met een hoog piepgeluid. Veel motorrijders weten echter nog niet dat dit geluid op termijn flinke gehoorbeschadiging kan geven. Bij een rit over de snelweg kan het geluid van de wind onder de helm al 100 decibel produceren.

Al na enkele minuten kan dit schadelijk zijn voor het gehoor. Voor motorrijders is het van groot belang dat zij hun oren goed beschermen. Gelukkig zijn er diverse fabrikanten die uitstekende oordoppen voor motorrijders op de markt hebben gebracht.

Veiligheid voorop

Als je motor rijdt dan kan je niet willekeurige oordoppen gebruiken. Het is namelijk van belang dat de windruis wordt weggefilterd, terwijl het verkeer om je heen wel hoorbaar blijft. Veiligheid staat voorop. Niet alleen motorrijders hebben last van deze windruis, maar ook mensen die een cabriolet rijden. Ook voor de cabrioletrijders is het een aanrader om gehoorbescherming te dragen om de windruis weg te filteren.

Oordoppen voor op de motor nodig?
Maak een afspraak

Motorrijden zonder gehoorbescherming

Windruis tussen je helm en oren kan een behoorlijk geluidsniveau produceren en oplopen tot wel 106 dB. Geluiden worden schadelijk vanaf 80 decibel, dus het lijkt ons duidelijk dat het belangrijk is om je oren goed te beschermen. Zelfs tijdens een korte rit kun je jouw gehoor blijvend beschadigen. Kies daarom altijd voor oordoppen op de motor. In de tabel hieronder zie je het geluidsniveau onder de helm.

Snelheid Windgeruis in dB Max. tijd tot gehoorbeschadiging
100 km / uur 94 dB 15 minuten
120 km / uur 98 dB 7 minuten
140 km / uur 102 dB 3 minuten
160 km / uur 106 dB 90 seconden

Standaard gehoorbescherming of oordoppen op maat?

Je kunt bij jouw audicien terecht voor oordoppen tijdens het motorrijden of voor tijdens een ritje in de cabriolet. De audicien verkoopt standaard oordoppen, maar kan deze ook voor jou op maat maken. Oordoppen op maat bieden een veel betere hoorbescherming en hebben bovendien meer draagcomfort. Als je bovenaan deze pagina jouw postcode invult dan neemt de dichtstbijzijnde StAr gecertificeerde audicien contact met je op om een afspraak te maken. Ook voor andere vragen omtrent het gehoor kun je terecht bij jouw audicien.

Kies voor oordoppen op maat en ga voor de beste bescherming én het hoogste draagcomfort!
Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Oordoppen op de motor