Landelijke en gemeentelijke subsidie voor beveiliging - Slimster Blog

Is er subsidie voor beveiliging?

Danja Molendijk
Product Specialist
clock 19 dec. 2019 14:00

Inbraakbeveiliging is belangrijk. Als je huis of bedrijf goed beveiligd is, heb je minder kans op inbraak en slachtoffers. Steeds meer gemeentes stimuleren inbraakbeveiliging, bijvoorbeeld door het geven van subsidie voor beveiliging. Er is ook een landelijke subsidie voor beveiliging. Hier kom je voor in aanmerking als er een inbraak met overval heeft plaatsgevonden.

Nog lang niet alle gemeentes doen eraan mee, maar steeds meer gemeentes geven een subsidie beveiliging woning en bedrijf. Dat wil zeggen dat als jij je woning of bedrijf voorziet van een PKVW-certificaat, je achteraf een PKVW-subsidie kunt ontvangen. Je krijgt dan een deel van de gemaakte kosten terug van de gemeente. Wil je weten of er in jouw gemeente een subsidie is en wat de subsidie beveiliging huis en bedrijf precies inhoudt? Raadpleeg dan de website van jouw gemeente.

Wat is een PKVW-certificaat?

Een PKVW-certificaat krijg je als je je woning of bedrijf laat beveiligen volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW):

 • Buitenverlichting met sensor
 • Hang- en sluitwerk van goede kwaliteit
 • Ramen, deuren en kozijnen van goede kwaliteit
 • Rookmelders
lightbulb
Veel inboedelverzekeringen bieden korting als je beschikt over een PKVW-certificaat
Check bij je inboedelverzekering of en hoeveel korting er wordt geboden. Deze korting is 10%, 15% of 20%.
Beveiliging woning

Wanneer ontvang ik de gemeentelijke subsidie beveiliging?

Meestal wordt de subsidie beveiliging woning en bedrijf pas uitgekeerd nadat je de inbraakbeveiligingsmaatregelingen hebt uitgevoerd. Sommige gemeentes werken samen met PKVW-erkende bedrijven. Als je bij deze bedrijven beveiligingsproducten koopt en laat installeren, krijg je direct de subsidie voor beveiliging.

Inbraakbeveiliging woning of bedrijf?

Andere beloningen voor inbraakbeveiliging

Inbraakbeveiliging wordt gestimuleerd door middel van subsidie, maar ook op andere manieren. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Tegoedbon, zoals een bioscoopbon of dinerbon
 • Inbraakpreventieavonden, waarbij erkende PKVW-bedrijven korting aanbieden voor inbraakbeveiligingsvoorzieningen
 • Gratis huis/bedrijf bezoek van een preventie-adviseur

Check bij je eigen gemeente wat zij jou kunnen bieden op het gebied van inbraakbeveiliging.

camerabeveiliging

Heb jij een inbraak meegemaakt, waarbij er sprake was van een overval? Wat ontzettend naar! Hoewel deze heftige ervaring helaas niet kan worden weggenomen, heb je wel recht op een landelijke subsidie beveiliging bedrijven of woning, als de overval aan deze voorwaardes voldoet.

 • Je woning of bedrijf is overvallen in de periode van 1 januari 2019 tot 31 december 2021.
 • Je bent eigenaar van het huis/bedrijf.
 • Tijdens de overval is gedreigd met geweld of geweld gebruikt.
 • Je hebt aangifte gedaan van de overval.
 • Je hebt beveiligingspreventiemaatregelingen genomen en kunt dit aantonen.

Heb je een inbraak meegemaakt, die voldoet aan de bovenstaande voorwaardes? Dan kun je tot 1 juli 2022 een landelijke subsidie huis beveiligen of landelijke subsidie beveiliging bedrijven aanvragen voor beveiligingsmaatregelingen. Het bedrag dat je krijgt is maximaal 1.000 euro. Je ontvangt dit bedrag namens de minister van Justitie en Veiligheid. Een landelijke subsidie beveiliging woning of bedrijf aanvragen doe je via Schadefonds.nl.

Subsidie beveiliging helpt inbraak voorkomen!

Hoe beter je huis of bedrijf is beveiligd, hoe kleiner de kans dat er (nogmaals) bij je wordt ingebroken. Een subsidie maakt het aantrekkelijker om je huis of bedrijf te beveiligen. Ook als je geen bedrijf of huis beveiligen subsidie kunt krijgen, raden wij aan om je bedrijf en woning te voorzien van goede inbraakbeveiliging. Beveiligen kan ook op een goedkope manier met onze 6 inbraakbeveiligen tips!

Inbraakbeveiliging offertes aanvragen