Wat te doen met overproductie van zonnepanelen?

Wat te doen met overproductie van zonnepanelen?
Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Heb je zonnepanelen en wekken ze meer stroom op dan je verbruikt? Dan profiteer je momenteel nog van de salderingsregeling. Maar hoe zit het straks wanneer deze regeling stopt in 2027? In dit artikel leggen we uit wat je kunt doen met de overproductie van je zonnepanelen, hoe je zelf meer energie kunt gebruiken en hoe je slim kunt omgaan met teveel opgewekte stroom.

Hoe werkt de salderingsregeling nu?

Met de salderingsregeling kun je de stroom die je opwekt en niet direct gebruikt, terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit wordt dan verrekend met de stroom die je afneemt. Lever je meer terug dan je verbruikt, dan krijg je een terugleververgoeding. Wil je weten hoe deze regeling precies werkt? Bekijk dan onze pagina over de salderingsregeling.

De salderingsregeling stopt in 2027

Vanaf 2027 komt er een einde aan de salderingsregeling. Dit betekent dat je geen volledige compensatie meer krijgt voor de teruggeleverde stroom. Na deze datum ontvang je alleen nog een terugleververgoeding, die verschilt per energieleverancier.

Meer informatie?
Salderen met zonnepanelen
afbouw teruglevering stroom
salderingsregeling na 2023 rijksoverheid

Te veel opgewekte stroom? Zo gebruik je meer energie zelf

Vanaf 2027 is het voordeliger om zelf meer van je opgewekte energie te gebruiken in plaats van terug te leveren aan het net. Hier zijn enkele tips om je eigen verbruik te verhogen:

  • Gebruik je apparaten overdag: Zet je vaatwasser, wasmachine of droger aan op het moment dat je zonnepanelen stroom opwekken. Zo maak je optimaal gebruik van je eigen energie.
  • Laad je elektrische auto op met zonnestroom: Heb je een elektrische auto? Dan kun je deze overdag opladen met je eigen opgewekte stroom via een laadpaal.
  • Gebruik een slimme energiemeter: Hiermee kun je precies zien wanneer je de meeste stroom opwekt en je verbruik daarop aanpassen.

Overweeg daarnaast de aanschaf van een thuisbatterij. Hiermee kun je de overtollige stroom opslaan en later gebruiken, bijvoorbeeld in de avond. Een slimme thuisbatterij biedt zelfs de mogelijkheid om stroom op te slaan en te verkopen wanneer de energieprijzen hoger zijn.

Meer informatie over een slimme thuisaccu?
Slimme thuisbatterij

Zonnestroom gebruiken voor verwarming en airco

Een andere manier om de opgewekte stroom optimaal te gebruiken, is door je woning te verwarmen of koelen met een warmtepomp of airco. Zo benut je je zonnestroom voor een duurzame manier van verwarmen of koelen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk dan onze pagina's over:

Overproductie zonnepanelen? Overweeg om zonnepanelen te verwijderen

Wek je veel meer stroom op dan je verbruikt? Dan kun je overwegen om zonnepanelen te laten verwijderen, zodat je precies genoeg stroom opwekt voor je eigen verbruik. Dit kan handig zijn wanneer je energiebehoefte is afgenomen of wanneer je geen thuisbatterij wilt aanschaffen. Bekijk onze pagina over het verwijderen van zonnepanelen voor meer informatie.

Profiteer van je zonne-energie

Wat te doen met overproductie van zonnepanelen?

Naast de genoemde oplossingen kun je ook je overproductie inzetten voor andere toepassingen, zoals:

Met deze opties haal je het maximale uit je zonnepanelen, zelfs na het stoppen van de salderingsregeling.