Vergelijk beste gevelisolatie deals
Een huis zonder buitenmuurisolatie verliest onnodig veel warmte. Je kunt je buitenmuur isoleren met spouwmuurisolatie, maar dit is niet altijd mogelijk óf voldoende. Daarnaast is gevelisolatie aan de buitenkant van je woning ook ideaal te combineren met spouwmuurisolatie.
Voordelen gevelisolatie
- Hoge isolatiewaarde
- Nieuwe & frisse uitstraling
- Woningwaarde stijgt
- Minder warmteverlies
- Milieuvriendelijk
Nadelen gevelisolatie
- Terugverdientijd langer dan spouwisolatie
- Duurder dan spouwisolatie
- Woning wordt 'dikker' aan buitenkant
- Vaak vergunning nodig
3 soorten gevelisolatie
- Spouwmuurisolatie: spouwmuur wordt gevuld met isolatiemateriaal. Hoogste rendement qua muurisolatie.
- Buitengevelisolatie: isolatie wordt tegen buitenkant gevel geplaatst + nieuwe gevelbekleding of -afwerking.
- Gevelisolatie binnenkant: isolatie wordt tegen binnenkant muur geplaatst en (meestal) afgewerkt met voorzetwand.
Wanneer gevel isoleren van buitenkant?
In welke situaties is het aanbrengen van gevelisolatie de beste optie?
- Geen spouw aanwezig in muren
- Spouw niet geschikt voor isolatie (te veel cementresten aanwezig of spouw is te smal)
- Groot onderhoud nodig aan buitenmuur
- Doel is energieneutraal huis (gevelisolatie is nodig om Rc=4 te bereiken)
- Je wilt combinatie spouwmuurisolatie en gevelisolatie
Hoe gevel isoleren van buitenkant?
Wil je jouw buitengevel isoleren? Vaak laat je de bestaande buitenmuur staan. Er wordt vervolgens een isolatielaag tegen de buitengevel geplaatst. Je huis wordt dus iets ‘dikker’. De opbouw van je gevel is na isolatie als volgt:
- Oorspronkelijke buitenmuur
- Isolatiemateriaal tegen buitenmuur plaatsen.
- Gevelafwerking over het isolatiemateriaal aanbrengen.
Het voordeel van deze optie is dat je de bestaande buitenmuur niet hoeft te slopen. Laat je adviseren door een specialist om te kijken of deze werkwijze mogelijk is.
Hoe gevel isoleren en bekleden?
Hoe bepaal je het juiste isolatiemateriaal voor je gevel? De geschikte gevelbekleding en isolatie gaan hand in hand:
- Gevel isoleren en bepleisteren
Hard isolatiemateriaal (XPS, EPS, PIR, BioFoam)
Wil je jouw gevel bepleisteren of afwerken met crepi? Dit is een populaire vorm van gevelisolatie en gevelafwerking. - Gevel isoleren en betegelen
Hard isolatiemateriaal (XPS, EPS, PIR, BioFoam)
Laat je een hele nieuwe buitenmuur metselen? Om koudebruggen te voorkomen wordt de oude buitenmuur doorgaans afgebroken. Deze optie vindt alleen plaats bij grondige renovaties. - Gevel isoleren en steenstrips plaatsen
Hard isolatiemateriaal (XPS, EPS, PIR, BioFoam)
Wel de uitstraling van steen maar niet alles opnieuw metselen? Laat dan je gevel isoleren en steenstrips plaatsen. - Gevel isoleren en gevelbekleding plaatsen
PIR, XPS, EPS, BioFoam, minerale wol
Wil je houten of kunststof gevelbekleding laten plaatsen of ga je voor gevelpanelen? Dan zijn er andere isolatiematerialen geschikt dan bij de andere opties.
Veelgestelde vragen over gevelisolatie
Bij buitengevelisolatie wordt het isolatiemateriaal doorgaans tegen de bestaande buitenmuur geplaatst. Hierdoor wordt de buitenmuur dikker, maar voorkom je het slopen van de muur.
Het is wel mogelijk om de bestaande gevel te verwijderen en een nieuwe gevel inclusief isolatie te plaatsen. Dit gebeurt als er slechts een bepaalde muurdikte mogelijk is. In dit geval wordt de buitenmuur verwijderd en wordt de isolatielaag tegen de bestaande binnenmuur geplaatst.
De dikte van gevelisolatie varieert, afhankelijk van het materiaal en de gewenste isolatiewaarde. Voor een Rd-waarde van 3 heb je tussen de 6 en 13 cm isolatiemateriaal nodig (afhankelijk van materiaal).
De isolatiewaarde van een gevel wordt benoemd met de Rc-waarde (warmteweerstand).
De Rc-waarde van gevelisolatie bij uitstekend geïsoleerde huizen is 4 tot 5. De Rc-waarde is de som van de originele muur + Rd-waardes van toegevoegde isolatie.
Is jouw gevel nu Rc = 1,5 en wil je minimaal naar Rc= 4? Dan heb je materiaal nodig met een Rd-waarde van 2,5.
Tip: wil je in aanmerking komen voor subsidie? Dan moet je minimaal een Rd-waarde van 3,5 gebruiken voor het isolatiemateriaal.
Ja, je kan gevelisolatie subsidie aanvragen. Je moet dan wel voldoen aan de gestelde voorwaarden, dus check dit grondig voordat je jouw gevel laat isoleren.
Voor buitengevel isolatie heb je vrijwel altijd een vergunning nodig, je verandert namelijk het aangezicht van je woning. Zeker weten dat de vergunningaanvraag goed gebeurt of meer advies inwinnen over de vergunning? De isolatiebedrijven kunnen je hierbij helpen.
Krijg je geen vergunning voor je buitengevelisolatie? Dan kun je altijd nog je binnenmuur isoleren.
Buitengevel isoleren door ervaren vakman
Laat je buitengevel isoleren door een vakman. Een ervaren vakman weet precies waar hij rekening mee moet houden, er komen zowel bouwtechnische als bouwfysische eisen bij kijken. Denk hier aan de aansluiting met kozijnen, dakgoten, het dak en de kruipruimte. Maar er moet ook rekening worden gehouden met ventilatie, luchtdichtheid en koudebruggen.
In vergelijking met een spouwmuurisolatie moet er bij een isolatie van buitenmuren veel meer geregeld worden. Het is daarom belangrijk een vakkundig isolatiebedrijf in te schakelen, die op zijn beurt de juiste mensen in de arm neemt om de isolatie zonder risico's uit te voeren.
Beste deal vinden voor isolatie buitenmuren
Wil je gratis en vrijblijvend gevelisolatie offertes aanvragen? Dat kan bij Slimster! Zo kom je in contact met maximaal 5 isolatiespecialisten die actief zijn in jouw regio. Vergelijk deze bedrijven op basis van prijs en kwaliteit, en beslis zelf wie jouw opdracht krijgt.